Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

L’ÉTÉ EN ROSE Sedam najužitnijih hrvatskih rosea za temperature +35 koje će, što možemo, potrajati još bar tjedan dana

bastian-rose

Najvruće ljetne vrućine prirodno vode roseima i pjenušcima. Pivo napuhuje, crno vino i kad je ohlađeno  ide prije svega uz hranu. Kokteli su često prealkoholni da bi se uopće mogli piti prije zalaska sunca. Ostaju nam, dakle, rosei, pjenušci i svježa, hrskava mlada bijela vina.

Rosei su zbog boje i stanovite frivolnosti sinonim ljeta. Rosei opuštaju, piju se svugdje od barova na plaži preko pizzerija i restorana do noćnih klubova, i zaista su usklađeni s ljetnom atmosferom. Prije samo desetak godina u Hrvatskoj se nije proizvodio gotovo ni jedan prihvatljivi rose osim Stagnuma R koji je, međutim, u ono doba bio crno vino prerušeno u ružičastu boju. Slično je vrijedilo i za Toljev St. Heels. Danas se srećom od Istre preko Slavonije do Dalmacije puni barem dvadesetak veoma dobrih do odličnih rosea. Odabrali smo sedam najužitnijih.

1. Miloš Stagnum R 2023. Pelješac

Najnoviji rose velikog Frane Miloša i njegovih sinova najsvježiji je do danas, a svejedno je uspio zadržati supstancu veoma ozbiljnog, čvrsto strukturiranog vina s puno gastronomskih namjena. Stagnum R može se piti sam, fino ide uz pizzu i roštilj, male plave ribe, lignje i hobotnice, ali najbolje uz sushi, tartar od tune, tunu na gradelama i tartar biftek.

2. Bastiàn Rose 2023. Istra

bastian-rose

Bastiànov Rose u samo je dvije godine poharao hrvatske restorane i osvojio dvije uzastopne Decanterove srebrne medalje. Riječ je o jednom od najboljih primjera provansalskog blijedog i svježeg rosea u Hrvatskoj, koji je zadržao osjećaj terroira. Na mirisu i na okusu vidi se da vino dolazi iz Istre. Bastiànov Rose perfektan je aperitiv, ali smo ga u utorak pili u Tekki, uz sashimi od masne plavoperajne tune, s kojim se fenomenalno složio što nas je, moramo priznati, iznenadilo jer nismo vjerovali da ima dovoljno tijela za takav pairing.

3. Markus Rose 2023, Dalmacija

Markus Rose nesporno je najbolji, najužitniji i najprecizniji dalmatinski rose izvan Pelješca. Markusovi enolozi Ivona i Slaven Jeličić već su lani napravili perfektno vježe i aromatično vino od grožđa iz Nadina, da bi ove godine Markusov Rose postao još šarmantniji. Markusov Rose, napravljen od syraha i grenachea, ujedinjuje čiste jagode, maline i trešnje sa strukturom ozbiljnog vina. Ovdje svakako treba napomenuti da je Slaven Jeličić, dok je radio u vinariji Galić, vinificirao jedan od prvih suhih hrvatskih rosea.

4. Agrolaguna Rose Festigia 2023, Istra

Lagunin prvi premium rose spektakularna  je mješavina čak šest sorti: borgonje, terana, merlota, cabernet sauvignona, cabernet franca, ali i carmenerea, francuskog grožđa koje se proslavilo u Čileu. Rose Festigia jedan je od kompleksnijih hrvatskih rosea, gotovo u rangu s Miloševim Stagnumom R, ali je mladi Lagunin glavni enolog Josip Barišić uspio postići da Rose Festigia zadrži onu zabavnu, frivolnu crtu koja ga čini lakopitkim i ultrakomercijalnim. Rose Festigia je vino koje veseli i vinske konosere i potpune amatere.

5. Orahovica Rose Martin Albus 2023, Slavonija

Martin Albus prestižna je i vrlo uspješna linija vinarije Orahovica: Martin Albus obuhvaća odličnu frankovku, nekoliko vrlo dobrih bijelih vina i prilično originalno ružičasto vino. Martin Albus, kao i većina rosea na cijelom svijetu, miriše na jagode i maline. No, nasuprot tim primarnim aromama on ima i neobičan, dodatno osvježavajući herbalni element koji asocira na čuveni provansalski Miraval. Rose Martin Albus jedno je od boljih slavonskih vina iz lanjske berbe.

6. Galić Rose 2023, Kutjevo

galic-rose-2020

Vinarija Galić bila je začetnica provansalskih rosea u Hrvatskoj. Vinarija Galić prije šest ili sedam godina drastično je smanjila udio šećera u vinu, naglasila svježe, čiste, voćne elemente i počela puniti magnume s voštanim čepom, što je u slučaju ružičastih vina važno jer rose često odražava zabavni lifestyle. A velike boce zapečaćene crvenim voskom same po sebi simboliziraju provod. No, Galićev je Rose i dalje ozbiljno dobro vino. Rose iz 2022, napravljen od cabernet sauvignona, merlota i crnog pinota lani je osvojio zlatnu medalju na Concours Mondialu.

7. St. Heels Rose 2023, Pelješac

tolj-st-heels-burgundy

St. Heels ima najefektnije ime i najatraktivniju etiketu među svim hrvatskim roseima. Vino se proizvodi od plavca malog, od prvih je berbi jedan od najboljih hrvatskih rosea pogotovo kad je riječ o slaganju s hranom. Čini nam se, međutim, da je u zadnje dvije berbe Štikla izgubila na intenzitetu. St. Heels je i dalje tehnički besprijekoran, no kao da je prelagan za vino s Dingača, osobito u usporedbi s izvrsnom berbom 2020. koja se i danas dobro drži.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.