Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

S drugim izdanjem konferencije Eat Belgrade, Beograd u subotu postaje gastronomski epicentar regije

Beograd je ovih dana centar gastronomskih zbivanja u regiji. Belgrade Restaurant Show započeo je još početkom tjedna i okupio je 100 restorana. Restorani su snizili cijene najmanje 30 posto, a raspon restorana je ustinu veliki od bistroa, street fooda do internacionalnih kuhinja do fine dining restorana.

U četvrtak je održana i velika humanitarna večera za sto uzvanika u beogradskom hotelu Square Nine, na kojoj su kuhali neki od najboljih chefova iz Srbije poput Davida Šimunovića (The Square), Jasmine Vukašinović (Jasmin a Maslina), zatim Marko Đerić (Langouste), Nikola Nikolić (Pretop) i Krsto Radović (Mandarina Cake Shop).

Cijeli tjedan trebao bi kulminirati u subotu, kad se održava konferencija Eat Belgrade, koju organizira magazin Vino & Fino. Eat Belgrade okuplja neke od najvažnijih chefova iz regije, bivše Michelinove inspektore, novinare i ugostitelje. Program je odvojen u dvije sale na kojima nastupaju Nenad Pajević (Pretop) i Ream Herz (La Boulangerie) za panel o zanatskim pekarama, o budućnosti tradicije govorit će Aleksandar Splića, Momčilo Đurđić, Aleksandar Truhar i Nenad Čavić, za budućnost bez dima u restoranima zauzet će se Daliborka Josifijević i Anastasija Ćetković, a o visokoj kuhinji jučer, danas i sutra govorit će hrvatski gastropromotor i konzultant Hrvoje Petrić.

Prvu salu zatvara zanimljivi panel o Michelinovim zvjezdicama s Faustom Arrghijem, nekadašnjim direktorom Michelinova vodiča za Italiju. U drugoj sali beogradskih silosa panele imaju chefice Jasmina Vukađinović, Anđela Risimić i Blanka Zolak, a tema je pozicija žena u restoranskoj industriji. Nikola Stojaković, Filip Ćirić, Nenad Lukić i Mario Mandarić govorit će o isplativosti fine dininga i kako bi se moglo doći do prvih zvjezdica. Na temu gastronomije, kritike i medija pričat će novinari Peđa Kresojević, Luka Peranić, Svetislav Stojanović i Branka Gajić.

Drugu salu zatvara zanimljivi panel o tajnama srpskog tartufa na kojem sudjeluju Vanja Puškar, Milan Ivušić i Igor Luković. Osim panela i rasprava, na Silosima će biti organizirana i hrana i piće u raznim formatima poput napoletane, bao bunsa i burgera.  Zagrebu bi pod hitno trebao jedan ovakav festival koji bi okupio što je više moguće stručnih i zanimljivih osoba iz svijeta gastronomije, nakon što su organizatori Weekend Food Festivala odustali od ambicija. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.