Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

PRETPREMIJERA U POREČU Probali smo Lagunine moštove od malvazije i odlična crna vina iz 2022.

Prošlog se četvrtka i petka u Istri nije bralo zbog kiše. Pa smo u Agrolaguninoj kušaonici u Poreču u društvu glavnog enologa Josipa Barišića probali prve fermentacije malvazija iz ovogodišnje berbe.

Radilo se zapravo o polumoštovima: Lagunina bijela vina fermentiraju tridesetak dana na temperaturi od 12 do 13 stupnjeva. Uzorci koje smo kušali najavljuju da bi malvazija iz 2024. mogla biti senzacionalna. Osam godina obilazimo Istru u vrijeme berbe i poslije berbe, i zaista se ne sjećamo da smo pili moštove s tako raskošnim potencijalom. Prve frakcije Laguninih polumoštova impresivno su aromatične, s tim da se aromatika razlikuje od položaja do položaja; jedan od moštova mirisao je kao esencija marelice, dok je drugi više išao prema citrusima i jabukama, a treći uzorak već sad na nosu pokazuje mineralnost i ponešto herbalnosti.

Osim aromatskog intenziteta, prve frakcije mladih Laguninih malvazija karakteristične su i po svilenkastoj vibrantnoj teksturi. Druge su frakcije, naravno, tvrđe i siromašnije, no one imaju ulogu u konačnoj kompoziciji pojedinog vina. Gospodin Barišić naglasio je da Laguna zasebno fermentira moštove sa 130 različitih položaja, pa se zatim pristupa kupažiranju pojedinog cuveea s obzirom na njegove poželjne stilske značajke. Buduća Lagunina bijela vina zaista su dojmljiva.

Lagunin glavni enolog Josip Barišić

Enolog Barišić kaže da je kvaliteta grožđa bila iznimno visoka, ali su količine dvadesetak posto manje nego u standardnim berbama. Poslije kušanja odličnih polumoštova prešli smo na crna vina iz 2022. koja još nisu u boci ili nisu na tržištu. Daleko najbolji dojam ostavio je Merlot Festigia, moćan, sočan s puno tamnog voća, glatkim taninima, visokim ali izvrsno integriranim alkoholom i onim atraktivnim nijansama crne čokolade koje, nijanse, velike merlote mogu razlikovati od tek dobrih merlota. Merlot Festigia iz 2022. mogao bi steći kultni status kad jednom dođe na tržište.

Syrah, prvi koji će Laguna monosortno buteljirati, također je veoma dobar, pun aroma kupina i borovnica i začinskih elemenata, s naglašenom svježinom. Castello iz 2022. već je u boci ali još nije na tržištu; ovaj šampionski cuvee s nekoliko zlatnih Decanterovih medalja u zadnjih desetak godina, uobičajeno je elegantan, kompleksan i dubok.

Teran iz 2023. još je jedan Lagunin novitet. Agrolaguna, naime, nije samostalno buteljirala terane dulje od dvadeset godina. Valja, međutim, podsjetiti da je još 1980-tih Laguna redovito buteljirala teran, koji je bio jedno od popularnijih istarskih vina na ondašnjem tržištu. Lagunin Teran iz 2023. također ulazi u premium liniju Festigia; radi se o razigranom vinu dramatične ljubičastocrne dizajniranom da se pije relativno mlado poput, recimo, osnovne linije Fakinovih terana.

Na kraju smo probali zasad bezimeni crni cuvee iz 2022. koji bi, ako se buteljira, mogao ozbiljno protresti istarsku i hrvatsku vinsku scenu. Riječ je o ultrakoncentriranom ali i dalje svježem vinu od najboljeg grožđa s najboljih položaja. S tim se briljantnim vinom Barišiću ne žuri.

Tijekom jednosatnog tastinga koji je potvrdio visoku kvalitetu Laguninih vina i najavio izvrsnu berbu 2024, kroz Laguninu je kušaonicu, koja nije u centru Poreča, prošlo više ljudi nego što smo ih prošli tjedan vidjeli u bilo kojem istarskom restoranu.

Fotografije/Mario Kučera

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.