Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

GOSTOVANJE GODINE Barmenske superzvijezde Simone Caporale i Maroš Dzurus u rujnu dolaze u Hrvatsku u organizaciji zagrebačke Alce 

Zagrebačka Alca Marka Markote, poznata kao dio barmenskog pokreta Gringos de Croatia koji je Hrvate navukao na tekile i mezcale, ovoga rujna najavljuje veliko gostovanje. U Hrvatsku kao Alcini gosti dolaze barmenske superzvijezde Simone Caporale i Maroš Dzurus.

Simone Caporale jedan je od najvažnijih barmena današnjice, vlasnik Sipsa u Barceloni, najboljeg bara na svijetu u izboru World’s 50 Best Bars i kreator sve popularnijeg Amara Santoni. Caporale, rođeni Talijan, proslavio se u londonskom Artesianu gdje je radio s Alexom Kratenom sredinom 2010-tih, kad je taj bar predvodio revoluciju u inovaciji koktela. Godine 2014. proglašen je najboljim barmenom na svijetu u izboru Tales of Cocktails. Suradnju s Kratenom nastavio je kasnije, s njim i Monicom Berg utemeljio je barmenski simpozij P(our) i razvio liniju Muyu likera.

Difford’s Guide za Caporaleove koktele kaže da više pripadaju u kontekst Willyja Wonke nego luksuznih barova. Simone Caporale u Hrvatskjoj će održati masterclass upravo o kreativnom razvoju njegovih koktela ali i Amaru Santoni s kojim će raditi koktele. Amaro Santoni firentinski je klasik aperitiva koji je Gabriello Santoni proslavio 60-tih, u vrijeme talijanskog poratnog preporoda. Santonijevi slavni prijatelji, sportaši, glumci i pjevači zajedno s cijelim La Dolce Vita ambijentom 60-tih Santoni su pozicionirali kao simbol talijanskog lifestylea. Suradnja s Caporaleom Santonijev je odgovor na novi uzlet aperitiva. Amaro Santoni je luksuzni aperitivni liker od 34 vrsta bilja specifičan po dominantnoj rabarbari koja daje zanimljiv profil koktelima.  

Slovak Maroš Dzurus manje je medijski eksponiran ali je njegov značaj na današnjoj sceni koktela vrlo sličan onome koji je Caporale imao u Artesianu. Dzurus je menadžer Himkok bara u Oslu, trenutno na 10. mjestu liste World’s 50 Best Bars. Himkok je poznat kao najodrživiji bar na svijetu. Slijedeći skandinavsku filozofiju istraživanja, minimalizma i stalnog produbljavanja odnosa s prirodom, Himkok koktele prezentira najjednostavnije, ali iza toga je jedna od najkompleksnijih barskih operacija u industriji. Himkok dio alkohola koji koristi destilira u baru, nikad ne baca prazne boce pića nego ih koristi za svoje pripravke, umjesto bjelanjaka koriste vodu od slanutka (aquafabu) a slanutak daruju turskim i bliskoistočnim restoranima u Oslu, eksperimentiraju s ekstrakcijom ulja iz kora citrusa kako bi smanjili korištenje korica i bacanje…sve Himkokove tehnike održivosti su ,naravno, u službi okusa i aromatike koktela inspiriranih Norveškom. Sve u Himkoku, od ambijenta preko gostoprimstva do koktela osmišljeno je da bi gosti trajno zapamtili emocije i fizički osjećaj koje su imali u njihovu baru, slično kao što je to svojedobno radila Noma u Kopenhagenu.

Prilika da uče izravno od Caporalea i Dzurusa nesumnjivo će izazvati golemi interes ambicioznijih hrvatskih barmena. 

Alca je za Caporalea i Duzursa barmena organizirala turu po obali, po ovom rasporedu: 

Utorak 10. rujna 

od 18:00 – Aperitivo u Colonna baru, Zadar

Srijeda 11. rujna

12:00 – masterclass u Bar Sistema, Split

19:00 – guest shift u Bar Sistema, Split

Četvrtak 12. rujna

od 18:00 – kokteli u zalazak sunca na terasi Fratellos bara, Split 

Petak 13. rujna

14:00 – masterclas Maroša Dzurusa u Bar Sistema, Split

19:00 – guest shit u Bar Sistema, Split

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.