Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Odlazak Tomislava Trboglava iz Marblea još jednom pokazuje da većina hrvatskih chefova naprosto nije kadra izgraditi karijeru

Sinoć smo večerali u novozagrebačkom steakhouseu Marble. U Marbleu, međutim, nije bilo chefa Tomislava Trboglava, jednog od osnivača najambicioznijeg zagrebačkog steakhousea. Pitali smo gdje je gospodin Trboglav, pa su nam rekli da chef više ne radi u Marbleu, jer se preselio u Tomislavgrad.

Trboglav, navodno, u rodnom kraju pokreće ugostiteljski biznis. Tomislava Trboglava upoznali smo prije nekoliko godina u Chevosu. Trboglav, koji je prije Chevosa radio i u Noelu, rekao nam je da je on sada jedan od vlasnika Chevosa, restorana koji se u to vrijeme iz roštiljarne počeo pretvarati u vrlo dobar steakhouse.

Vlasnici Chevosa odlučili su ipak Chevos zadržati na razini upmarket roštiljarne, da bi pokrenuli Marble, specijalizirani restoran s najopsežnijim izborom steakova koji je Zagreb dotad vidio. Tomislav Trboglav vodio je operaciju Marble; pričao nam je o golemom roštilju po mjeri izrađenom u Španjolskoj baš za Marble i ponosno pokazivao veliku staklenu komoru na ulazu u blagovaonicu, u kojoj odležavaju svi mogući odresci uključujući i famozni danski choco steak, koji se tako zove jer krave u zadnjih nekoliko mjeseci života svakodnevno jedu čokoladu.

Marble se poslije vrlo dugih priprema otvorio početkom ove godine. Samo osam mjeseci kasnije u Marbleu više nema chefa koji ga je otvorio i koji nam je rekao da u Marbleu ima vlasnički udio. Ne znamo što se točno dogodilo i tko je kriv za chefov odlazak: drugi vlasnici Marblea ili sam chef. Ali znamo da odlazak iz prestižnog zagrebačkog steakhousea u Tomislavgrad može biti poguban za Trboglavovu karijeru: nitko neće osobito ozbiljno shvaćati chefa koji je poslije samo osam mjeseci napustio ambiciozan projekt kojeg je sam bio pokrenuo.

Slično vrijedi i za Trboglavova nasljednika koji preuzima Marble 1. listopada. Taj veoma talentirani mladi chef počeo je negdje u veljači ili ožujku ove godine voditi kuhinju uglednog zagrebačkog restorana, još popularnijeg od Marblea. Pa je ondje očigledno izdržao tek sedam ili osam mjeseci.

Chefovi koji iz ozbiljnih restorana odlaze tako brzo, nikad neće postati pravi chefovi nego će zauvijek ostati lakopotrošna radna snaga ili u najboljem slučaju  solidno plaćeni konzultanti. Ali oni nikad neće izgraditi velike karijere. Što je jedan od kontinuiranih problema hrvatske restoranske industrije.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.