Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NOVI REKORDER Upravo je registriran najstariji poznati konjak na svijetu. Proizveden je 1696. 

Tim Guinnessove knjige rekorda certificirao je najstariji dosad poznati konjak na svijetu. Buteljiran je pod etiketom Jules Robin 1696. godine, dakle star je 328 godina  Konjak je sačuvan u posebnoj boci od brušenog kristala s ugraviranim imenom proizvođača i berbom. Boca dolazi na bazi od zelenog kamena s pozlaćenim slovima.  Sve je stajalo pod staklenom kupolom, što je pomoglo da konjak ostane u savršenom stanju više od 300 godina. 

Samo da stavimo ovaj konjak u vremenski kontekst. Godine 1696.  Francuskom je vladao Luj XIV na vrhuncu moći. Potpisivanjem Torinskom mira završen je  Devetogodišnji rat velikih europskih sila.   Kralj William III još je vladao Engleskom i upravo preživio atentat koji su na njega pokušali jakobitski urotnici.

Francuske i engleske snage borile su se za prevlast u Sjevernoj Americi, dok su se vojske Mletačke Republike i Osmanskog Carstva sukobljavale kod Androsa. Industrija konjaka utemeljena u 16. stoljeću kad su nizozemski trgovci dolazili na jugozapad Francuske kupovati vino i drugu robu, počela je stasati.  

U vrijeme kad je Jules Robin konjak buteljiran, tehnike destilacije već su se bile značajno poboljšale, a brandy iz regije Cognac već je bio poznat kao proizvod više kvalitete od  eaux-de-vie proizvedenih u drugim dijelovima Francuske. 

Ovo je jedina poznata boca iz 17. stoljeća koja još postoji. Destiler je konjak dao Edmondu Jaulinu, jednom od osnivača brenda Jules Robin, a boca je 1950-tih završila u jednoj privatnoj kolekciji u Francuskoj. Ponovno je otkrivena 2018. kada ju je sadašnji vlasnik kupio za nepoznat iznos. Već tada se znalo da je riječ o najstarijem poznatom konjaku na svijetu, a sada je o potvrdila Guinnessova knjiga rekorda.

Guinnessov svjetski rekord prethodno je držao konjak iz Gautiera destiliran 1762. godine koji je na aukciji 2020. postigao cijenu od gotovo 150.000 dolara. Jules Robin ga je nadmašio za 66 godina.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.