Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Čini se da je netko danas na Velebitu zamijenio medvjeđi luk s fatalno otrovnim jesenskim mrazovcem. Spašavali su ga helikopterom

Jesenski mrazovac (colcichum autumnale) jedna je od najotrovnijih biljaka koje rastu u Hrvatskoj. Svi su njegovi dijelovi otrovni. Konzumacija jesenskog  mrazovca može prouzročiti smrt.

Jesenski mrazovac posebno je opasan jer njegovi cvjetovi podsjećaju na šafran, a listovi na medvjeđi luk, jednu od Hrvatima najdražih samoniklih biljaka. U proteklih smo dvadesetak godina, otkako je medvjeđi luk postao masovno omiljen, često čitali i slušali kako se medvjeđi luk može zamijeniti s veoma opasnom otrovnom biljkom. Izvještavalo se i o kritičnim slučajevima trovanja.

Čini se da se takav slučaj dogodio baš danas na Velebitu. Index izvještava da se u petak jedan planinar na južnom Velebitu otrovao jesenskim mrazovcem. HGSS Gospić u 14 sati i 30 minuta dobio je dojavu o ozbiljnom simptomima trovanja. HGSS je alarmirao Ratno zrakoplovstvo da helikopterom dođe po nesretnog planinara.

Međutim, zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta iznad Splita vojni helikopter nije mogao poletjeti iz baze Divulje, pa je aktiviran helikopterski tim s otoka Krka koji je pacijenta uspio na vrijeme prebaciti u riječku bolnicu. HGSS je u povodu ovog teškog slučaja trovanja još jednom upozorio građane da budu krajnje oprezni pri skupljanju šumskih plodova. Biljka koja skupljaču amateru izgleda kao medvjeđi luk može zapravo biti doslovno smrtonosna. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.