Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

DOBRA LISTA Osam najluksuznijih hotela na Jadranu i njihove približne cijene u ne baš najuspješnijem turističkom ljetu

hotel-park-bazen

Hrvatskom turizmu kronično nedostaju zaista luksuzni hoteli. Pravi luksuzni hoteli pokretači su turističkog razvoja svugdje u svijetu. Oko luksuznih hotela otvaraju se vrhunski restorani, dobre trgovine, atraktivni barovi. Luksuzni hoteli svojim destinacijama donose novac i kvalitetu. Tako je, naravno, i u Hrvatskoj: nije slučajno da Rovinj, grad s najviše dobrih hotela na Jadranu, ima tri Michelinove zvjezdice (zaslužuje četiri do pet). Na hrvatskoj obali trenutno postoji samo osam zaista luksuznih hotela, i svi su relativno mali do veoma mali, osim rovinjskog Grand Parka.

Dubrovačka Villa Dubrovnik, jedan od najboljih hotela u povijesti hrvatske hotelske industrije, prije dvije godine promijenila je vlasnike pa se našla usred sudskog spora oko zemljišta koji je mirno riješen, da bi se 2. listopada 2023. zatvorila ubog renoviranja, tako da je Dubrovnik, najpoznatiji  hrvatski turistički grad, u ovu sezonu ušao bez ijednog zaista luksuznog hotela.

Važno je istaknuti da su hrvatski luksuzni hoteli ovoga srpnja uglavnom 20 do 30 posto jeftiniji nego lani, što znači da su se prilagodili lošoj sezoni. Tako se u Grand Parku soba danas mogla dobiti za 699 eura, dok se krajem srpnja 2023. rutinski prodavala za oko 900 eura. San Canzian jutros je nudio sobe za malo više od 500 eura, dok je brački Lemongarden raskošni veliki apartman  prodavao za oko tisuću eura. Smještaj u Maslina Resortu nudio se za 812 eura što je slično cijenama u Meneghettiju, dok se Villa Nai zadržala na oko tisuću eura.

Te se, uglavnom snižene cijene i danas mogu doimati visoko, ali one su skoro dvostruko niže od cijena u luksuznim hotelima u Veneciji: Cipriani je jutros prodavao sobe za 1700 eura, Gritti za 1630 eura, a Danieli, koji je dugo poznat i po prilično lošem servisu, za 1230 eura. Ova razlika u cijenama između hrvatskih i venecijanskih luksuznih hotela ne govori toliko o kvaliteti hotela, jer se ni jedan venecijanski hotel po luksuzu i servisu ne može uspoređivati s vrhunskim pariškim i londonskim hotelima: Venecijanski hoteli nikad nisu bili među najboljima u Europi. Ali Venecija i ovoga ljeta, Euru usprkos, ruši rekorde u broju gostiju dok je hrvatska obala tek umjereno popunjena, pa su i oni rijetki luksuzni hoteli morali korigirati cijene. Evo, dakle, osam najluksuznijih hotela na Jadranu, poredanih geografski od zapadne Istre do Hvara

1. San Canzian, okolica Buja

San Canzian je staro istarsko selo pretvoreno u hotel s veoma ukusno uređenim sobama, spektakularnim bazenom, idiličnim orangerom, barom s romantičnim pogledom na zalazak sunca i vrlo dobrim restoranom Luciano. San Canzian je jedan od najuspješnijih i najdorađenijih hotelskih projekata u Hrvatskoj.

2. Meneghetti, Bale

meneghetti

Stancija Meneghetti počela je prije skoro dvadeset godina kao kuća s pet ili šest soba, minijaturnom kuhinjom i improviziranim vinskim podrumom. Danas ima senzacionalno uređene apartmane, vjerojatno najljepšu hortikulturu u Istri, a odnedavno i plažu, udaljenu par kilometara od Stanciije .

3. Grand Park, Rovinj

hotel-park-bazen

Grand Park jedini je veliki luksuzni hotel na Jadranu. Grand Park dobro bi funkcionirao u bilo kojoj prestižnoj svjetskoj destinaciji. Veliki apartmani u Grand Parku, oni s privatnim bazenima, predstavljaju vrhunac udobnosti i dobrog ukusa. Restoran Cap Aureo dvije je godine zaredom proglašen najboljim u Hrvatskoj. Osoblje je dostojno ugleda hotela. Nažalost, ugostiteljski prostori na šetnici kraj mora, kao i većina dućana u shopping arkadi, narušavaju visoki stil Grand Parka.

4. Ikador, Ika

Ikador je ultimativno luksuzni hotel s fantastično raskošnim, velikim sobama, kupaonicama u crnom mramoru i gotovo besprijekornom osobljem. Ikador drastično diže krvnu sliku kvarnerskog hotelijerstva. Razgledavanje Opatije i kvarnerskih otoka iz Ikadorova drvenog  Riva glisera doživljaj je za sebe. Ikador ima samo 14 soba i apartmana.

5. Alhambra, Mali Lošinj

alhambra

Alhambra je prelijepi hotel s veoma udobnim sobama, odličnim servisom i jednom od najljepših restoranskih terasa na Jadranu. Alhambra ima i svjetski relevantnu vinsku kartu. 

6. Villa Nai, Dugi Otok

Villa Nai najljepši je, najoriginalniji, najudobniji i najluksuzniji mali hotel u Hrvatskoj. U samo tri godine rada Villa Nai dobila je više međunarodnih nagrada, uključujući titulu najljepšeg izoliranog  resorta na svijetu, koji je Villi Nai lani dodijelio utjecajni magazin Hotels and Lodge. Boravak u Villi Nai predstavlja možda najefikasniji  protustresnu terapiju u Hrvatskoj. Meniji oba restorana baziraju se na povrću i voću iz vlastitog vrta, mnogostruko nagrađivanom vlastitom maslinovu ulju i ribi i velikim rakovima iz dugootočkog i kornatskog akvatorija.

7. Lemongarden, Sutivan, Brač 

lemongarden-g2

Lemongarden se sastoji od atraktivno uređenih soba i apartmana s lijepim vrtovima, u kamenim kućama smještenim na rivi pitoresknog i idiličnog Sutivana. Lemongardenov restoran već godinama vodi Ante Udovičić, jedan od najkompetentnijih hrvatskih chefova. 

8. Maslina Resort, Stari Grad, Hvar

maslina resort

Apartmani, sobe i vile Maslina Resorta autentično su luksuzni, a istodobno izvrsno uklopljeni u prelijepi ambijent zaljeva kraj Starog Grada na Hvaru. Maslina Resort primjer je ispravnog odnosa prema prirodi u kojoj se hotel nalazi. Kao i Villa Nai, Maslina Resort izaziva antistresni efekt. Šteta je što im je web stranica pomalo kičasta. Maslina Resort je originalno mjesto previsokog stila da bi se reklamiralo roseom i čokoladnim tartufima.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.