Malvazija Castagnari inovativno je vino. Prvo, ona je odležavala godinama ali nikad nije vidjela drvo, što nije tipično za hrvatsku vinsku proizvodnju. Castagnari je dozrijevao u inoksu i u buteljama. Drugo, Castagnari sadrži nešto zrelih tanina koji mu jačaju strukturu, ali nije macerat. Luciano Visintin, vlasnik Veralde, najveće privatne vinarije u Istri, želio je proizvesti moćnu, odležanu malvaziju bez utjecaja drva i dugih maceracija. Rezultat je senzacionalan.
Malvaziju Castagnari probali smo prije nekoliko tjedana u vrtu Visintinove vinarije. Grožđe za Castagnari bilo je savršeno zrelo, pa je vino izrazito slasno i naglašeno užitno. Premda sadrži 14 posto alkohola, svaki gutljaj vuče idući gutljaj, a čaša se prebrzo prazni. Struktura je vrlo čvrsta, što najavljuje da bi Castagnari mogli trajati još osam do deset godina. Tekstura je raskošna, uljasta i gusta, a slana mineralnost na dugom, sasvim blago gorkom završetku naglašava osjećaj svježine.
Malvazija Castagnari perfektno je zaokružena i zapravo elegantna za svoju snagu i zrelost. Moramo priznati da smo sasvim rijetko, ako ikad, kušali tako monumentalnu malvaziju iz inoksa. Utoliko novo Veraldino vino može bitno utjecati scenu istarskih malvazija. Castagnari je zbog svoje slasnosti, snage i svježine univerzalno gastronomsko vino: možete ga piti uz velike škampe, rakovice, hlapove, oboritu ribu, sushi s masnom tunom i jeguljom, ali i uz pečenu teletinu, perad pa čak i uz tartar biftek. Budući da ga nema mnogo, Castagnari će gotovo sigurno steći status kultnog vina.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.