Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U 90. godini umro je Benito Nonino, čovjek koji je izmislio modernu grappu i skromni starinski destilat pretvorio u sofisticirani brend

U Italiji je u 90. godini preminuo Benito Nonino, najpoznatiji talijanski destiler, čovjek koji je od grappe napravio sofisticirano moderno piće. Benito Nonino je malu obiteljsku destileriju koja je u Percotu kraj Udina proizvodila ‘sgnapu’ razvio u svjetski poznati brend. Nonino grappe na listama su svakog dobrog restorana na svijetu, i sinonim su za fine verzije ovog tradicionalnog talijanskog destilata.


Benito Nonnino bio je jedan od onih sretnika koji su odmalena znali čemu žele posvetiti život. U destileriji je radio praktički od rođenja. Obitelj Nonino firmu je utemeljila 1897. godine i od početka je bila poznata po profesionalnosti i inovaciji. Utemeljitelja Orazia Nonina naslijedili su, po generacijama, Luigi, Antonio i Benito Nonino, koji je destileriju vodio sa suprugom Giannolom. Zanimljivo je da je tek Benito postavio destileriju na jednom mjestu, u Ronchi di Pavia, dotad je radila kao jedan pokretni kotao na kotačima. Benito Nonino svoju je prvu grappu napravio 1. prosinca 1973. godine u Percotu.

Bila je to prva monosorta Cru Grappa, piće s kojim je započela nova era u ovoj kategoriji. Nonino je s premium grappama počeo eksperimentirati deseta, godina ranije, kad su proizveli Aquavitae Optimu, monosortnu grappu destiliranu od komine iz prestižnih talijanskih vinarija. Benitova prva Monovitigno (monosortna) Grappa napravljena od lokalne sorte Picolit iz 1973, s oznakom berbe i numeriranim bocama, bila rezultat je tog istraživanja i novi model proizvodnje koji je grappu digao na novu razinu. Godinu dana kasnije napravili su prvu grappu od rebule, a 1975. pokreću svoj najvažniji projekt, koji je definirao Nonino za idućih nekoliko desetljeća.

Tragajući za starim autohtonim furlanskim sortama grožđa za destilaciju, Benito i Giannola Nonino shvatili su da najvažnije lokalne sorte, schioppettino, tazzelenghe i pignolo izumiru jer, kao ni ribolla gialla, nisu uvrštene na EU listu autohtonih furlanskih sorti pa je njihov uzgoj zabranjen. Da bi dobili službeno priznanje institucija, osnovali su Nonino Risit d’Aur Prize, nagradu za najboljeg vinogradara koji obnavlja lokalne sorte i stipendiju za najbolji znanstveni rad o tim sortama. Projekt je uspješno okončan 1977, uvrštenjem autohtonih furlanskih sorti na službenu EU listu.

Do 1980-tih godina destilerija Nonino udvostručila je kapacitet. U 24 kotla 24 sata dnevno svaki dan u godini počeli su destilirati 1200 kvintala komine dnevno. Radi povećanja kvalitete ukinuli su skladištenje komine i počeli je destilirati u roku od 24 sata za crne sorte i 48 sati za bijele sorte. U staroj zgradi u kojoj je Giannolin otac izrađivao plugove otvorili su još jednu, manju destileriju posvećenu njihovim kćerima, u kojoj su u šest kotlova izrađenih po Benitovim nacrtima počeli destilirati monosortne grape i voćne destilate. Godine 1984. prvi su put počeli destilirati grožđe umjesto komine, i registrirali grožđani destilat u Europskoj uniji. Bio je to novi veliki korak za destileriju Nonino i talijansku industriju grappa.

Sve u grappama Nonino, od izbora grožđa preko tehnologije destilacije, odležavanja u drvu do dizajna boca i načina prezentacije, grappu je od jeftinog gostioničarskog pića uzdiglo na razinu finih konjaka, whiskyja i drugih skupih destilata, “otpad su pretvorili u zlato” kako je to u članku o obitelji Nonino sročio International Herald Tribune. Benito i Giannola Nonino dobili su sva moguća talijanska državna priznanja i globalne strukovne nagrade. Oni su izmislili suvremenu industriju grappa i odlazak Benita Nonina svakako će ostaviti traga na talijanskog destilerskoj sceni. Nonino destileriju nastavit će voditi Benitove kćeri i unuke.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.