Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Decanter je među 12 najboljih malvazija u Europi uvrstio čak šest hrvatskih. Pilato, Benvenuti, Lagunu, Matoševića, Kabolu i Crvika

Decanter je u rujanskom broju objavio veliki vodič kroz malvazije, koji je napisala Caroline Gilby MW, britanska specijalistica za vina jugoistočne Europe koja često boravi u Hrvatskoj i Sloveniji.

Gospođa Gilby prvo je izdvojila jedanaest ključnih vrsta malvazije među kojima se, naravno, nalaze istarska malvazija, dubrovačka malvazija i maraština. A zatim je navela trinaest monosortnih vina od raznih vrsta malvazije. U Decanterovu izboru dominiraju vina iz hrvatske Istre. Decanter je, dakle, među dvanaest najboljih europskih monosortnih vina koja dolaze od raznih vrsta malvazije uvrstio čak šest hrvatskih; pet iz Istre i jedno iz Konavala.

Pilatova Malvazija sur Lie osvojila je 95 bodova, kao i Kabolina Amfora. Matoševićeva Alba Robinia i Benvenutijeva malvazija Anno Domini ocijenjene su s 93 boda, a Agrolagunina Festigia dobila je 91 bod. Ovdje je važno naglasiti da je Festigia jedina svježa istarska malvazija koja je ušla u Decanterov izbor najboljih europskih malvazija. Sva su druga vina odležana u drvu ili macerirana. U Decanterovu selekciju najboljih malvazija kvalificirao se i Crvikov macerat Blasius iz Konavala, koji pokazuje stilsku raznolikost dubrovačke malvasie, sorte koja se bitno razlikuje od istarske malvazije.

Decanterov izbor najboljih malvazija u Europi još je jedno veliko i iznimno značajno priznanje istarskoj vinskoj sceni. Krajnje je vrijeme da se na temelju sve snažnijeg međunarodnog renomea istarske malvazije počnu ozbiljnije prodavati u inozemstvu. Kad bi ih bilo dovoljno. Sva se istarska vina zastupljena u Decanterovom izboru proizvode, naime, u mikrokoličinama ili vrlo malim količinama osim Lagunine Festigije .

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.