Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

24. rujna u Landsky baru gostuje jedinstveni Svanen bar iz Osla, zaštićena kulturna znamenitost Norveške 

Na svijetu nema mnogo zaštićenih povijesnih znamenitosti koje rade vrhunske koktele. Norveški Svanen bar trenutno je 84 na listi World’s 50 Best Bars (lista obuhvaća 100 svjetskih barova) i jedan je od najzanimljivijih barova na svijetu.

Otvoren je u zgradi stare ljekarne Svaneapoteket koja je u Oslu radila od 1896. Interijer je gotovo u potpunosti očuvan, od stropova i radne ploče do malih ukrasnih detalja poput kvaka i štukatura u obliku labudova koje su postale Svanenov zaštitni znak (svanen na norveškom znači labud). Šank je niži od standarda jer je to originalni apotekarski pult, na zidovima su stotine drvenih ladica, posuda za bilje, posebnih apotekarskih vaga s kojima su na prijelazu 19. u 20. stoljeće u tom prostoru zaista pripremali lijekove. 

Osnivač Svanena Yunus Yildiz

Vlasnik Svanena Yunus Yildiz bivši je suvlasnik i menadžer Himkoka, još jednog slavnog bara iz Osla čiji je barmen Maroš Dzurus u organizaciji zagrebačkog distributera Alca nedavno gostovao u Splitu sa Simoneom Caporaleom, vlasnikom i barmenom trenutno najboljeg svjetskog bara SIPS iz Barcelone.

Yunuz Yildiz iz Himkoka je u povijesni ambijent Svanena prenio modernističku filozofiju koktela, ideal održivosti i eksperimentalni duh. Ako vam je ovo što ste dosad pročitali dovoljno fascinantno, priuštite si iskustvo Svanena s koktelima koje će njihovi barmeni 24. rujna od 19 sati miješati u zagrebačkom Landsky baru. Gostovanje je organizirano u suradnji s norveškim Bareksten Spirits. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.