Početkom kolovoza cijeli Zagreb odlazi na more: uglavnom na Jadran, ali i na razne daleke obale. Na godišnji odmor odlaze i mnogi popularni restorani poput Mana2, El Tora, Mareda, Bota Šare, Balona, Bira… Neki drugi restorani kao Tekka, Carpaccio, Theatrium ili Pod zidom uveli su jednosmjensko radno vrijeme: otvaraju se kasno popodne. Kad se isprazni, Zagreb postaje idealan grad za godišnji odmor. Nema prometnih gužvi, nema nervoze zbog pronalaženja parkinga a restorani rade ležernije i često kuhaju bolje jer kuhinja nije pod pritiskom prevelikog broja gostiju. Evo stoga malog vodiča za uživanje u restoranima polupraznog Zagreba.
Terasa Bistroa Esplanade najvjetrovitije je mjesto u centru Zagreba, što znači da se u Bistrou može jesti vani i na 30 stupnjeva. Novi meni prilagođen je ljetu, osobito izvrsna juha od pečenih rajčica, dok su klasici koji nikad ne silaze s menija, poput bečkog šnicla i tartar bifteka, perfektan comfort food.
Vinodol je i ovih dana relativno pun. Ako je vani više od 30 stupnjeva savjetujemo da sjednete u blagovaonicu s vrlo efikasnom klimatizacijom. Padron papričice na humusu od bijelog graha, plava tuna na kremi od rajčica i herbalno slatki gazpacho idealna su ljetna jela.
Taču ide toliko dobro da je obitelj Miletić odlučila raditi cijeli kolovoz i za ručak i za večeru. Uz obilje sezonskog povrća Tač nudi trenutno najbolji izbor oborite ribe u Zagrebu. Vinska lista je izvrsna.
4. Tekka
Tekka tradicionalno u ovo doba godine radi samo jednu smjenu, za ručak. Zatvara se u 18 sati. U drugoj polovici srpnja u Tekki smo dvaput baš odlično ručali. Moramo priznati da nam je odgovarala nešto manja gužva nego inače.
Oxbo ima izvrstan servis, toči šampanjce po masovno prihvatljivim cijenama (10 do 11 eura za čašu) i peče neke od najsočnijih steakova u Zagrebu, uključujući vrhunski japanski wagyu.
Batak u Tkalčićevoj dobro je rashlađeno sklonište od većih vrućina. Batak na Kajzerici najatraktivnije je uređeni restoran u tom dijelu Zagreba.
Carpaccio se otvara u 17 sati. U petak navečer bio je vrlo dobro popunjen, osobito na terasi. Goste nije smetao ni ljetni pljusak koji, čini se, nije probio tendu. Carpaccio u kolovozu redovito priprema vrhunski gazpacho, a mi smo imali sreću naletjeti na fritaju s lisičarkama i guancialeom.
Theatrium se otvara oko četiri popodne. Theatrium redovito prati sezone i mikrosezone, a neka ljetna jela poput briljantnih špageta s rajčicama ili juhe od kukuruza šećerca prije nekoliko su godina postala klasici zagrebačke gastronomije. Ovoga ljeta Filip Horvat priprema krumpirove luleke u umaku od nekoliko vrsta različito obrađenih rajčica.
Zinfandel’s je najotmjeniji restoran u Zagrebu, s elegantnom, raskošnom hranom i besprijekornim servisom.
Pod zidom se otvara kasno popodne i ne radi ponedjeljkom. Pod zidom je pouzdani bistro više kategorije s vrlo dobrom vinskom kartom i s nekoliko sezonskih jela.
Franko’s je i u subotu navečer bio pun. Status 14. najbolje pizzerije u Europi izvan Italije jači je od godišnjeg doba koje baš i nije najpodesnije za pizzu, kao i od ljetnih migracija.
Izakaya je već godinama jedno od najveselijih mjesta za izlaske u Zagrebu. Zbog dobrog sushija, puno vina, koktela i energičnog a istodobno opuštenog ugođaja, Izakaya je puna u svako godišnje doba.
Još uvijek najbolji kineski restoran u Zagrebu radi i za ručak i za večeru a blagovaonica je dobro klimatizirana što je sreća jer je terasa prilično neugledna
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.