Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

ISCRPNI RESTORANSKI VODIČ PO KVARNERU 20 dobrih do odličnih restorana između Crikvenice i Mošćeničke Drage, i između Krka i Lošinja

Kvarner je u lipnju službeno proglašen Europskom regijom gastronomije za 2026. godinu. Pa je red, čak i da nije puna sezona, objaviti detaljan vodič kroz kvarnerske restorane. Kvarner je jedna od kolijevki ozbiljnije hrvatske gastronomije. U osamdesetim godinama restorani poput Amfore i Bevande nisu postojali u Istri, a nije ih bilo previše ni u Zagrebu. Kvarner je i danas jedan od epicentara restoranskog života u Hrvatskoj.

U vodič smo uvrstili i jedan restoran iz Gorskog kotara, zato što Gorski kotar kao geografsko predvorje Kvarnera iz godine u godinu strahovito jača svoj turistički potencijal. Restorani u našem Kvarnerskom vodiču nisu raspoređeni kvalitativno nego teritorijalno: od Gorskog kotara pa od Crikvenice, Rijeke, Opatije do Mošćeničke Drage, da bismo zatim prešli na otočke restorane.

1. Eva, Lokve, Gorski kotar

Eva je uvjerljivo najbolji restoran u Gorskom kotaru. Eva se nalazi u dubokoj i visokoj šumi iznad jezera, s adresom Gorski raj, Lokve. Adresa je sasvim opravdana. Osim prelijepog pastoralnog ugođaja, Eva poslužuje sasvim dobra lokalna jela. Pljeskavica od divljači bila je veoma ukusna a štrudl od borovnica izvrstan, jer smo Evu posjetili usred sezone šumskih borovnica koje su neusporedivo finije od velikih, uzgojenih borovnica. Vinska i pivska lista sasvim su korektne. (Fotografije/Kult Plave Kamenice i Eva Instagram)

2. Burin, Crikvenica

Burin je dobar riblji bistro, koji nam je u veljači ove godine ostavio osobito ugodan dojam tijekom tematske večere posvećene plešivičkim vinarima. Tartar od brancina, morski pas u marinadi s brusnicama, klasični rižoto s kozicama i granny smith jabukama bili su toliko ukusni da sa zadovoljstvom možemo konstatirati kako Crikvenica, jedno od najomiljenijih zagrebačkih ljetovališta, napokon ima relevantan restoran.

3. Kukuriku, Kastav

Kurkuriku je jedna do važnih institucija hrvatske i kvarnerske gastronomije. Prije više od dva desetljeća u Kukuriku je kuhao veliki chef Zdravko Tomšić, koji je imao toliko hrabrosti i imaginacije da na terasi s pogledom na Kvarnerski zaljev ne poslužuje ribu već isključivo meso, sir i povrće. Kukuriku već dugo nije avangardni restoran  ali i dalje privlači vrlo mnogo gostiju i zadovoljava profesionalne standarde. (Fotografije/Kukuriku Kastav Instagram)

4. Nebo, Hilton Costabella, Rijeka

Nebo je nacionalni, svehrvatski fine dining restoran s Michelinovom zvjezdicom koji ove godine prolazi kroz kadrovsku tranziciju. Deni Srdoč, originalni chef Neba koji je restoranu donio zvjezdicu, više ne kuha na najvišem Hiltonovom katu, no čini se da njegove nasljednice i nasljednici na čelu s talentiranom mladom cheficom Gabrielom Filca, dobro obavljaju svoj posao. (Fotografija/Nebo Instagram, Matija Djanješić)

5. Hidden Wine Bistro, Rijeka

Premda nema Michelinovu zvjezdicu, vinski bar i bistro Hidden uvjerljivo je najbolji riječki restoran. Hidden je samostalni projekt Denija Srdoča: prepun originalnih, snažnih okusa i tekstura. Predjela i prilozi poput hobotnice u vadouvanu i kelja u carbonari ne samo da su zanimljiviji od Hiddenovih glavnih jela nego su uvjerljivo najuzbudljivija i najukusnija hrana,koja se može naručiti u Rijeci. (Fotografije Kult Plave Kamenice i Hidden Wine Bistro Instagram, Matija Djanješić)

