Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Jacopo Poli osobno je predstavio svoje čuvene grappe na senzacionalnom Vivatovu masterclassu u Pupitresu

Prošli smo ponedjeljak bili na jednom od zasigurno najvažnijih događanja na hrvatskoj sceni jakih pića. Za one koji barem nešto malo više znaju o jakim pićima a posebno talijanskim grappama, ime Jacopo Poli bilo je dovoljan razlog za dolazak u atraktivni novi prostor vinskog bara Pupitres u Medulićevoj ulici. 

Vlasnik Vivata Boris Ivančić organizirao je veliki dvosatni masterclass destilerije Poli koji je vodio osobno Jacopo Poli.  Gospodin Poli vrlo rijetko osobno vodi ovakve radionice, još rjeđe izvan Italije. Tako da je prošlotjedni događaj bio doista poseban jer je hrvatska publika po prvi put imala prigodu učiti o Poli destilatima izravno od Jacopa Polija.

Kao dugogodišnji Polijev distributer, Vivat je bez sumnje zaslužan za sjajan status koji njihove etikete imaju na hrvatskom tržištu. Gospodin Ivančić jedan je od pionira vinske scene i vinskih trgovina koje su oblikovale domaću kulturu vina i jakih pića. Organizacija masterclassa s Jacopom Polijem jedna je od kruna tog doista višedesetljetnog rada. “Uvijek sam govorio Ne, ne pijem destilate! Ali kad sam kušao najbolje talijanske grappe ostao sam bez teksta,” rekao je Ivančić na početku masterclassa. 

Tradicija destilerije Poli počinje 1898. godine kad je GioBatta Poli postavio mali destilacijski kotao na kola i krenuo u posao putujućeg destilera, od kuće do kuće destilirajući grape iz usluge. Generacijama kasnije destilerija je narasla na nekoliko različitih kotlova i sustava koji proizvode posve nove stilove. Sedamdesetih godina, nakon velikog požara, Poli destilerija gotovo je bankrotirala i jedva je preživjela zahvaljujući ulozima cijele obitelji. Jacopov Otac toni Poli 1987. je pokrenuo novu proizvodnju, dobrim dijelom zahvaljujući upravo Jacopovoj inicijativi. Do tada su se grappe proizvodile samo na jedan način, u jednom stilu. Promjenom pristupa 1980-tih nastaje čitav niz posve različitih stilistika koje su grappi otvorile put na svjetsko tržište. Destilerija Poli iz Schiavona jedna je od najznačajnijih talijanskih destilerija današnjice.

Jacopo Poli i Boris Ivančić

Jacopo Poli za zagrebački je masterclass pripremio impozantan izbor. Ukupno trinaest destilata koje smo kušali prikazali su presjek rada destilerije, ali i što sve grappa može biti. Nakon Airone Rosso aperitivnog pića dobrodošlice uslijedilo je nešto iznenađujuće.

Destilacija grappe, jakog pića iz vinskog koma (pokožica i sjemenki preostalih nakon proizvodnje vina) odnosno komovice oista je jedinstvena. Destilerija Poli koristi tri različita sustava: najstariji u kojem koristi esktrakciju parom, zatim kotlove sustava bagnomaria i najnoviji Crisopea s vakuumskom bagnomariom.

Banja-marije su sustavi kotlova s omotačem kojim prolazi vruća indirektno zagrijavajući kotao što osigurava finu selekciju aromatike. Crisopea radi pod sniženim tlakom koji spušta točke vrelišta spojeva i omogućuje rad s najosjetljivijim sastojcima.
Izbor od šest posve različitih grappa otvorio nam je oči da vinski/grožđani kom nije puki otpad nego fantastičan materijal za destilate.

Naime kroz svih šest uzoraka, dijelom mladih, dijelom dozrelih u bačvama, mogli smo jasno pratiti sorte i terroir grožđa. Moramo priznati da efekt zadivljujuć.

Amorosa di Settembre 

Grapa od vespaiolo sorte iz Breganze D.O.C  izrazito je delikatna, floralnih i voćnih aroma.

Po’ di Poli Aromatica 

Grappa od traminca (gewürztraminer) iz Trentina citrusna je i paprena uz note borove smole.

Sarpa Oro

Grappuod merlota i caberneta dozrijevana četiri godine u francuskom hrastu karaktriziraju egzotično voće, vanilija i tostirani orašasti plodovi.

Due Barilli

Grappa od sorte glera iz Valdobbiadene (zone prosecca) dozrijevana i u bačvama od slatkog PX sherryja, dominantno svježih nota, s notama čokolade, grožđica i tostiranih lješnjaka.

Cleopatra Moscato Oro

Grappa od bijelog muškata iz južnog Veneta svilene je teksture, s notama manga, ananasa, papaje i ličija.

Cleopatra Amarone Oro 

Grappa od grožđa za Amarone iz sjevernog Veneta bogatih je nota zrelog grožđa i orašastih plodova.

Šest grappa posve jedinstevnog profila oduševilo nas je. Raznovrsnost stilova doista, kako i sam Jacopo Poli napominje, odgovara različitim profilima i osobnostima. Posve se slažemo da u Poli portfoliju postoji barem jedna grappa koja će vas oduševiti.

Kušali smo i sjajan Marconi 44 gin naglašene citrusnosti (destilerija Poli prva je talijanska destilerija koja je proizvela gin još prije deset godina) i izrazito ukusan, bogat i aromatičan amaro Vaca Mora. No, osim fenomenalnih grappa hitovi večeri su bila tri likera, među kojima je nemoguće izdvojiti favorita.

Elisir Camomila od cvjetova hrvatskih kamilica, Miele liker od grappe aromatiziran bagremovim medom i biljnim kompleksom te Elisir Prugna liker infuziran sokom od šljiva. Ako bi baš birali neki naš, osobni favorit bila bi to Prugna, koja se spravlja muljanjem čitavih plodova šjive skupa s košticama, koje daju opojne arome marcipana. Večer smo zaključili čašom Poli Negronija, već spravljenog i buteljiranog koktela od Poli Marconi gina, crvenog vermuta i Super Taurus bittera.

Teško ovako ukratko prenijeti jedan od najkonciznijih masterclassova na kojima smo bili, i sjajnu atmosferu večeri uz Poli destilate. Radujemo se nekom budućem druženju s gospodinom Jacopom i destilatima Poli, a sigurni smo i da gospodin Ivančić i Vivat fina vina to imaju u planu. Prošlotjedno druženje jednostavno se mora ponoviti!

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.