Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

BIRAMO NAJBOLJI KVARNERSKI BUREK – POBJEDNICI Braća Ibiši rade apsolutno najbolji burek na Kvarneru 

Dok smo obilazili mjesta koja slove kao najbolja za burek na Kvarneru, primjetili smo nekoliko činjenica. Prvo, burek je još uvijek jedno od najpopularnijih jela u našem društvu. Nekoliko mjesta koja smo posjetili doslovno rasprodaju sve što naprave satima prije zatvaranja. Što znači da je potražnja ogromna i zapravo se ne može zadovoljiti.

Drugo, nitko se još nije sjetio napraviti potpuno specijalizirano, suvremeno mjesto koje će posluživati bureke u ugodnom i modernom okruženju. Vjerujemo da bi takvo mjesto u kombinaciji sa zaista kvalitetnim burecima bilo hit. Ovako su ljudi, barem u Rijeci,  osušeni burek jesti po gradskim klupama ili ga nositi doma.

Jedno mjesto u Crikvenici ima prostor gdje se kupljeni burek može pojesti, ali on  vapi za dodirom modernih vremena. Treće, cijena bureka skočila je u nebo. Naravno da više ne možemo očekivati cijenu od 8 kuna otprije desetak godina, ali prosječna cijena bureka stigla je do 2,8 eura, što je preračunato 21 kunu i rast veći od dvostrukog. Cijena bureka negdje prelazi i granicu od 3 eura. Burek je, kad se uzme u obzir relativna cijena ostalih proizvoda, još jeftin, ali toliki rast cijena je neopravdan.

Zadnje zapažanje bi bilo da u Rijeci i okolici prosječna kvaliteta bureka uopće nije loša. Gotovo svaki burek koji smo probali bio je iznad očekivanja, a rijetko koji baš loš i nezanimljiv. Naravno, riječki bureci se općenito teško mogu nositi s burecima koje smo jeli u Zagrebu, Sarajevu, Beogradu ili Istanbulu, ali generalno govoreći oni najbolji su prilično dobri i po njih ćemo se često vraćati. Evo dakle naših pobjednika u serijalu potrage najboljih kvarnerskih bureka. 

1. Braća Ibiši, Školjić i tržnica

Braća Ibiši, koja rade već više od pedeset godina, imaju apsolutno najbolji burek u cijeloj Rijeci, okolici, a vjerojatno i šire od samog Kvarnera. Njihov burek je najsočniji koji smo probali, bez trunke žilavosti, ima najbolji sir od svih konkurenata, meso je izvanredno, a nedostaje mu tek nešto više hrskavosti u koricama kako bi bio jedan od najboljih bureka koji smo jeli u životu. I nimalo nevažna činjenica, burek kod braće Ibiši bio je jedan od jeftinijih u ovom serijalu. Voljeli bismo kad bi braća Ibiši proširila posao na novi prostor u kojem bi mogli sjesti i naručiti nekoliko bureka za degustaciju. 

2. Sokol, Zametska tržnica

Sokol, koji je navodno nedavno promjenio vlasnika, priprema najbolje bureke na zapadnoj strani grada. Njihov burek sa sirom vrlo vjerojatno je najtraženija roba zametske tržnice, po koju smo morali dolaziti nekoliko puta u ranim jutarnjim satima jer se rasproda i po par sati prije zatvaranja. Burek iz Pekare Sokol je uistinu fantastičan. 

3. Štruca, Matulji 

Od Štruce na Matuljima nismo previše očekivali, pa bi ona mogla dobiti i nagradu za najveće iznenađenje. Štruca je na prvi pogled pekara kao i svaka druga, koja nudi sve od pekarskih proizvoda što se može zamisliti. Međutim, u Štruci nas se posebno dojmio burek s mesom, odličnog snažnog a ne preteškog okusa i optimalno hrskav i masan. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.