Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

IZBOR LUKE PERANIĆA 10 najboljih jela koja smo probali na moru ove godine

Iako sezona još nije gotova i ljeto još uvijek traje, polako se odmiče kraju. Nakon Velike Gospe i nekoliko dana kiše, ljeto je sve manje intenzivno. Zbog toga smo odlučili sastaviti listu najboljih jela koja smo probali ove ljetne sezone na Jadranu, te od Umaga do Korčule.

Posjetili smo jako puno restorana, ali ne i sve, što je svake godine nemogući zadatak. Ovo je naša lista najboljih jela za ljeto 2024. koja sadrži sve od visoke kuhinje do street fooda. 

1. Lamb Wellington, Boškinac

Ove smo godine imali priliku biti gosti na Boškinčevoj terasi fine dining restorana, gdje se Matija Bregeš vratio u ulozi glavnog chefa. Bregeševo kuhanje u Boškincu, kojeg se sjećamo još iz prve pandemijske godine, dodatno je radikalno lokalno i posvećeno otoku Pagu. Cijeli jelovnik je prilično dobar i uzbudljiv, a sve je kulminiralo izvanrednim glavnim jelom, janjećim Wellingtonom. Lamb Wellington napravljen je od striktno lokalnih sastojaka, pa u njemu nema primjerice gljiva koje ne rastu na Pagu. Janjeći Wellington Matije Bregeša izvrstan je i ukusan primjer kako se lokalne namirnice mogu internacionalizirati u visokoj kuhinji. 

2. Sipa i grašak, Pelegrini

Izabrati samo jedno jelo s Pelegrinijevog maestralnog jelovnika prilično je težak zadatak. Ipak, kad bismo baš morali birati jedno jelo koje nam je ostavilo najveći utisak, riječ je o sipi i grašku. Ovo duhovito jelo uspješno imitira najpopularniji gastronomski format na hrvatskoj obali, crni rižoto sa sipama u najvišoj mogućoj izvedbi. Kobasice sipe kuhane na pari su fantastične, dok je pire od graška koji podsjeća na rižoto pružio intenzivnu herbalnu notu koja je potrebna po ogromnim vrućinama. 

3. Škamp u umaku od šljiva, Leonardo Foneseca 7Seas Njivice

Leonardo Fonseca ne kuha često u Hrvatskoj, stoga smo se iskreno veselili njegovoj gostujućoj večeri u restoranu 7Seas u Njivicama, gdje je došao na poziv domaćina Matije Bogdana. Fonseca na večeri nije kuhao latinoamerička jela u lokalnim formatima, već se u potpunosti prilagodio mjestu gdje se nalazi. Tako je stvoren škamp u umaku od šljiva s lubenicom, ostacima šparoga i tostiranih badema. Fonsecin škamp, živi je primjer što se može napraviti kad se spoje lokalna namirnica najviše klase i beskrajno talentirani chef kao Fonseca. Jelo za nekoliko Michelinovih zvjezdica. 

4. Divlji brancin i lisičarke, Zijavica

Kombinacija divljeg brancina i lisičarki dovoljna je sama za sebe. Međutim, Zijavičin chef Stiven Vunić uspješno je povezao iznimnog divljeg brancina i lisičarke s fantastičnim umakom od škampa i nježnim pečenim češnjakom, te tako stvorio vrlo vjerojatno najbolje bistronomsko jelo koje smo probali ove godine. 

5. Janjetina pod pekom, Maha

Janjetina u Mahi na Korčuli sasvim je sigurno najbolje “jednostavno” jelo koje smo probali ovog ljeta. Ipak, ništa nije jednostavno u Mahinoj janjetini. Ona se dobiva od pažljivo odabranog lokalnog mesara, priprema receptom od nekoliko desetljeća i provodi nekoliko sati pod pekom zajedno s krumpirima. Rezultat je najbolja peka koju smo probali u Hrvatskoj i jedno od jela koja se moraju obavezno rezervirati nekoliko dana unaprijed. 

6. Škampi na pariški, Johnson 

Johnson ima neke od najboljih namirnica na cijelom Jadranu već čitavu vječnost. Johnson također nije kreativni restoran, ali je odlično konzervativan. Pa smo u takvom ambijentu naručili jelo koje nismo jelo čitavu vječnost, škampe na pariški. Johnsonovi pariški škampi genijalan su comfort food sa superiornom namirnicom i znanjem o tehnikama. 

7. Buzara s rakovima i rombom, Badi

Ovog smo ljeta zapravo probali neobično mnogo klasičnih jela što je možda znak vremena. Neovisno o toj činjenici, Badi radi neke od najboljih klasika na čitavom Jadarnu. Njihova buzara koja sadrži škampe, hlapa i romba najluksuznija je buzara koju smo probali ovog ljeta, ali i definitivno najbolja. 

8. Njoki sa škampima, Vila Rova

Marin Pleše ove godine u Vili Rovi radi izvrstan posao zajedno sa sommelierom Markom Škaricom. Od svih jela koja smo probali početkom ljeta, najviše su nas dojmili kvarnerski škampi zapaljeni na yakitoriju, sa školski pripremljenim njokima i baršunastim umakom, kojeg se ne bi posramili ni veliki europski restorani. 

9. Striploin i razni prilozi, Sophia Pula

Sophia je najbolji ovogodišnji steakhouse koji smo posjetili. Iako naš posjet nije bio u strogoj sezoni, Sophia je ostavila vrlo dobar dojam. Talijanski striploin koji smo naručili spada u najbolje steakove koje možete probati u Hrvatskoj, a da se ne radi o rezu kobea ili wagya. Prilozi su priča za sebe, među kojima su najbolji bili omamljujući krumpirići i glazirane mrkve. 

10. Ćevapi, Pločica

Pločica u Puli, možda i najpopularnije mjesto na Jadranu ove godine. Dnevno se prodaju apsolutno sumanute količine ćevapa koji se rade u kućici pored pulske tržnice. To ipak, ne utječe na njihovu kvalitetu, a riječ je o najboljim ovogodišnjim ćevapima koje smo uspjeli probati. Pločica, koju vodi simpatična obitelj, fenomen je za sebe i za koji se nadamo kako će samo rasti. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.