Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Madirazzin Brutal proizveden od Dingača, s čak 48 posto alkohola, jedan je od najboljih hrvatskih vinjaka

Vrhunski hrvatski vinjak još je rijetkost. Rossijev vinjak Šovran XO postao je trofejno piće mnogih barova koji drže do sebe i postavio visoke standarde ove kategorije na našoj destilerskoj sceni. Sada se braći Rossi pridružio Tonči Madirazza, jedan od vodećih peljeških vinara. Madirazzin Brutal svakako spada među najekspresivnije i najbolje vinjake proizvedene u Hrvatskoj.

Šest godina u Iconu

Brutal je destiliran od Dingača, odmah poslije fermentacije što znači da vino nije sumporeno (ovo je važno za vinjake koji se proizvode po receptu za cognac). Zatim je šest godina odležavao u Seguin Moreau barriqueu Icon, jednoj od najnaprednijih i skupljih bačvi na svjetskom tržištu. Šest godina odležavanja znači da po klasifikaciji u Cognacu Brutal ulazi u grupu između V.S.O.P.-a koji mora odležavati minimalno četiri i pol godine i Napoleona, koji mora odležavati minimalno šest i pol godina.

Bouquet Madirazzina Brutala iznimno je kompleksan i veoma bogat: na nosu se osjete karamel, narančina kora, crna čokolada s narančom, cigare sa svijetlim mekanim wrapperom, koža, suhe smokve, topli začini i blagi dodir vanilije.

Zaokružen i gladak

Brutal je zapravo idealan za opisivanje destilata na sommelierskim natjecanjima. Okus je topao, dug, s karamelom, mliječnom čokoladom i nešto dima i vanilije na završetku. Posebno je neobično da Brutal sadrži čak 48 posto alkohola; cognac tipično sadrži 40 posto alkohola, kao i vinjaci proizvedeni po ugledu na cognac.

Još je neobičnije da 48 posto alkohola gotovo da ne peče: imate sličan osjećaj intenzivne topline kao kad pijete visokoalkoholne bourbone iz, recimo, Jim Beamove Small Batch serije, ali ta toplina ne prelazi u neugodan osjećaj vrućine i oštrine kao kad pijete lošu visokalakoholnu rakiju.

Brutal je nažalost proizveden u veoma malim količinama. No, Brutal više nego dostojanstveno predvodi seriju Madirazzinih ručno proizvedenih destilata, koji dodatno obogaćuju ionako vibrantnu i entuzijastičnu scenu hrvatskih jakih pića.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.