Recenzenti Kulta Plave Kamenice u proteklih su nekoliko mjeseci obišli gotovo sve najvažnije restorane na Jadranu. U višim su kategorija dojmovi prilično dobri, osobito u Istri i na Kvarneru, kao i na području Murtera, Kornata i Dugog Otoka.
U završnu smo inventuru, međutim, uvrstili samo sedam restorana koji zadovoljavaju veoma visoke kriterije u svim segmentima ugostiteljskog biznisa, od kvalitete i lokalnosti sastojaka preko izvrsnosti kuhanja do vinske karte, servisa i ambijenta. Specifičnost ove liste jest u tome što se svi restorani nalaze vrlo blizu mora jer je more, naravno, kvintesencijalni element ljetnog ugođaja na Jadranu.
Visoka eksperimentalna kuhinja chefa Jeffreya Velle i ove je godine najuzbudljivija, ali i jedna od najlojkalnijih i najsezonskijih na Jadranu. Sommelier Andreas Zilli sastavio je najkompetentniju vinsku kartu otkako Cap Aureo postoji.
Agli Amici utjelovljuje fine dining visokog međunarodnog ranga u elegantnom i hedonističkom izdanju. Sastojci su vrhunski, velikom dijelom lokalni i prilično luksuzni, kuhanje besprijekorno i maštovito a servis doslovno savršen.
Pelegrini je dulje od deset godinama najbolji dalmatinski restoran. Pelegrini je i ovog ljeta oduševio maštovitim i jako užitnim interpretacijama sezonskih i lokalnih sastojaka, uz nekoliko internacionalnih klasika poput vjerojatno najukusnijeg carpaccia u Hrvatskoj. Vinska lista sommeliera Brane Vukšića pruža izvanredan pregled dalmatinskih i drugih hrvatskih vina.
Bobo Cerea, suvlasnik i chef čuvenog talijanskog restorana Da Vittorio (tri zvjezdice) u svom porečkom restoranu kombinira elemente bistronomije i visoke kuhinje. Cereina pojedina jela, osobito paste i rižoti, spadaju u najukusniju hranu koja se može jesti u Hrvatskoj.
Plavi podrum desetljećima svakodnevno priprema fenomenalnu oboritu ribu i žive škampe, tartufe i vrganje i na stolovima nudi širok izbor vrhunskih maslinovih ulja. Vinska lista spada među najbolje u Hrvatskoj, osobito u sekciji šampanjaca.
Chef Hrvoje Zirojević jedan je od najtalentiranijih hrvatskih kuhara kad je riječ o oblikovanju i slaganju okusa. Zirojević je podjednako impresivan s ribom, rakovima i školjkama kao i s “kućnim” jelima poput punjenih paprika i kuhane govedine sa šalšom od pomidora.
Restoran 360 upravo je ono što Dubrovniku treba: luksuzni fine dining s ozbiljnim kuhanjem, raskošnom međunarodnom vinskom kartom i povijesnom scenografijom. Dobro je što se poslije pandemije meni donekle lokalizirao.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.