Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Štamparov pjenušac Urban White iz 2020. razvio se u smjeru Taittingerova Brut Reservea, što je više nego ozbiljan kompliment

Urban White prestižno je vino Davida Štampara, jednog od vodećih međimurskih vinara. Urban White proizvodi se od pušipela klasičnom metodom druge fermentacije u boci. Bazno vino prvo odležava osam mjeseci u hrastovim bačvama, a pjenušac 22 mjeseca u bocama na talogu.

Poslije degoržacije Urban White odležava još tri mjeseca. David Štampar za Urban White dobio je već dvije Decanterove zlatne medalje, što je vrlo rijedak slučaj s hrvatskim pjenušcima. Štoviše, prije tri i pol godine Decanter je uvrstio Urban White među dvadeset inovativnih svjetskih vina; ta je Decanterova lista objavljena u povodu Global Drink White Daya.

Šampanjske osobine

Urban White toliko je uspješan jer spaja vrlo čvrstu šampanjsku strukturu (redovito sadrži više od sedam grama kiselina) s elegantnom aromatikom i kremastom teksturom. Ovih smo dana probali Urban White iz 2020. godine (trenutno je na tržištu 2021). S dodatnih godinu dana dozrijevanja u boci Urban White se zaokružio i dobio još više šampanjskih značajki u strukturi i teksturi.

p-stampar-urban-white-1

Bouquet je prepun cvjetnih mirisa, s ponešto citrusa, meda i brioša, pa Urban White iz 2020. počinje asocirati na Taittinger cvjetni Brut Reserve što nije mali kompliment, za Štampara ni za pušipel ni za Međimurje 

Okus je pak pun limuna s nešto vrhnja i vanilije, skoro kao kod blanc de blancs šampanjaca, i vrlo komunikativan: nije neobično da je Urban White kućni pjenušac Boogie Laba, uvjerljivo najpopularnijeg zagrebačkog lokala. Urban White treba piti uz kamenice koje se upravo vraćaju u sezonu, uz sushi, sve vrste sirove bijele ribe, ali i uz rižoto, carbonaru, foie gras, pršut i mlađe sireve, jer njegova kiselina lakoćom reže masnoću.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.