Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

NOSTALGIČNA JESENSKA LISTA Deset zagrebačkih lokala koji su nestali u zadnjih osam godina i najviše nam nedostaju

ab-ovo-g

Kiša i jesen prirodno izazivaju nostalgiju, katkad i melankoliju. Pa smo se ovih hladnih rujanskih dana sjetili zagrebačkih lokala koji nam najviše nedostaju, a koji su se zatvorili u zadnjih osam godina otkako postoji Kult Plave Kamenice. Ova je lista sentimentalno putovanje kroz bivše zagrebačke restorane i slastičarne.

1. ManO, Gliptoteka

U Manu smo provodili puno vremena od otvaranja 2004. godine sve dok se zatvroio zbog poslijepotresne obnove vrijednog spomeničkog kompleksa na početku Medvedgradske. ManO je gastronomski i općenito ugostiteljski bio uvjerljivo najbolji u zadnjih nekoliko godina kad ga je vodio chef Matija Bogdan, koji je u ManO došao ravno iz londonskog Ledburyja. Bogdanov klasično-moderni fine dining itekako nedostaje zagrebačkoj restoranskoj sceni.

2. Ab Ovo, Bukovačka

ab-ovo

Prvi samostalni restoran chefa Filipa Horvata, bistro na uglu Bukovačke i Petrove, u samo je nekoliko mjeseci postao senzacionalno popularan premda meni nije mogao sadržavati više od sedam ili osam jela jer je kuhinja bila mala. Gospodin Horvat i danas u Theatriumu kuha pojedine klasike iz Ab Ova, poput nenadmašnog rižota s biftekom i briljantnih špageta cacio e pepe. Sad se u prostoru Ab Ova nalazi Submarine.

3. Time, Petrinjska

time-interijer

Time je bio uvjerljivo najuspješniji gastrotainment restoran u Zagrebu. Time je svojedobno bio toliko prepun da su nam drugi ugostitelji, koji su poslije zatvaranja svojih restorana odlazili na koktele u Time, pričali kako Zagreb nikad nije vidio takav fenomen. Davor Bienenfeld morao je napustiti Time zbog obnove zgrade u kojoj je velika turistička grupacija Arena otvorila art’otel i solidan azijski restoran Yezi. Bienefeld je kasnije na Selskoj otvorio superuspješnu Izakayu, a sad razvaljuje prilično uzbudljivim Kiyomijem u Teslinoj.

4. Agava, Tkalčićeva

agava-ulaz

Agava chefa Belizara Miloša i sommeliera Darka Lugarića bila je uvjerljivo najbolji i najciviliziraniji restoran koji je ovoga stoljeća radio u Tkalčićevoj. Chef Miloš bavio se gastronomskom bistronomijom, s elegantnim dodirima fine dininga ali i s par tradicijskih jela. Zapravo sve što je Miloš kuhao, od pašticade preko bolognesea  do sjajnih interpretacija foie gras i izvrsnog rižota s paškim sirom i kruškama, bilo je najmanje vrlo dobro, a često izvanredno. Agava se zatvorila u proljeće 2023. a sad se ondje nalazi turistički restoran s velikim komadima mesa.

5. Mak na konac, Dukljaninova

mak-na-konac

Slastičarna Petre Jelenić bila je najslađi lokal za deserte u novijoj zagrebačkoj povijesti. Mak na konac bio je toliko popularan da nije stizao napraviti dovoljno torti i kolača za privatne narudžbe za svadbe i proslave u cijeloj Hrvatskoj. Zapravo, prilično je nejasno zašto se Mak na konac zatvorio ali je jasno da je njegovo zatvaranje pokazalo kako vrhunske slastičarne u Zagrebu nemaju osobitu perspektivu. Danas se u prostoru Maka na konac nalazi Noel Bread&Deli. 

6. Slastičarna Time, Teslina

Robert Hromalić za mali je lokal blizu Carpaccia pripremao najmodernije i najambicioznije deserte koje smo vidjeli u bilo kojoj hrvatskoj slastičarni. Hromalićevi beskompromisni kolači od najboljih dostupnih sastojaka bilo su preskupi, pa se slastičarna Time brzo zatvorila, a Hromalić je napustio i restoran Time.

7. Tacos & Burger Barr, Jurišićeva

tacos3

Početkom 2017. godine Tvrtko Šakota i Marin Medak u dvorištu na početku Jurišićeve otvorili su najbolju hrvatsku taqueriju svih vremena. Chef Šakota svakog je dana osobno pripremao tacose koji su zaista podsjećali na meksički kuhinju i njene autentičnije europske interpretacije. Taqueria se brzo zatvorila, Šakota je krenuo u ambicioznije projekte koji su kulminirali Navom, a sada se u dvorišnom lokalu u Jurišićevoj nalazi veoma dobar street food Kai. 

8. Mali bar Ane Ugarković, Vlaška

mali-bar-terasa

Popularna chefica Ana Ugarković prodala je Mali bar početkom 2022. godine. Mali bar bio je najbolji sezonski bistro u Zagrebu, ali se nije uspio oporaviti od pandemijskih gubitaka. Poslije odlaska gospođe Ugarković, kvaliteta hrane u Malom baru vidljivo se urušila.

9. Haustor Haus, Masarykova

haustor-haus-dvoriste

Mali bistro u dvorištu u Masarykovoj preko puta prirodnog vinskog bara Bastion, prvo je pripremao odlične burgere i jednostavna jela, zatim je otišao prema visokoj bistronomiji s precizno izvedenim kompleksnijim jelima i uz duhovit pristup klasicima poput odličnog rižota ali s pečenom srdelom, da bi se zauvijek zatvorio negdje uoči pandemije. Haustor Haus bio je jedan od rijetkih malih lokala u Zagrebu koji je točio šampanjac na čaše. 

10. Apetit, Jurjevska 

apetit

Iskreno govoreći nikad nismo posebno voljeli jesti u Apetitu. Neovisno od toga tko je bio vlasnik i tko je kuhao. Ali Apetit je imao jednu od najljepših restoranskih terasa u Zagrebu, koja je doista pružala poseban doživljaj. Apetit je izgorio 10. srpnja. Chef Marin Rendić sada surađuje s Dežman Barom.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.