Urban White prestižno je vino Davida Štampara, jednog od vodećih međimurskih vinara. Urban White proizvodi se od pušipela klasičnom metodom druge fermentacije u boci. Bazno vino prvo odležava osam mjeseci u hrastovim bačvama, a pjenušac 22 mjeseca u bocama na talogu.
Poslije degoržacije Urban White odležava još tri mjeseca. David Štampar za Urban White dobio je već dvije Decanterove zlatne medalje, što je vrlo rijedak slučaj s hrvatskim pjenušcima. Štoviše, prije tri i pol godine Decanter je uvrstio Urban White među dvadeset inovativnih svjetskih vina; ta je Decanterova lista objavljena u povodu Global Drink White Daya.
Urban White toliko je uspješan jer spaja vrlo čvrstu šampanjsku strukturu (redovito sadrži više od sedam grama kiselina) s elegantnom aromatikom i kremastom teksturom. Ovih smo dana probali Urban White iz 2020. godine (trenutno je na tržištu 2021). S dodatnih godinu dana dozrijevanja u boci Urban White se zaokružio i dobio još više šampanjskih značajki u strukturi i teksturi.
Bouquet je prepun cvjetnih mirisa, s ponešto citrusa, meda i brioša, pa Urban White iz 2020. počinje asocirati na Taittinger cvjetni Brut Reserve što nije mali kompliment, za Štampara ni za pušipel ni za Međimurje
Okus je pak pun limuna s nešto vrhnja i vanilije, skoro kao kod blanc de blancs šampanjaca, i vrlo komunikativan: nije neobično da je Urban White kućni pjenušac Boogie Laba, uvjerljivo najpopularnijeg zagrebačkog lokala. Urban White treba piti uz kamenice koje se upravo vraćaju u sezonu, uz sushi, sve vrste sirove bijele ribe, ali i uz rižoto, carbonaru, foie gras, pršut i mlađe sireve, jer njegova kiselina lakoćom reže masnoću.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.