Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

AMBICIJA SE ISPLATI Theatrium je sastavio najbolju vinsku listu u Zagrebu, pa je ovih je dana prodao dva Mouton Rothschilda za 1400 eura po boci

U Hrvatskoj se veoma skupa vina prodaju vrlo rijetko. Osim u dubrovačkoj Nautici i 360, pojedinim restoranima na Kornatima, u Esplanadi, Cap Aureu i Agli Amici, u Hrvatskoj se vrlo skupa vina uglavnom ne prodaju. Gornju granicu čine vina u rangu cijena Dom Perignona i Cristala, znači između 350 i 600 eura.

Kad bilo koji fine dining ili riblji restoran, osim ovih nabrojanih, proda butelju vina za više od tisuću eura, to se smatra velikim uspjehom. A kad gastronomski bistro u kojem nijedno jelo ne košta više od tridesetak eura u sedam dana proda dvije butelje vina, svaku za 1400 eura, radi se o senzacionalnom uspjehu.

Baš se to ovih dana dogodilo zagrebačkom Theatriumu, koji je prodao dvije butelje Mouton Rothschilda iz legendarne  berbe 2010. po cijeni od 1400 eura za bocu. U čemu je tajna? Prvo, Theatrium je ovog ljeta sastavio najbolju internacionalnu vinsku listu u Zagrebu, dugu 46 stranica.

Drugo, chef Filip Horvat razumije se u vina više od većine hrvatskih sommeliera; on zna prezentirati i prodavati vina. Treće, Theatrium se nametnuo kao restoran gdje se uistinu uživa u hrani i vinu, a i lista destilata duga tridesetak stranica više je nego uzorna. Theatrium će uskoro točiti čak i posve raritetni trinidadski rum Caroni.

I tako je bistro u Teslinoj u sedam dana prodao dva Moutona za ukupno 2800 eura, plus mnogo drugih velikih francuskih vina poput Dauvissatovih i Raveneauovih Chablisa. I Perignon iz genijalne berbe 2012. otišao je do zadnje boce. Theatriumovi uspjesi u prodaji velikih vina dokazuju da se maksimalna alkoholna ambicija može spektakularno isplatiti. Pogotovo kad je povezana s virtuoznim kuhanjem baziranim na sezonskim i lokalnim sastojcima.

.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.