“Ovdje pokušavamo raditi sve čisto. Kao nekad. Možda se neki put zaigramo, ali tako volimo,” govorio nam je vlasnik Boris Šuljić za vrijeme ručka u konobi njegova restorana i hotela Boškinac. I zaista, konoba Boškinac izbacuje jednostavna i komunikativna jela čistih okusa, kakva se i ne viđa često u dalmatinskim restoranima koji se predstavljaju kao konobe.
Boškinac je naravno veći i sveobuhvatniji projekt koji obuhvaća hotel, fine dining restoran, vinariju i proizvodnju maslinovih ulja. Međutim, u konobi Boškinac zadnji smo put jeli prije tri ili četiri godine kad je hrana bila pristojna, pa smo odlučili osvježiti pamćenje. U konobi se poštuju načela loklanog i sezonskog, meni se temelji na najboljim namirnicama koje jedinstveni teritorij Paga može ponuditi u određenom dijelu godine.
Osim pisanog jelovnika postoji i crna ploča na kojoj su ispisana trenutno dostupna jela, kao i čini nam se najbolja vrijednost za novac na otoku Pagu: tri jela za 29 eura koja se mijenjaju na dnevnoj bazi. Uzeli smo jedan dnevni meni i nekoliko jela s a la carte menija. Paški ceviche originalan i osvježavajuć, napravljen je od ike jime brancina i škampa s lubenicom i rajčicama, idealno malo jelo za ove vrućine, odmjerene ljutine. Fritada sa sušenom hobotnicom i lokalnim pomidorima bila je još bolja. Ove godine pojeli više fritaja i fritada nego ikad, a Boškinčeva lagana i optimalno začinjena fritada, ulazi u najboljih pet. Makaruni s janjećom toćadom skuhani su vješto i ukusno, s bogatim koncentriranim umakom od janjetine koja daje esencijalne i duboke okuse Paga.
Crni rižoto s hobotnicom, klasična je i tehnički kompetentno pripremljena verzija jednog od najpopularnijih jela na obali. Deserti su na razini ostalih jela. Krustada od smokava sasvim je prirodna i razigrano slatkasta, dok je baskijski cheesecake dobio lokalnu notu s paškom skutom. Konoba Boškinac vjerojatno je najbolji jednostavni restoran na čitavom otoku Pagu, pa i šire. Daje izvrsnu vrijednost za novac i postavlja temelje za prototipe konoba u nekim pametnijim budućim vremenima na dalmatinskoj obali. Focaccia je također bila vrlo dobra, a maslinovo ulje fantastično. Boškinac je poznati magični ugođaj svoje fine dining terase uspio prenijeti i na terasu konobe, ali s puno opuštenijim pristupom kojemu u bitnoj mjeri pridonosi profesionalno osoblje. Ručak za dvoje s nekoliko čaša vina vinarije Boškinac platili smo 109 eura, što je vjerujemo s obzirom na lokaciju i renome Boškinca, jedna od boljih vrijednosti za novac na cijelom Pagu.
Škopaljska 220, Novalja, Pag
HRANA 4 VINO -4 SERVIS 4 AMBIJENT +4
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.