Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

La Grande Dame iz 2015. označuje revolucionarnu promjenu u kompoziciji i okusima najboljeg Veuve Clicquotova šampanjca

La Grande Dame se prvi put pojavila na tržištu 1972. iz berbe 1969. U ono vrijeme mnogi cuvee prestige šampanjci odležavali tek tri ili četiri godine. Danas rutinski odležavaju osam do dvanaest godina, barem kad je riječ o većim kućama. La Grande Dame izgradila je renome na kombinaciji snage i elegancije. Veuve Clicquotov cuvee prestige nikad nije bio eteričan kao Dom Perignon, ali ni moćan kao Bollingerov Grande Annee: on je izabrao srednji put i redovito dobivao visoke ocjene.

S berbom 2015. La Grande Dame se drastično, upravo revolucionarno promijenila. Ako je želimo stilski kontekstualizirati, gotovo da se približila Krugu premda nije toliko bogata. Naime, u prethodne se 22 berbe La Grande Dame sastojala od 60 posto pinot noira i 40 posto chardonnaya, par postotaka gore ili dolje zavisno o godini. Međutim, od berbe 2015. La Grande Dame sadrži najmanje 90 posto crnog pinota! La Grande Dame zamalo da se pretvorila u blanc de noirs. Berba 2015. bila je lagana i izdašna, bez bolesti, s puno sunca i vrlo zrelim grožđem.

U Veuve Cliquotu su, međutim, za La Grande Dame tražili manje zrelosti kako bi dobili više svježine, pa su promijenili i lokacije s kojih su nabavljali grožđe. Umjesto Aya i Bouzyja korišteno je grožđe iz Verzyja i Verzenaya, koji se nalaze sjevernije. Uz što više više svježine htjelo se postići i što čvršću strukturu. Taj je cilj postignut. La Grande Dame iz 2015. ima čeličnu strukturu koja uistinu podsjeća na vintage Krug, rasplesanu, vibrantnu teksturu i enormno puno svježine.

Bouquet nije tipičan za šampanjac s 90 posto. crnog pinota ; poslije prve zadimljenosti osjete se limunova kora, brioš, đumbir, tragovi zelene dinje… Okus je limunasto krušan s tek nešto nijansi tamnog voća, s laganom slanošću i mineralnošću, i s lako primjetnom gorčinom na vrlo dugom završetku.

Veuve Clicquotov glavni enolog Didier Mariotti kaže kako je blaga  gorčina onaj novi element koji igra sve važniju ulogu u velikim šampanjcima, jer produžuje okus i podcrtava osjećaj svježine. La Grande Dame iz 2015. spada, svakako, među najimpresivnije i najoriginalnije šampanjce na hrvatskom tržištu. 

Gastropreporuka La Grande Dame je šampanjac za kavijar i kamenice, škampe i jastoge. No odlično se složio i s virtuozno pripremljenim jelima od sezonskog povrća u Navu Tvrtka Šakote.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.