Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Veralda upravo lansira impresivnu malvaziju Castagnari iz 2021. Riječ je o jednom od vina koja mijenjaju scenu

Malvazija Castagnari inovativno je vino. Prvo, ona je odležavala godinama ali nikad nije vidjela drvo, što nije tipično za hrvatsku vinsku proizvodnju. Castagnari je dozrijevao u inoksu i u buteljama. Drugo, Castagnari sadrži nešto zrelih tanina koji mu jačaju strukturu, ali nije macerat. Luciano Visintin, vlasnik Veralde, najveće privatne vinarije u Istri, želio je proizvesti moćnu, odležanu malvaziju bez utjecaja drva i dugih maceracija. Rezultat je senzacionalan.

Malvaziju Castagnari probali smo prije nekoliko tjedana u vrtu Visintinove vinarije. Grožđe za Castagnari bilo je savršeno zrelo, pa je vino izrazito slasno i naglašeno užitno. Premda sadrži 14 posto alkohola, svaki gutljaj vuče idući gutljaj, a čaša se prebrzo prazni. Struktura je vrlo čvrsta, što najavljuje da bi Castagnari mogli trajati još osam do deset godina. Tekstura je raskošna, uljasta i gusta, a slana mineralnost na dugom, sasvim blago gorkom završetku naglašava osjećaj svježine.

Malvazija Castagnari perfektno je zaokružena i zapravo elegantna za svoju snagu i zrelost. Moramo priznati da smo sasvim rijetko, ako ikad, kušali tako monumentalnu malvaziju iz inoksa. Utoliko novo Veraldino vino može bitno utjecati scenu istarskih malvazija. Castagnari je zbog svoje slasnosti, snage i svježine univerzalno gastronomsko vino: možete ga piti uz velike škampe, rakovice, hlapove, oboritu ribu, sushi s masnom tunom i jeguljom, ali i uz pečenu teletinu, perad pa čak i uz tartar biftek. Budući da ga nema mnogo, Castagnari će gotovo sigurno steći status kultnog vina.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.