U Hrvatskoj je iz dana u dan sve više pizzerija. Pizza je, poslije ćevapa, postala najpopularnije nacionalno jelo. Stoga smo umjesto uobičajene liste najboljih pizzerija za 2024. godinu odlučili objaviti Pizza Report, kratki izvještaj o najvažnijim događajima na hrvatskoj sceni pizzerija. Prvi Pizza Report Kulta Plave Kamenice, obuhvaća, naravno, i listu najboljih pizzerija na kojoj se prvi put našla i jedna pizzeria iz Osijeka.
Hrvatskim boljim pizzerijama i dalje dominira klasična napoletana. Napoletana je i u 2024. godini ostala sinonim za pizzu, bez puno vjerojatnosti da se to promijeni. Što nije loše.
Na pizzu se stavljaju sve bolji sastojci. Još do prije tri ili četiri godine većina hrvatskih pizzerija koristila je one grozne industrijske pripravke koji se zovu sir za pizzu i šunka za pizzu. Danas sve bolje pizzerije koriste barem standardnu mozzarellu, a mnoge fior di latte i bivolju mozzarellu. Ovdje valja podsjetiti da se u Hrvatskoj mozzarella počela stavljati na pizzu tek prije dvadesetak godina. Prva pizzerija koja je redovito koristila mozzarellu bila je Karijola. Nadalje, neke pizzerije, poput Franko’sa, pripremaju i sezonske pizze. Nadamo se da će to uskoro postati konvencija.
Hrvatske scena pizzerija doživljava međunarodnu afirmaciju. Sama činjenica da je Franko’s Pizza & Bar proglašen 14. najboljom pizzerijom u Europi izvan Italije u izboru Top 50 Pizza, prilično je senzacionalna. Sve više hrvatskih pizzeria i Ppizzaiola ide na internacionalna natjecanja.
Sve više pizzerija trudi se sastaviti relevantne ili barem prihvatljive vinske liste i karte koktela. Čini se da i u Hrvatskoj definitivno prolaze vremena kad se uz pizzu nudilo samo pivo. Rimski Sei Illuminati ima, primjerice, listu s više od stotinjak vina uključujući i desetak šampanjaca.
Iznimno je važno da vrhunske pizzerije nisu ograničene na Zagreb. Danas se zaista dobra pizza može pojesti u različitim dijelovima zemlje, od Labina i Rovinja, preko Opatije i Rijeke, preko Otočca i Osijeka, do Splita i Dubrovnika.
Zagrebačka Grandma Fogg lansirala je prve hrvatske al taglio pizze. Radi se, dakle, o pizzama koje se peku u pravokutnom plehu i prodaju na komad. S Grandma Fogg koja, čini se, ima potencijal prerasti u lanac, Hrvatska je prvi put dobila dobru pizzu s nogu. Zanimljivo je da i pinse romane i panuozzo polako postaju masovno popularni.
U godini 2024. dobili smo novi brend “instantnih” pizza. Radi se o zagrebačkoj pizzeriji Dodo. Hrvatska franšiza golemog lanca Domino’s se proširila, a tu je i Pizza Hut. Sasvim je jasno da su fast food pizze neizbježne na svakom tržištu u svijetu. Ali još jednom moramo upozoriti da takve pizze nemaju ništa s pravim pizzama. One se upravo dramatično razlikuju od pizze iz bilo koje pristojnije pizzerije.
Svojim međunarodnim uspjesima Franko’s je zacementirao položaj najbolje hrvatske pizzerije. Osobito veseli što Franko’s nastavlja eksperimentirati. Ljetna pizza s morskim psom i pitayom bila je izvanredna. Novi Franko’s trebao bi se otvoriti blizu Veterinarskog fakulteta.
All Denteov canotto i dalje je jedna od najukusnijih i najoriginalnijih pizza koje se mogu probati u Hrvatskoj. Otvaranjem Al Dentea u Rovinju i hrvatski višestruki turistički šampion napokon je dobio pizzu najvišeg ranga. Međutim, Al Dente u Rovinju ima problema s koncipiranjem menija za razna druga jela.
