Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

ZAVRŠNA STROGA LISTA Sedam najboljih restorana na moru u ljeto 2024. godine

Recenzenti Kulta Plave Kamenice u proteklih su nekoliko mjeseci obišli gotovo sve najvažnije restorane na Jadranu. U višim su kategorija dojmovi prilično dobri, osobito u Istri i na Kvarneru, kao i na području Murtera, Kornata i Dugog Otoka. 

U završnu smo inventuru, međutim, uvrstili samo sedam restorana koji zadovoljavaju veoma visoke kriterije u svim segmentima ugostiteljskog biznisa, od kvalitete i lokalnosti sastojaka preko izvrsnosti kuhanja do vinske karte, servisa i ambijenta. Specifičnost ove liste jest u tome što se svi restorani nalaze vrlo blizu mora jer je more, naravno, kvintesencijalni element ljetnog ugođaja na Jadranu.

1. Cap Aureo, Rovinj

Visoka eksperimentalna kuhinja chefa Jeffreya Velle i ove je godine najuzbudljivija, ali i jedna od najlojkalnijih i najsezonskijih na Jadranu. Sommelier Andreas Zilli sastavio je najkompetentniju vinsku kartu otkako Cap Aureo postoji.

2. Agli Amici Rovinj, Rovinj, dvije Michelinove zvjezdice

Agli Amici utjelovljuje fine dining visokog međunarodnog ranga u elegantnom i hedonističkom izdanju. Sastojci su vrhunski, velikom dijelom lokalni i prilično luksuzni, kuhanje besprijekorno i maštovito a servis doslovno savršen.

3. Pelegrini, Šibenik, jedna Michelinova zvjezdica

pelegrini

Pelegrini je dulje od deset godinama najbolji dalmatinski restoran. Pelegrini je i ovog ljeta oduševio maštovitim i jako užitnim interpretacijama sezonskih i lokalnih sastojaka, uz nekoliko internacionalnih klasika poput vjerojatno najukusnijeg carpaccia u Hrvatskoj. Vinska lista sommeliera Brane Vukšića pruža izvanredan pregled dalmatinskih i drugih hrvatskih vina.

4. Miramare by Fratelli Cerea, Sveti Nikola, Poreč

Bobo Cerea, suvlasnik i chef čuvenog talijanskog restorana Da Vittorio (tri zvjezdice) u svom porečkom restoranu kombinira elemente bistronomije i visoke kuhinje. Cereina pojedina jela, osobito paste i rižoti, spadaju u najukusniju hranu koja se može jesti u Hrvatskoj.

5. Plavi podrum, Volosko

Plavi podrum desetljećima svakodnevno priprema fenomenalnu oboritu ribu i žive škampe, tartufe i vrganje i na stolovima nudi širok izbor vrhunskih maslinovih ulja. Vinska lista spada među najbolje u Hrvatskoj, osobito u sekciji šampanjaca.

6. Dvor, Split

Chef Hrvoje Zirojević jedan je od najtalentiranijih hrvatskih kuhara kad je riječ o oblikovanju i slaganju okusa. Zirojević je podjednako impresivan s ribom, rakovima i školjkama kao i s “kućnim” jelima poput punjenih paprika i kuhane govedine sa šalšom od pomidora.

7. 360, Dubrovnik, Michelinova zvjezdica

360-kandidati

Restoran 360 upravo je ono što Dubrovniku treba: luksuzni fine dining s ozbiljnim kuhanjem, raskošnom međunarodnom vinskom kartom i povijesnom scenografijom. Dobro je što se poslije pandemije meni donekle lokalizirao.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.