Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Počinje novi ciklus najboljih čokoladnih radionica u Hrvatskoj, koje drže Sanja Vladović i Stiv Kahlina. Uhvatite mjesto na vrijeme 

Sanja Vladović, sommelierka za čokoladu (službena titula glasi certificirana kušačica čokolade) i čokolatijer Stiv Kahlina, dvojac iza najboljih hrvatskih zanatskih čokolada Taman, nakon godina povremenih održavanja radionica i masterclassova, od prošle su se godine sustavno posvetili edukaciji.

Situacija na tržištu čokolade, posebno hrvatskom, je divlja. Generacije publike odgojene su na lošim industrijskim čokoladama, klimatske promjene otežale su i dramatično poskupjele i ovu malu proizvodnju vrhunskih zanatskih čokolada. Ako se ozbiljni čokolatijeri sami ne pobrinu za osvještavanje i njegovanje publike i širenje istine o čokoladi, budimo realni neće nitko. 

Sanja Vladović i Stiv Kahlina koncipirali su nekoliko vrsta radionica koje čokoladu predstavljaju u različitim kontekstima. Te su radionice brzo postale poznate po tome što na pitak i neopterećen način laicima uspijevaju prenijeti gotovo profesionalnu razinu informacija. Atmosfera na Taman radionicama je slavljenička, ljudi se upoznaju, smiju, radionice su pune znatiželje i još više strasti prema čokoladi.

Zašto biste uopće trebali učiti o čokoladi umjesto da samo uživate u njoj? Prvo zato što je svijet čokolade zaista fascinantan, posebno danas u svojoj postkolonijalnoj, tržišno osvještenijoj fazi. Nadalje, zato da biste za svoj novac znali kupiti najbolju moguću čokoladu, da biste iz nje znali izvući više užitka i, zadnje i ne manje bitno, da biste dobili orijentaciju u pojmovima i geografiji čokolade koja će vam pomoći da dalje sami istražujete bez da se gubite u svim današnjim trendovima, brendovima i ideologijama.

Taman radionice održavaju se na lokacijama relevantnima za njihove teme, primaju male grupe polaznika da bi svi dobili dovoljno pažnje i vremena, i brzo se rasprodaju. Stoga preporučujemo da rezervirate što prije. Evo rasporeda Taman čokoladnih radionica za ovu sezonu. 

Upoznajte čokolade kontroliranog podrijetla

Ovo je svojevrsni 101 za vrhunske čokolade. Na radionici se uči o utjecaju  terroira, obrade i prerade kakaovca na okuse i arome čokolade, o prepoznavanju kvalitetnih tamnih čokolada, dopuštenim i nedopuštenim sastojcima čokolada i različitim tehnikama kušanja čokolade. Na radionici se prolazi vođena degustacija čokolada, uključujući izvrsne (i inače teško nabavljive) čokolade iz Taman bean-to-bar edicija. 

Kupola, Petrova 32 (4. kat), Zagreb 

03.10.2024. (četvrtak) u 19:00

30.10.2024. (srijeda) u 19:00

MIKSOLOGIJA: sparivanje koktela i čokolade

Najoriginalnija gastronomska radionica u Hrvatskoj, održava se u zagrebačkom Express baru Ivana Leke, jednog od najboljih hrvatskih miksologa. Radionica obuhvaća kratke osnove čokolade i kušanja čokolade, i prilično studiozan ali vrlo zabavan pristup sparivanju koktela i čokolade. Osim kušanja različitih Taman čokolada, trufflesa i cremina s opakim Expressovim koktelima, na radionici se uči kako tehnike pripreme i sastojci koktela i čokolada definiraju pairing i zašto su neke kombinacije više a neke manje uspješne. 

Express bar, Petrinjska 4, Zagreb

05.11.2024 (utorak) u 20:00

19.11.2024. (utorak) u 20:00

VINO & ČOKOLADA: izazovi i užici sparivanja

Ova radionica zanimljiva je jer je na neki način zajednički napor predavača i polaznika. Sparivanje vina i čokolade prilično je komplicirana i puno manje egzaktna disciplina od, primjerice, koktela i čokolade, zbog specifičnosti vina: kiselina, tanina i različitih stilova.  Na radionici u izvrsno uređenoj vinoteci Moments u Masarykovoj kuša se osam različitih kombinacija između 7 različitih čokoladnih Taman proizvoda i 6 vina iz Momentsova portfolija, koja će predstaviti Momentsov sommelier. 

Vinoteka Moments, Masarykova 9, Zagreb

objavu termina pratite na web stranici tamanchocolates.com

Osnova rada s čokoladom

Ako ste više praktičan tip,ova radionica u Taman manufakturi je prilika da čokoladu proučite kao namirnicu i naučite je koristiti. Na radonici se uči o proizvodnji i organoleptici čokolade, različitim tehnikama kristalizacije kao najvažnijeg procesa u radu s čokoladom, jednostavnim tehnikama korištenja čokolade i, najbolje, na radionici možete izraditi svoje praline i trufflese s nekoliko različitih tehnika temeljenih na recepturama nagrađivanih Taman proizvoda. Čokolade koje ne pojedete na kušanju možete odnijeti kući.  

Manufaktura Malo & Slatko

Viktora Kovačića 3, Zagreb 

16.11.2024. (subota) u 10:00

Mjesto na radionicama možete rezervirati OVDJE

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.