Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

POVRATAK S MORA Jedanaest zagrebačkih restorana koji pružaju iznimnu vrijednost za novac

Povratak s ljetovanja uglavnom podrazumijeva mjere štednje, pogotovo ako smo na moru ili negdje u inozemstvu prekoračili planirani budžet što se skoro svakom događa. Mjere štednje ne moraju, međutim, značiti da se poslije ljetovanja trebamo odreći dobrih restorana. Evo stoga liste zagrebačkih restorana koji u različitim žanrovima pružaju iznimnu vrijednost za novac.

1. Bekal, Kostelska

Petosljedni degustacijski meni u Bekalu košta 50 eura. Gosti za taj novac mogu uživati u flambojantnom kuhanju nevjerojatno talentiranog Marka Turkovića, koji ne koristi struju i plin nego samo vatru. Janjetina, odojak i tartar biftek spadaju među najbolje u Zagrebu. Vinska je lista siromašna; ali imaju corkage.

2. Kyomi, Gajeva

Novi restoran Davora Bienenfelda i Vida Nikolića nudi izvanredne dim sune za 9 do 11 eura . Ni neka jela s robate cijenom ne nadmašuju zagrebačke roštiljarne; odlični ražnjići od mljevene janjetine koštaju 12 eura. S obzirom na atraktivno uređenje i jako dobru vinsku listu, ove su cijene više nego prijateljske.

3. Asia, Nova Ves

asia-g

U Asiji, pak, vrlo solidni dim sum košta između 4 i 7 eura: veoma ukusne patke za dvadesetak eura vjerojatno iskaču iz koncepta štednje poslije mora, ali glavna jela u Asiji često su dovoljna za dvoje.

4. Batak, više lokacija

U Batku manja porcija, ona od sedam ćevapa, i dalje košta sedam eura. Cijene većine jela kreću se oko deset eura, uključujući tartar biftek. Bazični burger, koji nije mali, košta manje od devet eura, velike salate za ručak koji su cent skuplje od burgera, a juhe koštaju nekoliko eura

5. Zlatna školjka, Martićeva

zlatna-skoljka-gregada

S dnevnim jelima za devet do deset eura, Zlatna školjka mora zauzimati istaknuto mjesto na ovoj listi, pogotovo zato što se među dnevnim jelima često nađu mali oslići, triljica ili srdele. Porcije su obilne, a publika lojalna i zadovoljna. Ručak u Zlatnoj školjki obavezno treba rezervirati. 

6. Royal India, Tkalčićeva

royal-india-biryani

Većina glavnih jela u Royal Indiji košta između devet i dvanaest eura. Vindaloo, curry murgh i butter tikka masala su izvrsni. Riža i naan naplaćuju se posebno.

7. Tvornica pljeskavica Kosta, Savska

tvornica-pljeskavica-kosta-restoran-zagreb

Chef Kostadin Stefanović već dulje od deset godina peče najbolje ćevape i pljeskavice u Zagrebu. Cijene roštilja kreću oko sedam ili osam eura. Kosta je od ove godine uveo izvrsna vina Davida Štampara, što je važna novost jer se kod Koste prije nije moglo piti gotovo ništa pristojno.

8. Park, Martićeva

Većina pizza u ovoj sasvim dobroj pizzeriji na najprometnijoj lokaciji jedne od najzabavnijih zagrebačkih ulica, košta 12 eura. Pizze su velike, jako zasitne, a Park koristi standardno dobre sastojke poput rajčica San Marzano i kvalitetnijih tipova mozzarelle. Gourmet pizze koštaju 14,5 eura. Park toči nekoliko vrlo finih vina na čaše, uključujući izvrstan pošip Nerica. Atmosfera je vibrantna a servis profesionalan.

9. Budweiser, Heinzelova

budweiser-korona

Porcije u Budweiseru uznemirujuće su velike, što se Zagrepčanima očito sviđa. Kvaliteta hrane jako varira jer Budweiser priprema sve i svašta. No bazični je roštilj pouzdano solidan, dok je biftek odličan. Vinska karta neobično je korektna za roštiljarnu/zalogajnicu.

10. Kod Pere, Rubetićeva

kod-pere

Čuvena stara zagrebačka gostionica zadnjih se godina konceptualno izgubila, pa smo ne tako davno na meniju pronašli nekoliko rižota koji, naravno, nemaju nikakve veze s pravim rižotom i još niz nepotrebnih jela za Perin žanr, poput juhe od škampa. Međutim, Perini gableci poput punjenih paprika i dalje su sasvim korektni a koštaju osam ili devet eura.

11. Matsu, Domobranska, Supernova, Buzin

Matsu je azijski fusion s iznimno povoljnim cijenama sushija. Dva nigirija od lososa koštaju 6,5 eura, setovi nigirija oko 15 eura, a porcije od osam rolica oko devet eura. Matsu koristi plavoperajnu tunu, što ove cijene čini još privlačnijima. Matsu je uređen ugodno i otmjeno. Kokteli i vina su dobri a bazični Charles Heidsieck prilično jeftin. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.