Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U konobi Alla Beccaccia probali smo prve ovogodišnje bijele tartufe, kojima još treba vremena, i fantastične corzette s bučom i ‘ndujom

Rujan je možda i najbolji mjesec za posjetiti Istru. Gužva se lagano prorijeđuje, vrijeme još može biti dobro bez pretjeranih vrućina, gastronomski gledano namirnice mogu biti uzbudljivije nego u srcu sezone, a većina restorana još radi u punom kapacitetu. Pa smo se u takvom kontekstu zaputili u konobu Alla Beccaccia u Valbandonu.

beccaccia-ognjiste

Alla Beccaccia je kultna istarska konoba koja radi godinama, ali je tek promjenom vlasnika napravila značajan iskorak prema pravoj, modernoj istarskoj kuhinji. U Beccacci smo nakon dugo vremena zaista uživali u stvarnom značnju nepretencizone lokalne kuhinje koju obilježavaju dobri sastojci, vrlo dobro pogođene recepture i tehnička kompetencija koja krasi gotovo sva jela. Beccaccia je već dobro pripremljena za jesen, pa se u jelovniku mogu pronaći esencijalna jesenska jela koja se inače mogu vidjeti na jelovnicima konoba sa nešto kreativnijim pristupom.

Corzetti s bućom, ‘ndujom i lješnjacima, primjerice, spadaju u viši rang hrvatske bistrologije, ali su opet precizno kontekstualizirani u konobu. Corzetti su pašta u obliku diska, a Beccaccia uz njih servira bogatu buču i lješnjake, sa ‘ndujom koja reže slatkoću ljutinom u prilično dobro balansiranim okusima. U jednom tanjuru se dakle izmješaju slaktoća, orašasti i ljuti okusi koji jednostavno fantastično funkcioniraju.

Tagliatelle s bijelim tartufima su nažalost bile slabije jelo. Ne zato što Beccaccia koristi krivu paštu, sastojke ili ne zna napraviti umak. Pašta je bila kuhana savršeno u minutu, umak je ostao poželjno maslačast, a cijelo jelo je bilo jako ukusno. Razlog je što bijeli tartufi jednostavno nisu bili aromatični kakvi su u punoj sezoni, što smo i očekivali ali smo željeli provjeriti kakav je početak sezone bijeli tartufa u Istri. Iskreni konobar upozorio nas je da tartufi nisu veliki,a li da ih ima jer je sezona počela.

Slabašna aroma ranih bijelih tartufa postavlja pitanje treba li ih uopće koristiti u ovoj fazi, jer tako cijenjena namirnica mora biti zvijezda na svakom tanjuru na kojem se nađe. Čini se da je početak bijelih tartufa obilježilo prilično toplo vrijeme početkom rujna i da ćemo se još neko vrijeme morati strpiti do pravih i punokrvnih bijelih tartufa. Glavna jela su ipak pokazala da Beccaccia može napraviti originalna jela s poznatim namirnicama, pa čak i na duhoviti način.

Ražnjići s biftekom tehnički su odlično pripremljeni, sa sočnim i mekim mesom ispravne temperature, dok je krumpir bio perfektan, sa zapečenom koricom i poželjnom unutarnjom teksturom. Vepar alla Cacciatora je možda bio još i bolji. Duboki okus dugo iskuhavanog umaka od rajčica, luka i maslina neodoljivo se spojio sa mesom vepra koje se raspadalo pri dodiru vilice. Jedan od boljih veprova koje smo probali u zadnjih nekoliko godina s dobrim izborom umaka.

Prilozi u obliku svježih vrganja sa grila i palente bili su na visokoj razini ostalih jela. Sve što smo probali u Beccacci ostavilo je snažan dojam iskrene i vješte interpretacije moderne istarske konobe na koju se nadamo da će se ugledati i ostali ugostitelji ugledati, kako bi se jedna od gastronomski najrazvijenijih hrvatskih regija mogla dodatno razvijati i rasti.

Alla Beccaccia je i uspješna. U utorak navečer, jedan od najslabijih dana za restorane, Beccaccia je bila živa i ugodno popunjena turistima i lokalcima. Alla Beccaccia spaja dobru atmosferu, solidan servis i vinsku kartu fokusiranu na najbolje što Istra može ponuditi, što dakako podrazumijeva etikete Oma, Punta Grece i svih boja Matoševićeve Grimalde. Veliku količinu jela s nekima od skupljih hrvatskih sastojaka i buteljkom plave Grimalde platili smo 160 eura. 

KONOBA ALLA BECCACCIA

Ulica Pineta 25, Valbandon

HRANA +4  VINO -4  SERVIS 4  AMBIJENT -4

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.