Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Iako je bila vrlo uspješna, slavna švedska destilerija whiskyja Mackmyra bankrotirala je usred 25. godišnjice. Evo zašto

Industrija jakih pića oduvijek je osjetljiva i na najmanju volatilnost tržišta. Tome svjedočimo i zadnjih nekoliko godina, posebno nakon pandemijskih promjena i “novog normalnog”. Ipak,vijest o pokretanju stečajnog postupka nad švedskom destilerijom Mackmyra zatekla je većinu stručnjaka. Posebno u trenutku kada destilerija slavi svoju 25. godišnjicu.

Mackmyra je naime tržišno vrlo stabilna i njena su izdanja jedna od najtraženijih. Dakle, nije riječ o nekakvoj generalnoj krizi, precijenjenim proizvodima ili padu interesa tržišta kako su neki već požurili komentirati. Stvar je zapravo poslovne politike i nedostatka protoka novca. Klasični cash flow problem, ali s vrlo kompleksnom i neobičnom pozadinom.

Destileriju Mackmyra osnovala je skupina studenata Švedskog tehnološkog instituta tijekom zimovanja 1998. Godinu dana kasnije projekt je ugledao svjetlost dana i vrlo brzo se pozicionirao u sam svjetski vrh single malt whiskyja. Godine 2011. sagradili su jedan od najinovativnijih destilerijskih pogona u mjestu Gävle, postavljen vertikalno kroz niz katova koji umjesto značajne vanjske energije koristi gravitaciju, odnosno slobodni pad.

Maltovi iz Mackmyre uvijek su fantastični i inovativni, a njihova negdašnja master blenderica Angela D’Orazio 2019. je uvrštena je u TheWhisky Magazine Hall of Fame.

Sve što stiže u destileriju, od ječma do vode i treseta, nabavlja se u neposrednoj blizini. Taj veliki naglasak na lokalno dodatno je potenciran i korištenjem bačava od švedskog hrasta.

Uz to, Mackmyra ima čitav niz skladišta širom Švedske na vrlo neobičnim lokacijama, od rudarskog okna 50 metara ispod zemlje do zimovališta na 1.125 metara nadmorske visine. No, Mackmyra dio whiskyja dozrijeva i izvan Švedske. Najpoznatija lokacija je teglenica Barge 166 vezana na rijeci Seine usred Pariza. Na istoj teglenici u vlasništvu Maisona Ferrand je i dobar dio zaliha Plantaray (Plantation) rumova, a mogla se na trenutak vidjeti i tijekom otvaranja ovogodišnjih Olimpijskih igara.

Predsjednik Mackmyre Petter Ski u objavi za medije navodi: “S velikim žaljenjem moram izjaviti da nažalost nije moguće nastaviti s radom. Menadžment i upravni odbor kompanije snažno su se trudili uskladiti profitabilnost i protok novca… ali moram zaključiti kako to nije bilo dovoljno. Usrdno se nadam da stečajna upraviteljica sada ima prigodu provesti konstruktivne poteze vezane uz vrijednosti kompanije, učvrstiti brand Mackmyra i 25-godišnju tradiciju.“

Dakle, na prvu bi se doista odmah dalo zaključiti da su problem slaba prodaja, pad tržišta ili nešto slično. Međutim prodaja Mackmyra whiskyja je odlična, dapače prošli su tjedan potpisali i ekskluzvni ugovor s novim distributerom za Veliku Britaniju. U čemu je onda pravi uzrok propasti?

Odgovor je cash flow ili protok novca. Uzroke treba tražiti u dugogodišnjoj poslovnoj strategiji Macmyrina poslovanja s bačvama whiskyja. Naime, zbog specifičnih klimatskih uvjeta ekstremnih lokacija skladišta, većina bačava su izuzetno male, 30-litarske hrastove bačvice. Taj mali kapacitet je otvorio fenomenalni ulagački potencijal i dobar dio bačava danas je u privatnom vlasništvu. Mackmyra je destilerija s najvećim udjelom private casks u industriji.

Koliko god je to fantastična poslovna prigoda jer vlasnik/zakupac plaća bačvu praktično odmah po destilaciji i destilerija dobiva novac za svoj whisky unaprijed, zapravo je i velika zamka. Novac je jednokratno uplaćen unaprijed i rizik leži u inflaciji. Vrijednost koju su privatni kupci uplatili s vremenom se doslovno istopila. Troškovi skladišnog prostora, ali i sirovina, vode i svega ostalog toliko su narasli da se tim sredstvima više nije moglo efikasno servisirati rad destilerije. Uz to, male bačve zapravo su jako neekonomične jer ukupno gledajući zauzimaju daleko veći prostor od skladišta s velikim bačvama.

Sve u svemu, čitav se projekt iz jednog od najboljih poslovnih poteza s vremenom pretvorio u mrtvi kapital bez dostatnog protoka novca. Najgoru noćnu moru svakog poduzetnika.

Iskreno se nadamo da će stečajna upraviteljica Emma Berglund Uväng pronaći rješenje za Mackmyru i da ovo zatvaranje destilerije neće biti trajno. Osim što i osobno cijenimo njihove single maltove, trajno gašenje destilerije bio bi veliki gubitak za čitavu whisky scenu. No, ono u što smo posve sigurni je kako će slučaj Mackmyra biti dobar primjer i škola čitavoj industriji jakih pića.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.