Obožavamo mljeveno meso. I samo po sebi i popularne formate od mljevenog mesa (ili usitnjene ribe): faširance i pljeskavice , kebabe, ćevape i polpete, bolognese i punjeno povrće. Nažalost, hrvatska restoranska scena mljeveno meso uglavnom svodi na proizvode za jednostavan roštilj i na burgere.
I jedno i drugo može biti fino, katkad odlično, ali je nužno konvencionalno. S druge strane, u Zagrebu se doista nigdje ne mogu pojesti vrhunski faširani šnicli ili pravi ragu, a o inovativnijim jelima da ne govorimo, osim u slučaju nekoliko iznimaka koje vrijedi zabilježiti. Evo liste sedam najukusnijih i najoriginalnijih jela od mljevenog mesa (i ribe) koja smo probali u Hrvatskoj u zadnjih godinu dana
Ovo genijalno jelo chefa Hrvoja Zirojevića temelji se na klasično kuhanim punjenim paprikama, ali s nadjevom od janjetine, koje se zatim dekonstruiraju. Janjetina ide u cannellone, a izmiksane paprike idu u umak od rajčica, kojem daju osvježavajuću zelenu aromu i okus pirezina. Zirojevićeve ovosezonske punjene paprike pamtit ćemo jako dugo.
Prije dva mjeseca Tvrtko Šakota ispekao nam je najsočnije i najslasnije ćevape, koje smo probali u Hrvatskoj. Ćevapi su napravljeni od svinjetine, od mesa pasmine banijska šara, savršeno rahle teksture, s nevjerojatno intenzivnim okusom.
Chef Filip Horvat ovog je ljeta vratio na meni jedan od Theatriumovih potpisnih recepata, kebab od plavoperajne jadranske tune. Radi se o najboljem zagrebačkom jelu od termički obrađene plave tune. Kebab od tune servira se s kajmakom i bao bunsima s kremom s mladim lukom i čilijem.
Ovo je, dakle, radikalno. Chef Marko Turković tjednima odležava meso patki iz domaćeg ekološkog uzgoja. Pošto meso samelje formira velike, rahle ćevape, koje peče medium rare, baš kao pačja prsa. Rezultat je impresivan ali i pomalo ruban: ovo jelo ili obožavate ili ga ne možete jesti jer je precrveno i preintenzivno.
Janjeći ražnjići, lamb tsukune, chefa Vida Nikolića, raskošno su začinjeni orijentalnim aromama, blago pikantni i fino pečeni na robati, s točno onoliko dima koliko je potrebno da dim ne nadjača nego samo podcrta sočnu mljevenu janjetinu. Radi se o jednom od najuspjelijih jela restorana koji se ne prazni od nedavnog otvorenja.
Polpete od hobotnice chefa Marija Mihelja svakako su najukusnije polpete koje se mogu probati u Zagrebu. Moćne i sočne okruglice serviraju se na kremi od cvjetače s uljem bosiljka i hrskavim osvježavajućim rotkvicama.
Ovo kultno jelo došlo je na Baltazarov jelovnik prije više od dvadeset godina i nikad, nadamo se, neće otići s jelovnika klasičnog tradicijskog restorana na Novoj Vesi. Bila je to, koliko pamtimo, prva janjeća pljeskavica u Zagrebu. Baltazarov utemeljitelj, veliki restorater Slobodan Bobo Čimbur preminuo je prije godinu dana.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.