Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Iločki podrumi upravo su lansirali Sofiju, liniju novih, prestižnih i zaista odlično napravljenih vina

Sofija je dosad najviša linija suhih vina Iločkih podruma, jedne od vodećih hrvatskih kontinentalnih vinarija. Iločki podrumi redovito pune male serije skupljih vina, ali ta su vina uvijek bila barem polusuha, a neka najbolja nose oznake visokih predikata. Sofija je, pak, posve nova kolekcija vina za dosadašnju stilistiku, ali i za rang cijena suhih vina Iločkih podruma.

Zbirka Sofija sastoji se od tri vina: riječ je o graševini iz 2021. o cuveeu graševine i chardonnaya iz iste berbe i o cabernet sauvignonu iz 2021. Ovdje valja reći da Iločki podrumi dosad nikad nisu buteljirali cabernet sauvignon. Sva vina dolaze s položaja Sofija. Sofija je vinograd Iločkih podruma najbliži Dunavu. Dobio je ime po grofici Sofiji Odescalchi, supruzi osnivača prve iločke vinarije.

Grožđe se bere ručno, a vina odležavaju dvije godine u velikim bačvama od slavonskog hrasta. Vina su izvrsna, s velikim potencijalom dozrijevanja: govorimo o najmanje deset godina za bijele Sofije i petnaestak godina za crnu Sofiju. Graševina i Cuvee odlikuju se neobično čvrstom strukturom koja asocira na legendarnu Veliku berbu Iločkih podruma iz 2011. godine. Ta graševina, kad smo je zadnji put probali početkom pandemije, još nije bila pokazivala znakove starenja.

Čelična struktura bijelih Sofija nosi vibrantnu, rasplesanu teksturu, koja nije tipična za većinu slavonskih vina ali je obavezna, primjerice, za prestižne etikete velikog Marjana Simčiča. Bijele su Sofije linearne, bez one uobičajene šupljine na srednjem nepcu kakva se nažalost i dalje događa hrvatskim vinima. Graševina Sofija ima karakterističan sortni bouquet, s puno krušaka, marelica i kamilice, s dugim, blago začinskim završetkom. Cuvee je kremastiji, širi, s dosta jabuka, citrusa herbalnih elemenata na nosu i okusu.

Završetak je opet dug i kristalno čist. Bijele Sofije vina su za ozbiljnu, ambicioznu kuhinju. Terroirski gledajući, trebalo bi ih posluživati uz jela od smuđa kojeg zadnjih godina nije teško nabaviti, ili od štuke koju je uvijek bilo teško nabaviti. Naravno, bijele Sofije mogu se piti i uz dobar kulen. No, obje bijele Sofije izvrsno idu uz bijele ribe, velike rakove, sushi i sashimi, a Cuvee se slobodno može točiti uz ozbiljnije meso poput telećih kotleta na žaru ili bečkog šnicla.

Crna Sofija vino je koje traži još vremena. Tanini jesu zreli i glatki, no jake, čvrste kiseline koje skupa s taninima čine moćnu strukturu ovog atraktivnog caberneta, trebaju se zaokružiti. Crnu Sofiju, vino puno aroma crnog ribizla, borovnica i kupina, željeli bismo početi piti za dvije do tri godine. Crnu Sofiju, koja posjeduje zaista golemi potencijal za dozrijevanje, treba točiti uz dugo odležane steakove s visokom intermuskularnom masnoćom, uz srne i jelene, i uz vrganje, tartufe i smrčke. Iločki su podrumi linijom Sofija napravili veliki korak naprijed. Vina Sofija proizvedena su u malim količinama; svaka od Sofija napunjena je u pet tisuća boca, a butelja košta dvadesetak ili nešto manje eura, što je odlična vrijednost za novac za tako visoki rang vina.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.