Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Vinarija Markus u utorak je u Splitu otvorila spektakularni Wine and Tasting Room, možda najljepši vinski bar u Dalmaciji

U vinskom baru vinarije Markus, koji se nalazi na početku stuba za Marjan, odmah iznad popularne pizzerije Bokamorra, prvi smo put boravili lani krajem srpnja. Prostor sa spektakularnim pogledima na Split još se bio uređivao. Raspravljalo se o tome treba li ga otvoriti početkom rujna, no Markusovi vlasnici, kanadski financijaši Robert i Aida Young, genetski su perfekcionisti pa su odlučili pričekati da se bar uredi do zadnjeg detalja kako bi naposljetku otvorili početkom pune sezone 2024. Vinski bar na adresi Marasovićeva 2. smješten u renoviranoj kamenoj kući, službeno se zove Markus Wine and Tasting Room.

U Markus Wine and Tasting Roomu može se piti, jesti i učiti o vinu. Bračni par Young, kao i glavni Markusovi enolozi Ivona i Slaven Jeličić, nisu željeli otvoriti samo tipični vinski bar nego i mali edukacijski centar koji povezuje bitna iskustva i znanja o dalmatinskim vinima i pojedinim segmentima dalmatinske gastronomije.

Slaven i Ivona Jelić s Robertom Youngom u Markus wine&tasting roomu

Markus je najvažniji novi dalmatinski vinski projekt još od osnivanja Testamenta. Markus je upravo esencijalno važan za hrvatsko i dalmatinsko vinarstvo, zato što je na razmjerno zapuštenoj Šolti posadio petnaestak hektara posve novih vinograda; u planu je sadnja ukupno dvadesetak hektara u čistom ekološkom režimu. A u cijeloj Hrvatskoj ne postoji važnije vinsko pitanje, od sadnje novih vinograda. Markus je, nadalje, u Kaštelima podigao suvremenu vinariju koja proizvodi neka od najuzbudljivijih dalmatinskih vina nove generacije.

Lanjski je favorit bio Rose, jedan od tri ili četiri najbolja u Hrvatskoj, no nama se najviše svidio dosta senzacionalni Babić i Pošip O tom potom, Veliko crno i Fetivi (cuvee tribidraga i babića) također su ostavili sjajan dojam. Novi pošip, Dan po dan, još nismo stigli probati. Otvaranje vinskog bara u strogom centru Splita nije samo turistički logičan i isplativ potez. Radi se, ustvari o statementu: Markus svojim vinskim barom kaže “Mi smo tu da ostanemo i da promoviramo najbolje što vinska Dalmacija može dati.”

A Dalmacija jest esencijalno vinska zemlja. Markus Wine and Tasting Room vodit će sommelierke Blanka Čabrić i Chloe Papalia. Gospođa Papalia diplomirala je na poznatom vinarskom fakultetu u Bordeauxu. U Split je stigla iz Kalifornije. Robert Young lani nam je rekao da kompletno ulaganje u Markus vrijedi blizu 15 milijuna dolara. Novotvoreni bar Markus Wine and Tasting Room jedan je od dragulja u kruni ove značajne investicije.

.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.