“Ovih dana prodajemo toliko malo crnih butelja da ih mogu nabrojati na prste,” rekao nam je u subotu sommelier murterske konobe Boba. I doista, tko bi na plus 33 do plus 36 pio moćna, gusta, tanična, visokoalkoholna vina u kojima guštamo u drugim dijelovima godine? Pogotovo ako sjedite na terasi a ne u nekom dobro klimatiziranom prostoru. Tu se, međutim, radi o težoj predrasudi.
Postoji niz crnih vina koja dobro idu uz srpanjske i kolovoške vrućine, od cru beaujolaisa, preko crnih pinota do barbera koje nisu proalkoholne. Decanter je, uostalom, nedavno objavio veliki materijal s naslovom Chilled Reds. A mi danas objavljujemo listu hrvatskih crnih vina u kojima možete uživati i po težim vrućinama, kakve će nas pogoditi ovaj tjedan. Riječ je o vinima koja nisu tanična, koja nemaju preveliko tijelo, i koja se mogu servirati na temperaturama od 14 ili 15 stupnjeva.
Korakov Crni pinot već je desetljećima mjerilo za kvalitetu pinot noira u Hrvatskoj. Korakov Crni pinot elegantno je vino bogate aromatike, čvrste strukture, laganog do srednjeg tijela, s puno otmjene svježine. Kao naručeno za ljetni fine dining.
Dalmatian Dog Babić, koji je svojedobno dobio Decanterovu zlatnu medalju, perfektno je, razigrano ljetno vino prepuno crvenog voća i svježine. Dalmatian Dog odlično podnosi hlađenje, fino ide uz roštilj, pizzu ili frigane srdele i košta prijateljskih 12 eura.
U petak navečer pili smo La Sin uz lokarde na roštilju u Villi Nai, a u subotu popodne na plus 30 uz hobotnicu u umaku od crnog vina, u murterskoj Bobi. La Sin je fenomenalno pratio oba jela i herojski se nosio s murterskom vrućinom. La Sin je napravljen od lasine, ima blijedu, skoro prozirnu crvenu boju tipičnu za bordoške clairete, dug i kompleksan okus i veliki gastronomski potencijal. La Sin se, nažalost, proizvodi u vrlo malim količinama.
Sočna i voćna Borgonja Ivana Damjanića jedno je od najboljih istarskih lakopitkih crnih vina. Damjanićevu smo Borgonju, koja pršti crvenim i crnim bobičastim voćem zadnji put pili u vrtu konobe Bokoon u Funtani, uz izvrsne jadranske lignje s gradela. Srdačno preporučujemo i uz hobotnice, sipe, tunu i sitnu plavu ribu, kao i uz pršut, raznolike istarske kobasice, tartar biftek i carpaccio.
Lasina bi trebala, jednom kad je bude dovoljno, postati nova velika zvijezda dalmatinskog vinarstva i vinogradarstva. Lasina je dalmatinski pinot noir. Sladićeva Lasina ima čvrstu strukturu, ugodnu teksturu, puno šarma i dovoljno kompleksnosti da bi se mogla piti uz janjetinu s ražnja, ali i uz janjeće kotlete. Teletina, pršut i tuna se podrazumijevaju.
Ambiciozna vinarija Dvanajščak-Kozol najpoznatija je po pušipelima, koje smo prošli tjedan viđali posvuda u Dalmaciji, kao i po sjajnom sauvignonu Natura. Njihov single vineyard Amaranth vino je vrijedno pozornosti zbog iznimno, precizno izgrađene strukture, lijepog bouqueta punog jagoda, malina i trešanja i svježeg, višedimenzionalnog voćno vinskog okusa. Crni pinot Amaranth trebalo bi piti uz nešto distinktivnija ljetna jela poput parmigiane, punjenih patlidžana, rižota s crnim ljetnom tartufima ili uz tartar biftek, tartar od tune, nigiri s jeguljom, plavoperajnom tunom i wagyuom.
Terra Rossa spada među autentične fenomene hrvatske vinske industrije. Terra Rossa dizajnirana je da bude jeftina i da se pije hladna. U Laguni su prije pandemije razmišljali o kampanji s porukom da je Terra Rossa crno vino za ljeto, koje treba servirati rashlađeno. Usprkos tome što je dizajnirana kao masovni proizvod, Terra Rossa, cuvee terana, merlota i borgonje, osvojila je niz međunarodnih priznanja, što govori o kvaliteti Laguninih vinograda i stručnosti Laguninih podrumara. Terra Rossa, koja košta manje od 8 eura i ove je godine osvojila srebrnu Decanterovu medalju i 90 bodova. Terra Rossa idealna je za roštilj, pizzu, punjene paprike, pečene paprike, srdele i inćune, ratatouille, caprese…Ili je naprosto možete piti samu, rashlađenu, kraj bazena ili u nekom kafiću s pogledom na more.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.