Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

PRVA ENOSLAVIA Na Fruškoj gori održan je veliki susret poznatih hrvatskih i srpskih vinara

Fruška Gora je jedno od najljepših područja cijele Srbije, ali i vinski gledano najrazvijenije. Na malom području Fruške Gore smjestio se impresivan broj visoko kvalitetnih vinarija koje također proizvode jednako impresivne količine na godinu. Neke od njih imaju ozbiljnu reputaciju i na vanjskim tržištima poput ugledne vinarije Deurić, čije su se etikete pronašle i u čuvenom engleskom restoranu Fat Duck Hestona Blumthala.

Povod za odlazak na Frušku Goru ovaj vikend, osim apsolutno prekrasne prirode, bila je organizacija sasvim jedinstvenog događaja, koji je prvi puta spojio neke od najvažnijih hrvatskih i srpskih vinara. Najvažniju ulogu u organiziranju cijelog događaja odigrala je zagrebačka distribucijska kuća Lu Ma Ekskluziv i njezin Ivan Jurišić, koji su imali dovoljnu viziju o tome koliko je važna ova suradnja za obje strane. Događaj je započeo u prekrasnoj vinariji Erdevik, koja je bila domaćin za ambiciozan ručak, koji se na kraju pretvorio u večeru do kasnih sati.

Gianfranco Kozlović

U Erdeviku su se okupili neki od najznačajnijih hrvatskih vinara svih naraštaja poput mlađe generacije Šembera iz Plešivice, bračnog para Kozlović, Vlade Krauthakera, Mladena Rožanića iz Motovuna, Meneghettija iz Bale, Korte Katarine iz Orebića, Crvika iz Konavla i Trsa iz Iloka. Srpsku stranu Enoslavije, kako je nazvan sam event, predstavljali su uglavnom vinarije iz Fruške Gore- Vitrusa, Temeta, Kovačevića, Bikickog, Lastara, Chicateau, Deurića i Erdevika. Osam vinarija s hrvatske strane i osam vinarija s srpske strane.

Mladen Rožanić

Okupljanje svih uzvanika činilo je lagano i opušteno druženje, uz neizbježnu rakiju pretvoreno u ozbiljnu degustaciju važnih etiketa s obje strane, koje su došle pokazati svoje najjače adute. Ručak su pripremili chefovi Vladimir Protić, Ivica Klasnić kao i Michelinov kuhar Deni Srdoč, zajedno sa svojim glavnim kuharom Hiddena Željkom Vukićevićem. Srdoč je također postao i ambasador Orka Grupe. Hrvatska vina je predstavljao poznati sommelier Darko Lugarić.

Ručak je započeo Šemberovim rose pjenušcem, jednim od najboljih klasičnih u Hrvatskoj, dok su Šemberi također ponijeli svoj Blanc de Noirs, koji se mogao probati na kraju večere. Šemberov Blanc de Noirs trenutno je vjerojatno najbolje pjenušavo vino u Hrvatskoj. Vinarija Virtus točila je svoju Moravu uz tartar biftek, dok je Krauthakerova graševina Mitrovac došla uz ceviche. Korta Katarinin rose je oduševio uz tartar od tune, a Temetine Tri Morave uz dimljena pačja prsa. Možda i najbolji spoj večere dogodio se uz Crvikovu fantastičnu Dubrovačku Malvasiju i izvanrendan Srdočev oslić s ježincem.

Deni Srdoč

Kovačevićev organski chardonnay dobio je lijepu pratnju u tortici od patlidžana, a Roxanichev oranž Rovigno vrlo je lijepo pratio šparoge s vongolama. Cijenjeni i popularni vinar u Hrvatskoj, koliko i u Srbiji, Bikicki je predstavio svoj oranž CU, napravljen od pinot grigia. Bikicki je naime prisutan u gotovo svim wine barovima po čitavoj Hrvatskoj, što je za jednu mladu vinariju veliki uspjeh. Možda i najpopularniji hrvatski vinari u Srbiji, Kozlovići su predstavili malvazija selekciju, odležanu tri godine kako bi pokazali veći potencijal malvazije, u čemu su apsolutno uspjeli. Uz Kozlovićevu malvaziju pripremljen je brancin sa slanutkom, kojeg su napravili chefovi Srdoč i Vukićević. Zatim je večera započela s crnim vinima Lastarovim pinot noirom i Chichateauovom fabulom. Menenghetti je predstavio svoju premium liniju Red, kao jedno od najboljih istarskih crnih vina, koje je briljantno išlo uz janjetinu.

Nikola Šember

Vinarija Deurić iz Fruške Gore uzvratila je s Probusom, sortom koja je nastala križanjem skadarke i cabernet sauvignona. Erdevik je oduševio svojim poznatim vinom Stifler’s Mom, kao i drugim duhovitim etiketama, koje imaju ozbiljnog potencijala odležavanja, pa bi se za pet do deset godina moglo govoriti o velikom svjetskom vinu. Večera je završila Trsovim tramincem iz izborne berbe 2017. Hrvatski vinari došli su na event puni entuzijazma i volje pokazati svoje najbolje etikete i zaista velikim rasponom sorti i regija, dok su hrvatski chefovi Ivica Klasić, Deni Srdoč i Željko Vukićević napravili maestralnu večeru. Vinari iz Fruške Gore uzvratili su odličnim gostoprimstvom i sjajnim vinima.

Eventi poput ovog su prijekopotrebni za regionalnu gastronomsku i vinsku scenu. Dobili smo dojam kako je ovo tek jedan lijepi početak suradnje između dvije zemlje, u koju bi se moglo uključiti i ostale vinske zemlje iz regije. Nekoliko istarskih vinara već je ponudilo svoje prostore za drugi dio eventa koji bi se trebao dogoditi u Hrvatskoj, koja bi po svemu sudeći trebala ugostiti vinare iz Fruške Gore već krajem ove godine. Čvrsto se nadamo kako će event još snažnije rasti, okupiti još veći broj vinara s obje strane, te možda još pokoju zemlju poput Makedonije ili Slovenije. 

Fotografije/Branislav Nenin

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

})