Napoletana u Rumoreu već je godinama briljantna. Zahvaljujući Rumoreu, Labin je još prije pandemije ušao na gastronomsku kartu Istre i Hrvatske.
Yacht Club otvorio se prije nepuna tri mjeseca i odmah ostao najbolja pizzeria na Kvarneru. Yacht Club priprema vrhunsku napoletanu s dobrim sastojcima. Budući da se pizzerija nalazi iznad istoimenog ribljeg restorana, gosti uz pizzu mogu naručivati vina s vrlo dobre restoranske karte. Tu su naravno i kokteli, kao i vrlo kompetentan izbor međunarodnih i domaćih piva.
Labinska pizzerija posvećena nogometu, Diegu Maradoni i Leu Messiju koristi među ostalim i vrhunska maslinova ulja, pa se tako na stolove stavljaju Chiavalonove i Belićeve bočice. Kad je riječ o tretmanu maslinova ulja, Napoli može biti primjer većini hrvatskih pizzerija.
Pista & Pazza donijela je u Dubrovnik vrhunsku pizzu. Osim što peče dobru napoletanu, Pista & Pazza povremeno koristi vrlo lokalne sastojke poput agresivnog, zaista karakternog ovčjeg sira iz Konavala. Kokteli su su vrlo dobri, vinska lista više nego korektna.
Karijola je pramajka hrvatskih gourmet pizzerija. Karijola je i danas zasluženo popularna a njeno tanko, hrskavo, gotovo oštro tijesto prilično je jedinstveno u Hrvatskoj.
Ruspante koristi lokalne sastojke, poput base, gacke pastrve i škripavca. Ruspante je, kad je riječ o hrani, vjerojatno najbolji lički restoran. Ruspante je vrijedan vožnje iz Zagreba ili Rijeke. Nažalost, izbor pića prilično je siromašan.
Primizia je jedan od najboljih istarskih bistroa. Primizia peče vrlo dobre pizze, a osobito je važno naglasiti da se u ovo doba godine na pizzu ribaju svježi bijeli tartufi. Primizia ima odličnu vinsku kartu.
Uvjerljivo najbolja osječka pizzeria povremeno dobiva gotovo euforične recenzije. Izbor sastojaka veoma je dobar, s iznimkom tartufate. Ne možete se baviti vrhunskom kuhinjom u bilo kojem žanru i koristiti lažne tartufe. Osim pizze i panuozza, Pepe servira niz deserata poput tiramisua i panna cotte.
Bokamorra je vjerojatno najuspješniji lokal s hranom u Splitu. Bokamorra je doslovno stalno puna, neovisno u godišnjem dobu. Pizza je dobra, prezentacije odlične, kokteli vrhunski, ambijent energičan, poticajan ali i elegantan
Park u Martićevoj klasična je, pomalo starinska pizzeria s vrlo dobrim tijestom, solidnim sastojcima, sjajnim uličnim ambijentom i profesionalnim osobljem. Pizze su nazvane po hrvatskim nacionalnim parkovima i parkovima prirode. Izbor vina je malia ali više nego solidan. U Parku smo otkrili da pošip Nerica izvrsno ide uz pizzu.
Pirati su marendarnica s dnevnim jelima, groznim izborom pića i agresivnim osobljem. Ali pizze su izvrsne. Tijesto se radi s bigom, koja fermentira 16 sati. Pizze su prozračne, lagane i mirisne.
Toccare je popularni kvartovski lokal u istočnom dijelu Zagreba, s vjernom i ne baš malobrojnom skupinom obožavatelja. Pizze mogu biti odlične, ali Toccare u najmanje tri pizze koristi nešto što zovu umakom od tartufa, što može biti sporno. Tartufi su, naime, sastojak koji uglavnom funkcionira u svježem stanju. Toccare je na svojedobno najskuplju pizzu u Zagrebu, koja je prije pet godina koštala 20 eura, stavljao tartufatu. Prodavati, i to prije pet godina, pizzu s tartufatom za 20 eura nije osobito profesionalno.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.