Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zotter je izmislio čokoladu posvećenu kolinju koja doslovno sadrži svinjsku krv i čvarke. Biste li je kupili?

Sautanz Specktakel jedna je od novih čokolada južnoštajerske obiteljske čokoladne manufakture Zotter. Sautanz je riječ koja označuje kolinje. Kolinje je je Austrijancima jednako drag narodni običaj kao i Slovencima, Hrvatima ili Mađarima. Pa stoga Sautanz Specktakel sadrži bitne značajke kolinja, ali u umjerenim dozama: 3 posto čvaraka i 2 posto svinjske krvi.

Sautanz Specktakel sastoji se, naravno, i od tipičnih sastojaka čokolada, poput badema, lješnjaka, dehidriranih malina, ali i od toplih začina: cimeta, kardamoma, zvjezdastog anisa i kima. Topli začini povezuju estetiku čokolaterije s estetikom kolinja: kim, kardamom, muškatni orah i cimet često se stavljaju u svježu svinjetinu a još češće u svinjske iznutrice, osobito u francuskim gastronomskim tradicijama.

Zotterova čokolada posvećena kolinju punjena, među ostalim, svinjskom krvlju i čvarcima, zapravo nije radikalna u okusu. Ona je tamna, mirisna, teška, sa sasvim blagim dodirom hemoglobina, fino balansirana citrusima, i nema potencijalno neugodnih nota proizvoda od svinjetine. 

zotter-kuhinja
zotter-cokolada

E sada, logično je zapitati se zašto bi bilo tko jeo čokoladu s čvarcima i svinjskom krvlju? Zotter je još prije dvadesetak godina odgovorio na to pitanje. Zotter je, podsjetimo, tvornica čokolade smještena nedaleko Graza,  u Riegersburgu. Zotter je toliko popularan i u Hrvatskoj da se gostima nude razgledavanja pogona uz vodiče koji govore hrvatski. Kad smo prije pet godina posjetili Zotter, na parkiralištu smo vidjeli više autobusa varaždinskih i zagrebačkih registracija.

zotter-jozef
Jozef Zotter

Zotter je osnovan 1999. godine. Vlasnici, obitelj Zotter, htjeli su proizvoditi vrhunsku tamnu čokoladu, ali čokoladu sa stavom i s puno zabave. Pa su svoje čokoladne pločice počeli puniti najnevjerojatnijim nadjevima, koji su uključivali dimljenu pastrvu, salatu od krumpira s ljubičastim lukom i crne tartufe s pršutom. Zotteri su dosad isprobali barem tri stotine okusa; oni neuspješni, poput krumpirove salate, završili su na Groblju lošh ideja smještenom ispod same tvornice. Loše ideje nisu zaboravljene: sahranjene su s pravim nadgrobnim spomenicima.

zotter-julie
Julie Zotter na Groblju loših ideja

Oni uspješni i dobri Zotteri, poput zaista genijalne čokolade s kestenima i rumom, možda najboljeg Zotterova proizvoda uopće, i danas se prodaju po cijelom svijetu pa tako i u Hrvatskoj, gdje Zotterove čokolade distribuira zagrebački Vivat.

Sigurni smo da čokolada za kolinje neće završiti na Groblju loših ideja

Zotter je istodobno egzotičan, originalan i visoko komercijalan, ponekad i političan kao s čokoladom posvećenom Donaldu Trumpu ili čokoladom kojom su obilježili jedan od najvećih austrijskih političkih skandala. 

Osim dramatične čokolade posvećene kolinju, za koju smo dosta uvjereni da neće završiti na Groblju loših ideja, u najnovijem Zotterovom setu jedinstvenih okusa posebno se ističu Cheescake, svjež, citrusan i gotovo pjenast kao da jedete pravi cheesecake, i Soul Food s vrlo dobrim karamelom, dostojnim mnogo skupljih čokolada. Zotter je jedan od brendova koji definitivno, na svakom tržištu, lako stvaraju razliku od odnosu na konkurenciju.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.