Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

3800 EURA Ambiciozni zagrebački restoran zaposlio je mladog i ne odveć afirmiranog chefa na plaću od 3800 eura mjesečno. Je li to previše? 

restoran-kuhinja-chef-1

Ovo je dokumentarno istinita priča. Mladi, talentirani i tehnički skoro perfektan chef u kolovozu je odlučio napustiti ugledan,  popularni zagrebački restoran u kojem se zaposlio početkom 2024. i u kojem je imao dobru plaću. Mladi se chef na svom novom radnom mjestu, jednom od najambicioznijih zagrebačkih restorana otvorenih poslije pandemije, uspio izboriti za bitno veću plaću: 3800 eura neto mjesečno, plus sva davanja.

Riječ je o jednoj od boljih plaća u hrvatskoj restoranskoj hijerarhiji. Međutim, mladi chef koji je dobio tako dobru plaću nema ni Michelinov renome niti mora biti osobito kreativan i inovativan, jer će se na novom radnom mjestu uglavnom baviti pečenjem govedine. Što zahtijeva veliku preciznost ali ne stavlja pod reflektor maštovitost i potencijalnu virtuoznost. Isplati li se restoranu plaćati mladog, dobrog, ali još relativno nepoznatog chefa koji košta 3800 eura mjesečno?

Premda podržavamo visoke plaće za kuhare, sigurni smo da se ne isplati. Zaista velike plaće, i puno veće od ove, mogu imati chefovi koji definiraju svoj restoran, svoj grad ili regiju i posebne stilove kuhanja. Međutim, ako mladi tek poluafirmirani chef dobiva 3800 eura mjesečno za relativno jednostavan stil kuhanja, to ugrožava cijelu restoransku industriju.

Tako visoke plaće koje vlasnicu isplaćuju u panici zbog manjka radne snage, ekonomski su posve neodržive. Ne bi nas čudilo da se zagrebački restoran koji je upravo pristao plaćati mladog chefa 3800 eura mjesečno, zatvori do kraja 2025. Ili ranije.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.