Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Sinoć je u Esplanadi održan jedan od najvažnijih društvenih događaja ove godine: večera u povodu 30. godišnjice ulaska Hrvatskog sommelier kluba u ASI

Hrvatski sommelier klub osnovan je 1993. Samo godinu dana kasnije, dok je rat još trajao, Hrvatski sommelier klub postao je član ASI-ja. ASI je akronim za Association de la Sommellerie Internationale. Riječ je o najvažnijem sommelierskom udruženju na svijetu, koje okuplja sve nacionalne sommelierske udruge.

ASI je za sommeliere isto što su FIFA i UEFA za nogometne saveze, klubove i reprezentacije. Hrvatska je ulaskom u ASI postala međunarodno priznata vinska država. Sinoć je u Esplanadinoj Smaragdnoj dvorani održana svečana večera u povodu 30. godišnjice ulaska Hrvatske u ASI, koja je okupila stotinjak hrvatskih vinara, sommeliera i vinskih distributera raznih generacija.

Predsjednik HSK Veljko Ostojić

Na jednom smo mjestu vidjeli Josipa Taribu, vlasnika Amfore, prvog hrvatskog nehotelskog restorana s relevantnom internacionalnom vinskom listom. Sjedili smo za stolom sa Slavicom i Vladom Borošićem, utemeljiteljima Bornsteina, jedne od dvije prve zagrebačke privatne vinoteke. Njihov je doprinos hrvatskom vinarstvu doslovno nemjerljiv. S druge strane stola sjedili su veliki Ivan Enjingi i Velimir Korak. Ivan Enjingi bio je prvi komercijalni privatni vinar u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj.

Predsjednik ASI William Wouters 
Vlado Krauthaker, Vlado Borošić i Slavica Borošić
Velimir Korak i Ivan Enjingi

Na gala večeri Hrvatskog sommelierskog kluba nisi sudjelovali samo veterani i utemeljitelji: sinoć su u Esplanadu došli najistaknutiji pripadnici srednje sommelierske generacije poput Ivana Juga, Siniše Lasana, Marija Meštrovića, Brane Vukšića, Emila Perdeca, Filipa Savića i Krešimira Mikinca, kao i mlade zvijezde u usponu poput Kristijana Harjača, aktualnog državnog prvaka.

Franjo Francem, i Josip Tariba

Veljko Ostojić, predsjednik Hrvatskog sommelier kluba, podijelio je plakete zahvalnice najvažnijim osobama u razvoju sommelierske vještine u Hrvatskoj. Zahvalnice su dobili Daniela Kramarić, Sandi Paris, Josip Tariba, Nino Dusper i Franjo Francem. Petra Lukež, kćer velikog Franka Lukeža, primila je zahvalnicu u ime svog preminulog oca, bivšeg predsjednika HSK. Vino je strahovito važan segment nacionalne kulture, ekonomije ali i svakodnevnog života. Večera u povodu tridesete godišnjice ulaska HSK u ASI utoliko je jedan od najvažnijih društvenih događaja održanih u Hrvatskoj ove godine. Na sinoćnjoj gala večeri u Smaragdnoj dvorani točila su se vina najistaknutijih hrvatskih vinarija.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.