Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Parizu je uhićen chef, tip je ruski špijun koji je pripremao sabotažu na Olimpijskim igarama

U Parizu je u nedjelju u svom stanu uhićen chef Kiril Grijaznov. Školovan na prestižnoj pariškoj kulinarskoj školi Cordon Bleu, Grijaznov je među svojim kolegama bio poznat kao ambiciozni chef, s kratkim televizijskim iskustvom u jednom ruskom TV realityju. Francuskoj policiji, međutim, poznatiji je kao špijun ruske obavještajne službe FSB koji je planirao sabotažu Olimpijskih igara. 

Sabotaža nacionalne mreže brzih vlagova TGV s kojom se francuske vlasti upravo bore nekoliko sati uoči svečanog otvorenja Olimpijade, sigurno nije jedina sigurnosna prijetnja. Ali ruski špijun maskiran u chefa iskače i u jakon konkurenciji zlih namjera. Zajednički Le Mondeov, Der Spiegelov i The Insiderov istraživački tim jučer je objavio detaljni Grijaznovljev portret na temelju dokumentacije i razgovora s nizom izvora.

Četrdesetogodišnjak s Cordon Bleu predstavljao se kao energični, ambiciozni chef. Njegov Instagram profil koji prati desetak tisuća ljudi bio je prosječan, nešto klasičnih fine dining jela, dosta bistro hrane, slike s putovanja i slične stvari, poznanici u njemu nisu vidjeli ništa sumnjivo, nastup na ruskom realityju tipa Gospodin savršeni tumačio je kao pokušaj da kod kuće dobije neki javni profil. Možda ga nikad ne bi ni uhitili da se pijan nije počeo hvaliti kako će izazvati kaos na otvorenju Olimpijskih igara u Parizu. Netko ga je prijavio u svibnju, više europskih obavještajnih agencija počelo ga je istraživati i pratiti svaki njegov pokret. 

Francuska policija tvrdi da ima”diplomatski materijal” koji Grijaznova povezuje s ruskom obavještajnom agencijom, Federalnom sigurnosnom službom (FSB). Nakon pretresa njegova stana na nalog francuskog ministarstva unutarnjih poslova, agenti su pronašli dokaze o “projektu velikih razmjera” koji je sugerirao da Grijaznov “priprema proruske operacije za destabilizaciju Francuske” za vrijeme Olimpijskih igara. Grijaznov je u svibnju iz Istanbula putovao u Pariz, ali su mu zabranili da se ukrca na avion jer je već bio jako pijan. Morao je uzeti dodatni let iz Bugarske, ali prije toga se zaustavio u jednom restoranu i nazvao svoje kontakte u obavještajnoj službi u Moskvi. Pijano se svom sugovorniku hvalio da će “Francuzi dobiti ceremoniju otvaranja kakva još nije viđena.”

Svjedoci su tvrdili da je mahao značkom FSB-a i suputnicima u avionu govorio da je u posebnoj misiji sabotaže Olimpijskih igara. Istražujući ga, europski su obavještajci ustanovili da Grijaznov već godinama radi za FSB. Prije nego je doselio u Pariz, diplomirao je pravo na ruskom Državnom sveučilištu u Permu, onda je nastupio na ruskom Gospodinu savršenom gdje se predstavljao kao”uspješan poslovni čovjek i ugostitelj”, to mu je donijelo stanovitu popularnost u Rusiji. Pariški Cordon Bleu je pohađao 2010. godine, nastupio je i na jednom kuharskom TV showu.  i u trenutku uhićenja je već 14 godina živio u Parizu. Nakon završetka Cordon Bleu radio je u Michelinovom restoranu u Courchevelu, poznatom francuskom skijalištu u kojem su se godinama okupljali ruski oligarsi. 

Svojoj je stanodavki 2012. rekao da se vraća u Rusiju jer će početi raditi za vladu. No već se iduće godine vratio u Francusku na tečaj građanske obuke, četverodnevni program o vrijednostima i povijesti francuske Republike koji mora proći svatko tko želi dobiti državljanstvo. Grijaznovljevi mailovi i poruke povezuju ga i s financijskim biznisom i dvjema tvrtkama sa sjedištem u Luksemburgu, gdje je preuzimao povjerljive vojne dokumente o čečenskom ratnom veteranu bojniku Andreju Beljašovu. Kao mladi odvjetnik često je dobivao zahtjeve za provjeru ruskih obavještajaca.

Tako je 2010. dobio mail u kojem se od njega traži da provjeri informacije o “višem časniku za ekonomsku sigurnost”, a nekoliko dana kasnije odgovorio je fotografijom mete višem članu GRU-a, ruske vojne obavještajne službe. Grijaznov se u životopisu predstavljao kao privatni chef, veze s ruskom vladom nije spominjao. Francuski ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin rekao je da je policija uopči početka Olimijskih igara provjerila više od milijun ljudi. Više od pet tisuća osoba dobilo je zabranu dolaska na Olimpijadu, među njima ih je oko tisuću koje se sumnjiči ili se zna da su povezani s planovima sabotaža stranih obavještajnih službi. Gryaznov je u utorak optužen za “obavještajnu suradnju sa stranom silom s ciljem poticanja neprijateljstava u Francuskoj” i mogao bi dobiti 30 godina zatvora, piše Le Monde. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.