6. Kavana Grad, Rijeka 

Marko Štokić, bivši sous chef Denija Srdoča, u Kavani Grad kuha originalna, elevirana bistronomska jela poput Ne rižota od sipe, koji se sastoji od rižinog čipsa, sipe, riže iz sifona i sipinog crnila. Tartar biftek s umakom od pistacija također nas je lagano impresionirao.

7. Jist, Rijeka (Viškovo)

Jist je unatrag barem dvije godine uvjerljivo najbolji steakhouse u Hrvatskoj.  Jistov chef zna sve o govedini. Jist raspolaže impresivnom kolekcijom steakova iz Hrvatske i svih dijelova svijeta, različite starosti i različitog stupnja intermuskularne masnoće. Jist drži i odreske od kobe govedine. Za predjela nudi kavijar, gusja jetra i kamenice. (Fotografija/Jist Instagram

8. Navis, hotel Navis, Opatija

Navis je jedan od najboljih restorana na Kvarneru. Njegov daroviti chef Tino Sinožić doslovno je odrastao u restoranu i perfektno razumije škampe i ribu. Navis redovito dobiva prvorazrednu, živu robu s kojom se malo koji kvarnerski restoran može uspoređivati. Navis je izgradio izvrsnu, iscrpnu hrvatsko-međunarodnu vinsku listu. Naposljetku, Navisova terasa pruža gostima neke od najljepših pogleda na Kvarner. (Fotografije Kult Plave Kamenice i Navis Instagram)

9. Plavi podrum, Opatija (Volosko)

plavi-podrum-terasa

Plavi podrum već je 28 godina jedan od najboljih hrvatskih restorana. Plavi podrum jedini je hrvatski restoran koji je ušao na listu World’s 50 Best Restaurants. Izbor žive ribe i škampa, ali i maslinovih ulja i tartufa u sezoni, upravo je neusporediv. Desertima se pristupa s velikom pozornošću. Treba podsjetiti da se Maša Salopek, glavna slastičarka rovinjskog Cap Aurea i svojedobno najbolja slastičarka na svijetu u izboru The Best Chef, afirmirala baš u Plavom podrumu. Vinska lista je senzacionalna što je i normalno, jer je vlasnica  Daniela Kramarić bivša višestruka državna sommelierska prvakinja.

10. Nami, Opatija

nami-moto

Nami je zabavan, šarmantni sushi bar u centru Opatije. Namijev sushi nije visoki gastro, više podsjeća na bistronomski pristup sushiju, ali Nami je uvijek ugodan, predstavlja dobru vrijednost za novac, toči solidna vina i nema nikakvu konkurenciju u gradu u kojem je izmišljen hrvatski turizam.

11. Nobilion, hotel Ikador, Ika

Nobilion je luksuzni restoran s lijepom terasom kraj još ljepšeg travnjaka najraskošnijeg kvarnerskog hotela. Nobilion kuha s kvalitetnim sastojcima, servis je prvorazredan a vinska karta poboljšava se iz sezone u sezonu.

12. Ganeum, Lovran

ganeum-terasa

Ganeum chefa Roberta Benzije primjer je gastronomske mimikrije. Gospodin Benzia i njegov sous chef Jurica Obrol tvrde da kuhaju jednostavno. Oni zapravo kuhaju komplicirano i sofisticirano, s najsvježijim dostupnim sastojcima, ali gostima se njihova jela čine jednostavna pa su zato komunikativna. Poširana kirnja u umaku od maslaca i šafrana, koje naravno nema svaki dan nego samo kad se lovi, vrijedi Michelinove zvjezdice.

