Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Štamparov Sauvignon iz 2023. stvoren je za dugo toplo ljeto

Sauvignon blanc jedna je od najsvestranijih aromatičnih sorti vinskog grožđa. Sauvignon može mirisati na pokošenu travu i na zelenu papriku, ali i na bazgu i maracuju. Sauvignon može davati sasvim lagana, svježa hrskava vina ali i prebogata, uljasta vina sa 16 posto alkohola.

Prije desetak godina u njujorškom Le Bernardinu pili smo Pavillon Blanc, sauvignon Chateau Margauxa s deklariranih 15 posto alkohola, dok smo prije petnaestak godina u podrumu Marjana Simčiča iz bačve kušali uzorak sa 16 posto. Taj je Hulk među sauvignonima završio u jednom od uobičajeno elegantnih Simčičevih cuveea. Budući da sauvignon blanc može podjednako dobro funkcionirati u posve različitim stilizacijama, on je prilično podesan za problematične berbe poput lanjske. Što pokazuje i novi Sauvignon Davida Štampara.

David Štampar najvažniji je i najambiciozniji međimurski vinar uz vinariju Dvanajščak-Kozol. Štampar je osim po mirnim vinima poznat po nagrađivanom i popularnom klasičnom pjenušcu Urban White, koji se među ostalim na potoke toči u oba Boogie Laba. Sinoć smo u kvartovskoj trgovini Mrkvica kupili butelju novog Štamparova Sauvignona, koji sadrži samo 12 posto alkohola: Međimurje je ipak najsjevernije hrvatsko vinogorje. No, Štamparovom Sauvignonu ne nedostaje ni zrelosti ni karaktera. 

Nos prvo naglašeno vuče na bazgu, pa i na lipu, da bi zatim dobio zeleni, herbalni štih šparoga, artičoka i stabljika rajčice. Tekstura je doslovno hrskava, a okus svjež, zeleno citrusan s iznimno naglašenim mineralnim završetkom. Vino je gotovo potpuno zaokruženo, lakopitko ali ekspresivno. Štamparov Sauvignon iz 2023. stvoren je za dugo toplo ljeto: osvježava i daje puno zadovoljstva.

Gastropreporuka Ovo vino perfektno ide uz gazpacho, sva moguća jela od ljetnih rajčica, uz Cezarovu salatu, pečene paprike, salatu Niçoise kao i uz carpaccio od bijele ribe, tartar od bijele ribe i sushi s manje masnim ribama. Rižoto se podrazumijeva, kao i mladi, meki kozji sirevi.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.