U lipnju bi trebao biti objavljen novi Michelinov vodič za Hrvatsku. Kao i svake godine uoči objave Vodiča, u profesionalnim se krugovima širi niz informacija u tome tko bi mogao dobiti a tko izgubiti zvjezdicu. Dosad su se, međutim, skoro sve takve informacije pokazale netočnima.
Jedne je godine, primjerice, čovjek blisko povezan s Michelinom dva dana uoči dodjele bio posve siguran da je Cap Aureo dobio prvu zvjezdicu što se, kako znamo, nije dogodilo. Stoga smo, umjesto da prepričavano sasvim neslužbene informacije, odlučili objaviti našu listu restorana koji zadovoljavaju kriterije za nove zvjezdice. Ove bi se godine prvi put moglo dogoditi da jedan hrvatski restoran dobije dvije zvjezdice. Evo, dakle, našeg užeg izbora kandidata za nove Michelinove zvjezdice za Hrvatsku.
Agli Amici u Udinama već cijelu vječnost ima dvije zvjezdice. Chef i suvlasnik Emanuele Scarello prilično otvoreno govori da se nada drugoj zvjezdici i u Rovinju. Agli Amici po preciznosti, kompleksnosti i inovativnosti kuhanja, čistim okusima i kvaliteti sastojaka definitivno zaslužuje drugu zvjezdicu.
Restoran Bernarda Koraka primjer je uspješne transformacije hrane iz ruralnog ambijenta u međunarodno relevantni fine dining s jakim obilježjima mikrolokalnosti. Michelin voli takve projekte o čemu, među ostalom, svjedoči primjer Hiše Franko.
Vrlo se rijetko događa da restorani s manjih tržišta poput hrvatskog ili slovenskog odmah dobiju dvije zvjezdice. No, Cap Aureo, vjerojatno najmoderniji restoran visoke kuhinje u Hrvatskoj, zadovoljava baš sve kriterije za dvije zvjezdice, uključujući i odličnu vinsku kartu.
Zaista bismo voljeli pročitati ili čuti razloge zbog kojih Cap Aureo nije dobio barem jednu zvjezdicu, ako ga Michelin ponovo preskoči. Sama činjenica da Cap Aureo, kao i Agli Amici, radi u sklopu Maistre, politički je razlog kojem je istekao rok trajanja.
Marina Gaši kuha briljantno. Restoran Marina zadnjih se godina pretvorio u apoteozu kreativne, vrlo autorske kuhinje s najboljim dostupnim, isključivo svježim sastojcima iz mora.
Obitelj Cerea vlasnik je Da Vittoria, restorana koji petnaestak godina drži tri Michelinove zvjezdice. Braća Cerea, dakle, pripadaju Michelinovom sustavu i to na najvišoj razini, što i njihov restoran na Sv. Nikoli kraj Poreča čini očiglednim favoritom za zvjezdicu. A hrana, osobito paste, zaista je izvrsna..
Hrvoje Kroflin kuha sve preciznije, a pritom nije izgubio vulkansku, moćnu ekspresivnost koja ga je promovirala među najbolje hrvatske chefove. ManO2 odnedavno prvi put ima i ozbiljnu pastry cheficu, tako da sada izvrsno funkcionira na svim razinama, uključujući prvorazredni vinski servis. ManO2 definitivno zaslužuje barem jednu zvjezdicu. Dosad se, međutim, kao ograničenje navodila činjenica da se ManO2 uz fine dining istodobno bavi jednostavnom pripremom steakova i ribe.
Nav Tvrtka Šakote rubni je slučaj. Nav je nesumnjivo najinovativniji restoran u Hrvatskoj, s fenomenalnom mikrosezonskom hranom. Na drugim razinama, Nav namjerno ne funkcionira kao klasični restoran. Ali gastronomski gledajući, Nav sigurno vrijedi zvjezdicu.
Esplanadin fine dining restoran prije nekoliko je godina bio na pola boda do zvjezdice. Zinfandel’s tada nije dobio zvjezdicu jer su inspektori prepoznali da poslužuje smrznuta peciva. Od tada Zinfandel’s peče vlastiti kruh i peciva, a hrana je najukusnija i najraskošnija dosad. Zinfandel’s je stalni kandidat za zvjezdicu.
Split je jedan od glavnih hrvatskih turističkih gradova. Michelin u Hrvatskoj eminentno je turistički projekt. Dvor sjajnog chefa Hrvoja Zirojevića uvjerljivo je najbolji restoran u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Utoliko Dvor može biti kandidat za zvjezdicu.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.