Očekuje nas vrući vikend s dugim kolonama prema moru. Za one koji ostaju u Zagrebu sastavili smo listu ljepših zagrebačkih terasa, na kojima se dobro ili barem pristojno jede a nisu smještene na cesti kao sve terase u Teslinoj i Tkalčićevoj. Lista je, nažalost, prilično kratka jer neke od najspektakularnijih zagrebačkih terasa, poput Šestinskog lagvića, ne zadovoljavaju osnovne gastronomske standarde.
Terasa Oleander uvjerljivo je najelegantnija restoranska terasa u Zagrebu. Visoka hotelska kuhinja chefice Ane Grgić podjednako je elegantna kao ambijent u kojem se ruča ili večera. Na Esplanadinoj terasi, međutim, ne morate formalno jesti; možete uživati u vinima, koktelima Vjenceslava Madića Kishonija i zabavnim barskim snackovima.
Dubravkin put chefa Tibora Valinčića ima najelegantniju terasu u zelenim dijelovima Zagreba. Meni za ručak sadrži fina sezonska bistronomska jela. Vinska lista jedna je od najboljih iu Zagrebu. Dubravkin put zapravo je prvi bistro u Hrvatskoj koji je dobio Michelinovu zvjezdicu.
Maredo je vrhunski steakhouse s nizom vegetarijanskih jela, od kojih najviše volimo padron peppers. Maredova velika terasa smještena je u najdubljem hladu, s dobrim protokom zraka i s veoma dugačkim, atraktivnim šankom.
Baltazarov unutarnji vrt stvara dojam da niste na korak od centra grada nego negdje na ladanju. Kuhanje je tradicionalno i tehnički korektno: današnja verzija Baltazara priprema dugogodišnje klasike poput janjeće i goveđe pljeskavice, steakove, kao i vrhunsku bijelu ribu i škampe.
Balon je pod vodstvom chefa Stipana Iličića postao ozbiljan gastronomski bistro, koji poslužuje jedan od najboljih bečkih u Zagrebu, izvrsnu trganu janjetinu, ali i puno svježe ribe. Terasa je velika i zelena, a navečer povremeno nastupaju jazz sastavi.
Apetit ima jednu od najljepših terasa u gradu. Načelno bistronomski meni ojačan je s nekoliko luksuznih sastojaka poput wagyua, kavijara i iberica. Veteran hrvatske restoranske industrije, chef Rendić svakako zna kuhati kad želi ozbiljno kuhati.
Okrugljak, naravno, ima najhladniju i najugodniju terasu u gradu. Prava je šteta barem jednom ljeti ne sjediti za stolovima kraj potoka. Okrugljaku već dulje vrijeme treba temeljita gastronomska obnova, ali s jelima poput bifteka ne možete pogriješiti.
Steakhouse iza Green Golda, u hotelu Doubletree Hilton, nalazi se u ambijentu koji nije podesan za terase ali zahvaljujući bujnom zelenilu nekoliko vanjskih Oxbovih stolova pretvorilo se u jedinu privlačnu terasu u cijelom bloku između Radničke i Vukovarske. Steakovi su vrlo dobri, a šampanjac se toči već za desetak eura.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.