Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

GELATO I FILM S aROMA Gelato Experienceom izabrali smo najbolje filmske scene sa sladoledom svih vremena

Srpanj je službeni početak sezone sladoleda. Ne samo zato što je u dijelu svijeta srpanj proglašen mjesecom sladoleda, već i zato što u srpnju počinju najvrući ljetni dani. Večeras se u pulskoj Areni otvara 71. Pula Film Festival, vjerojatno na najvišim temperaturama otkad se održava.

aROMA Gelato Experience, najuspješniji domaći lanac gelateria s više od 50 lokala u cijeloj Hrvatskoj i stotinama obožavatelja, službeni je partner 71. Pula Film Festivala. Gledatelji festivala moći će istodobno uživati u filmovima i aROMA gelatu koji će se moći kupiti unutar Arene.

Sladoled je jedan od najtvrdokornijih stereotipa u filmu. Što radi žena kad se tješi nakon prekida ljubavne veze? Jede sladoled. Nad čime zaljubljeni parovi flertaju na prvim dejtovima? Nad sladoledom. No mnogi su redatelji i scenaristi simboliku sladoleda u filmu koristili puno inteligentnije i slojevitije, što je dalo neke od najljepših i najpamtljivijih filmskih scena. U suradnji s aROMA Gelato Experienceom, kao zagrijavanje za 71. Pula Film Festival, donosimo izbor najboljih filmskih scena sa sladoledom ikad snimljenih.

It’s a Wonderful Life

U genijalnom filmu Franka Capre jednu od najljepših ljubavnih scena igra – dvoje djece Jeanne Gail i Bob Anderson kao mladi George Bailey (James Stewart) u filmu It’s a Wonderful Life. Razgovor djevojčice i dječaka o sladoledu od kokosa, ambicijama i trenutak kad mu ona šapne “George Bailey, I’ll love you til the day I die” ugravira vam se u ravno u srce.

Praznik u Rimu

Film Billyja Wylera proslavio je tada 24-godišnju Audrey Hepburn ali puno važniji trag ostavio je na kulturnom i turističkom statusu Rima. Scena u kojoj princeza Ann i novinar Joe Bradley (Gregory Peck) jedu gelato na Španjolskim stubama izazvala je dosta komentara jer princeza pojede pola gelata a ostalo baci, ali zbog ove su scene unatoč princezinoj gesti Španjolske stube postale jedna od najpopularnijih rimskih znamenitosti.  

Forrest Gump 

Scena sa sladoledom u Forrestu Gumpu kratka je ali je ušla u sladoledno-filmsku antologiju, ponajprije zbog briljantne, duhovite i sažete karakterizacije. U jednoj rečenici, kad razumjemo dva potpuno različita pogleda na život  u jednoj rečenici, “The only good thing about being wounded in the buttocks… is the ice cream” i Forrestovom kratkom sjećanju na bolnicu u kojoj je ranjen ležao s narednikom Danom, vidimo dva potpuno različita pogleda na život. 

Miss Congeniality

Mala, odlično razrađena scena sa Sandrom Bullock u ulozi policajke i igrom riječi oko pinte, zabavno opisuje svačiju ovisnost o sladoledu, s nepogrešivim product placementom za Ben&Jerry’s.

The Notebook

Sve u ovoj sceni poljupca sa sladoledom, od gega preko glazbe do ritma i svjetla, čista je klasika.

Wonder Woman

“Možete biti jako ponosni,” rekla je Wonder Woman sladoledaru nakon što je prvi put u životu probala sladoled. Nešto je u toj rečenici urnebesno koliko i nedužno, i baš dobro opisuje istinu da nas sladoled i kao odrasle ljude još može oduševiti do ganuća.

Kramer protiv Kramera

Legendarni njujorški lanac restorana Schrafft bio je popularan zbog prijateljskih cijena i nesagledivo opsežnog menija. Sladoled je bio jedna od Schrafftovih glavnih atrakcija, John F.Kennedy nije propuštao njihov butterscotch sundae, a u sasvim drukčijem kontekstu pojavljuje se u filmu Kramer protiv Kramera, koji je početkom 80-tih potresao javnost hiperrealističnim prikazom raspada jedne obitelji, razvoda, njegova utjecaja na dijete i tada najvažnije, situacije samohranog oca. Za Teda Kramera (Dustin Hoffman, dobio je Oscara za ovu ulogu) i njegova sinčića Billyja, čokoladni sladoled kod Schraffta test je njihova odnosa. 

Bridget Jones: Na rubu Pameti

Scena u kojoj sirota Renée Zellweger pokušava preživjeti komplicirani ljubavni trokut učahurena u poplun s kutijom sladoleda, postala je jedan od najviralnijih memova u povijesti interneta.  

Mad Max

U jednoj od ključnih scena distopijskog klasika Georgea Millera sladoled igra važnu ulogu. U napetoj sceni u kojoj Toecutterova motoristička banda opkoli Maxovu ženu Jessie i njihovog malog, Jessie iskoristi sladoled da im pobjegne ali i izazove potjeru koja će stvoriti kultni filmski lik Mad Maxa i cijelu filmsku franšizu.

My Girl  

Mala Vada koju glumi neopisivo ljupka Anna Chlumsky upiše se na tečaj kreativnog pisanja za odrasle. Scena u kojoj Vada, nakon što jedna polaznica tečaja svojom sugestivnom erotičnom pjesmom izbaci kolege iz ravnoteže, čista svoju nevinu dječju odu sladoledu genijalna je na više razina. 

Pulp Fiction

U ovoj sceni nije baš sladoled nego milkshake nad kojim flertaju Uma Thurman i John Travolta, ali nemoguće ju je izostaviti na ovakvim listama. 

Little Miss Sunshine

Puno prije nego je body shaming postao društveno neprihvatljiv, snimljena je ova briljantna scena koja vijekovnu praksu body shaminga secira bez milosti ali s puno empatije.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.