Zadar je turističko središte bez hotela. U samom gradu postoje tri boutique/heritage hotela od kojih je jedan žestoko precijenjen i iz godine u godinu sve lošiji, i nekoliko osrednjih do neprihvatljivih većih hotela.
Okolica Zadra okružena je Falkensteinerima, koji mogu biti udobni ali su pomalo bezlični. U Zadru dakle, nije lako sa spavanjem. Ni restoranska scena nije pretjerano uzbudljiva. Najpoznatiji zadarski restoran Foša doživio je težak gubitak odlaskom chefa Saše Begana. Beganov novotvoreni bistro Labrax u samo je nekoliko mjeseci postao uvjerljivo najbolji gradski restoran. No, usprkos hotelijersko-restoranskim nedostacima, Zadar je toliko šarmantan i istodobno impresivan kad je riječ o povijesnim crkvenim spomenicima, da u njemu svakako treba provesti nekoliko dana
Ovaj mali lijepi hotel otvoren u zgradi podignutoj 1863. godine . Altmayer ima samo šesnaest soba i idilično uređeni restoran Corte, na čiju se terasu može doći i samo na piće.
Butikni hotel na glavnoj gradskoj ulici posvećen je kazalištu i povijesti zadarskog javnog života. Koncept je privlačan a ni sobe nisu male (tridesetak kvadrata) s obzirom na lokaciju u samom srcu povijesnog Zadra.
Iadera ima atraktivni atrij i liftove, prostrane udobne sobe i veoma profesionalno osoblje. Iadera je, međutim, tipičan primjer konfekcijskog jadranskog hotela s pet zvjezdica, poput D Resorta u Šibeniku. Zaista moderni i ambiciozni hoteli s pet zvjezdica moraju nuditi više. Stoga nije neobično da je danas na samom vrhuncu sezone Iadera na Booking.comu bila na sniženju. Cijena od 436 eura spuštena je na 394 eura.
Sukošan je udaljen od Zadra oko pola sata vožnje. Sukošan nipošto ne spada među najljepša mjesta u Dalmaciji. Ali konoba Griblja senzibilnog chefa Brace Sanjina spada među najbolje dalmatinske riblje restorane. Gospodin Sanjin jedan je od onih chefova sa zaista posebnim talentom za oblikovanje kompleksnih a istodobno komunikativnih okusa i tekstura. Zeleni bisque od škampa i brokule ubraja se među klasike moderne dalmatinske gastronomije. Griblja radi iza 18 sati.
Bistro chefa Saše Begana ima toliko dobro sastavljen jelovnik da poželite naručiti barem deset a ne tri jela. Carpaccio od odležanog brancina i tagliatelle od sipe s majonezom od sipe i smokava spadaju među uzbudljivija jela dalmatinske bistronomije.
Konoba Skoblar, smještena na jednom od glavnih zadarskih trgova, za ručak nudi niz tradicijskih jela od sezonskog povrća i svježe, jeftinije ribe. Srdela su uvijek bile izvrsne. Cijene jela s crne ploče više su lokalne nego turističke. Tiskani meni možete slobodno preskočiti.
Pet bunara klasični je gradski restoran s dugom tradicijom, bistronomskom kartom i dobrim izborom vina i šampanjaca. Tjestenine mogu biti veoma ukusne, osobito pasta sa škampima. Porcije su velike.
Zadarski Nomu, kao i zagrebački i novigradski, priprema sofisticirani azijski fusion s vrlo dobrim sushijem i sashimijem. Vinska karta natprosječno je opsežna.
Maguro je prvi zadarski fusion restoran. Magurov je meni prije dosta godina postavio zagrebački azijski guru Vid Nikolić. Hrana je i dalje sasvim korektna.
Sudeći po jelovniku, Taverna je tipičan turistički restoran opće prakse. No, Taverna skoro svakodnevno drži svježu divlju jadransku oboritu ribu, što je u Zadru i njegovoj okolici prilično rijetko. Taverna može biti vrijedna kratke vožnje do Dikla
D16 postao je zadarska institucija za ljubitelje specialty kave. Prostor je nepretenciozan, osoblje ljubazno, kave odlične. D16 priprema i cold brew i prodaje kave za van.
Colonna, smještena u minijaturnim prostoru blizu Providurove palače, jedan je od najambicioznijih koktel barova u Hrvatskoj. Bilo da optirate za klasični negroni ili za potpisni koktel s mezcalom, dobit ćete više okusa i kompleksnosti nego u velikoj većini hrvatskih barova. Colonna je mjesto koje mora posjetiti svatko tko voli koktele.
Corte je dosta konvencionalni hotelski restoran s toliko privlačno uređenom terasom, da ondje vrijedi doći samo na piće (svi stolovi nisu postavljeno za jelo). Izbor vina čini nam se zanimljiv.
Zadarska podružnica ovog zanatskog lanca vjerojatno je jedna od najuspješnijih. Pred zadarskim aROMA butikom ljudi stoje u redovima čak i kad pada kiša, što i nije neobično jer aROMA u Zadru nema baš nikakvu konkurenciju.
Zadarska je tržnica tijekom ljeta uvjerljivo najbolja u Hrvatskoj. Izbor voća i povrća može biti fenomenalan, a cijene su uglavnom decentne. Ribarnica je još spektakularnija. Lani smo na ribarnici naišli na valjda najveće orade koje smo vidjeli u životu i na mnogo hlapova i jastoga. Zadarska tržnica jedna je od glavnih zadarskih turističkih atrakcija.
Atroxova prostrana vinoteka prepuna je skoro svih relevantnih hrvatskih vina, ali i šampanjaca, crnih i bijelih burgundaca, talijanskih klasika i svjetski vrijednih destilata. Atrox je toliko dobar da bi odlično poslovao i u Zagrebu.
Zadarski veliki Tisak u centru grada ne prodaje novine, nego alkohol u svim mogućim formatima, od trolitarskih boca gina i whiskeya do rashlađenih limenki RTD koktela. Select radi do ponoći, a vikendima i dulje.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.