Ljuta naranča, seviljska naranča ili gorka naranča posebna je vrsta citrusa koja je na područje Dubrovačke Republike stigla u ranoj renesansi a možda i ranije, i od tada je jedan od važnih elemenata dubrovačkog gastronomskog identiteta.
Citrus aurantium, kako se latinski zove seviljska naranča, potječe iz Azije i navodno je rodbinski povezana s pomelom. Ljuta naranča, kako je zovu u Dubrovniku, ne bi se trebala jesti svježa, ali sok i kora u širokoj su uporabi jer su veoma distinktivni, pa daju posve specifičan okus nizu slanih i slatkih jela, marmeladama kao i jakim alkoholnim pićima.
Tonči Madirazza, jedan od vodećih peljeških vinara, ove je godine lansirao liniju vinskih destilata među kojima se posebno ističe Bitter Orange. Bitter Orange neobična je kombinacija vinjaka i pića koje podsjeća na liker. Kažemo podsjeća na liker, jer Madirazzin Bitter Orange ne sadrži dodani šećer (ili barem ne mnogo dodanog šećera). A dodani je šećer tehnički uvjet da bismo bilo koje piće svrstali među likere.
Bitter Orange napravljen je kombinacijom vinskog destilata i par stotina litara soka od ljute naranče, koji se skupa s korom ljute naranče macerirao u vinskom destilatu, u drvenoj bačvi. Rezultat je posve originalno piće: kad Bitter Orange natočite u čašu za single malt whisky, iz čaše iskače snažan miris opake gorko-kisele naranče koji vas u istom trenutku prenosi na Pile gdje rastu stabla seviljskih naranči. Ili na južnodalmatinske otoke.
Okus usprkos 40 posto alkohola nije samo suh i kiseo, nego posjeduje finu notu citrusne slatkoće koja ostaje u ustima barem šezdeset sekundi. Madirazzin Bitter Orange jedan je od najoriginalnijih i najautentičnijih hrvatskih destilata, koji po, snažnom karakteru pravog svježeg voća podsjeća na rakije velikog Austrijanca Aloisa Göllesa.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.