13. Johnson, Mošćenička Draga

r-johnson

Johnson je već cijelu vječnost jedan od najboljih klasičnih ribljih restorana u Hrvatskoj. Johsnon je poznat kao specijalist za velike žive škampe, ali smo više puta ondje jeli fenomenalnu malu plavu ribu, poput poširanih mladih skuša. A ni škampi ne moraju uvijek ići na gradele ili u buzaru. Prije nekoliko dana u Johnsonu smo probali izvrsne old school škampe a la parisienne.

14. Zijavica, Mošćenička Draga

zijavica-chef-vunic

Zijavica je ultrapopularni riblji bistro na plaži u Mošćeničkoj Dragi. Kreativna kuhinja chefa Stivena i Tee Vunić velikim se dijelom zasniva na dnevnom ulovu. Vunićev je otac ribar, tako da Zijavica raspolaže prvorazrednim svježim sastojcima. Stiven Vunić u zadnjih je pet ili šest godina značajno napredovao.

15. Rivica, Krk

Rivica je klasični riblji restoran, punih 90 godina u vlasništvu obitelji Lesica. Rivica u Njivicama početkom je ljeta proslavila ovu veliku obljetnicu rada u ugostiteljstvu. Rivica ima veliki akvarij s jastozima i hlapovima, odličnu oboritu ribu i žive škampe, privlačnu vinsku listu i kompetentne kulinarske standarde.

16. 7Seas, Krk

Seven Seas je gastrotainment restoran hotelske kuće Aminess, u kojem kuha Matija Bogdan, jedan od najprofesionalnijih i najtalentiranijih hrvatskih chefova. Bogdan je, podsjetimo, godinama radio na visokim pozicijama u londonskom Ledburyju, restoranu koji je ove godine dobio treću Michelinovu zvjezdicu.

17. Villa Rova, Krk 

Villu Rova u Malinskoj vodi chef Marin Pleše koji je radio za Rudolfa Štefana i Matiju Bogdana, da bi ove zime stažirao u čuvenom El Celler de Can Rocca u Gironi. Gospodin Pleše vješto balansira između bistronomije i fine dininga, što se zorno vidi u jelima poput yakitoriju od škampa s umakom od škampa i salikornijom, ili romba u smeđem maslacu. Glavni sommelier Ville Rova Marko Škarica jedan je od najuglednijih kvarnerskih i hrvatskih sommeliera .

18. Bukaleta, Cres 

Konoba Bukaleta utemeljena je 1980. godine Tijekom protekle 44 godine ovaj obiteljski restoran na jednom od najljepših hrvatskih otoka prerastao je u sinonim za vrhunsku janjetinu. Ovce na Cresu slobodno šeću creskom divljinom i creskim cestama i doista se hrane divljim, samoniklim biljem što značajno utječe na jedinstveni okus creske janjetine. Andrej Barbieri, pokojni velikan hrvatske gastronomije, tvrdio je da nema bolje adresa za cresku janjetinu od konobe Bukaleta. 

19. Alfred Keller, hotel Alhambra, Mali Lošinj

michelin-hrvatska-alfred-keller

Alfred Keller je fine dining restoran najboljeg hotela na Lošinju. Alfred Keller ima Michelinovu zvjezdicu i već godinama oznaku Best of Award of Excellence američkog magazina Wine Spectator. Riječ je o jedn od od najutjecajnijih nagrada za vinski servis. Za bogatu vinsku kartu zaslužan je sommelier Filip Veselovac.

20. Matsunoki, hotel Bellevue, Mali Lošinj

matsunoki-interijer (1)

Matsunoki spada među tri najbolja japanska restorana u Hrvatskoj. Matsunoki radi s besprijekornim sastojcima. Ambijent pomalo podsjeća na skuplje gastrotainment restorane u Monte Carlu. Servis je perfektan a vinska karta, kao i bratski Alfred Keller može se pohvaliti Wine Spectorovim plaketama. I iza Matsunokijeve vinske karte stoji kompetentni i marljivi gospodin Veselovac.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.