Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

CRUISER REPORT Naš specijalni izvjestitelj piše kako izgledaju život i hrana na luksuznom kruzeru

Ima srećom puno načina kako provesti slobodne dane ili godišnji odmor. Svi mi koji radimo želimo slobodno vrijeme provesti što ljepše, svrsishodnije i u potpunosti se osloboditi razmišljanja o svakodnevnim obvezama i rutini, koji nas kroz duži period iscrpljuju. A tumačenja pojmova ljepše i svrsishodnije ima gotovo koliko i ljudi. Netko se zatvara u kuću, kupuje ili posuđuje brdo knjiga i čita, jede, spava, čita…pa tako dva tjedna. Puno se ljudi bavi sportom, rekreira šetnjom , hodanjem, planinarenjem, pecanjem. Puno ljudi voli putovati i upoznavati nove krajeve, ljude, kulture, običaje, ali i hranu, vina, restorane, vinske podrume…

Putovanja obogaćuju, ispunjavaju i odmaraju – mozak, dušu, srce, tijelo – gotovo sve. Putujemo već više od pedeset godina, a prije tridesetak godina počeli smo dio odmora provoditi na kruzerima. Putovanje kruzerom volite ili ne volite. To je način putovanja koji vas svaki dan vodi u drugu državu ili grad, ne brinete dok vas, uglavnom noću drugi voze, a sljedeći dan odmoreni na kopnu možete vidjeti i doživjeti jako puno. Na brodu odlično jedete, pijete, zabavljate se, idete u kazalište, plešete, a vaša soba, odjeća, stvari – putuju sa vama. Ukratko, uživate.

Putujući s više kompanija shvatite da svaka od njih ima neke adute koji mogu biti odlučujući za odabir sljedećeg putovanja. Ili je dobar izbor područja kojim se putuje ili je izvrstan smještaj ili je odlična hrana, posada, izbor kopnenih izleta ili je dobra kombinacija tih aduta. Neke su se kompanije opredijelile za nešto manje brodove, za otprilike 250 do 800 putnika ali i za najvišu razinu usluge – all inclusive. Omjer broja putnika i osoblja kreće se od 1:1,2 do 1:1,5. Novi brodovi kompanije Silversea primaju primjerice do 730 putnika s 550 članova posade. Ima i manjih luksuznih brodova, ekspedicijskih, koji plove na otočje Galapagos ili na kontinent Antarktiku, s istim omjerom putnika i posade.

Velika većina kruzera ipak su veliki, svakim danom sve veći putujući hoteli dugački više od 350 metara, široki skoro 50 metara, koji na 20 katova primaju više od 7500 putnika. Takav je najnoviji Icon of the Seas koji je zaplovio u siječnju ove godine. Pojedine kompanije na nekim brodovima imaju odvojeni dio za određeni broj putnika s posebnim ulazom, posebnom recepcijom, posebnim restoranom. Kompanija Cunard već je tridesetih godina prošlog stoljeća na svojim brodovima imala restoran za putnike sa standardnim smještajem i odvojeni restoran za putnike u apartmanu (suite).

Sada primjerice kompanija Celebrity Cruises ima izdvojeni dio, The Retreat, kompanija MSC ima Yacht Club… Imali smo priliku boraviti u MSC Yacht Clubu na brodu MSC Euribia na plovidbi u kolovozu 2023. Sve, od smještaja i restorana do ljubaznosti osoblja svih nacionalnosti (među njima i Hrvata ) ostavilo nas je gotovo bez riječi. Smještaj se nudi u različitim apartmanima od 17 kvadrata do 65 kvadrata. Na pet apartmana dolazi jedan butler koji putnicima je na raspolaganju 24 sata. Stalno su prisutni ali nenametljivo, vrlo ljubazno i govore u pravilu barem dva jezika, engleski obavezno. Apartmani su opremljeni luksuzno, prostrani su i s dovoljno mjesta za stvari. Čiste se dva puta dnevno, koliko puta se mijenjaju i ručnici. Na raspolaganju su i papuče i mantili za odlazak u bazen ili Spa.

Yacht Club ima svoju recepciju, svog concierga, svoj lift – ukratko sve svoje, što značajno olakšava boravak na brodu s 5000 putnika. Kada govorimo o kuhinjama, restoranima, barovima, kafićima i svemu što se tiče hrane i pića, na ovom je brodu oko 420 ljudi kojima je na čelu Hrvat gospodin Ivan Krkić iz Dubrovnika i koji svoj posao prema riječima djelatnika vodi kolosalno. Svi ga vole i poštuju, a to znaju i u kompaniji u kojoj je tridesetak godina i gotovo u pravilu biva dodijeljen svakom novom brodu radi uigravanja ekipe. Kuhinja Yacht Cluba izdvojena je i nalazi se uz restoran koji može odjednom ugostiti 147 gostiju.

Na pramčanom dijelu broda od četrnaeste do devetnaeste palube, gdje se i nalazi Yacht Club, nalaze se lounge i restoran iz kojih se pruža predivan pogled za vrijeme blagovanja, uživanja u čaši šampanjca ili koktelu, a na devetnaestoj palubi je Grill & Bar gdje se uz bazen i hidromasažnu kadu nude pića i slani i slatki zalogajčići. U restoranu se sve poslužuje, nema švedskog stola ni na doručku. A ono što se nudi , više je nego izvrsno.

Doručak je kroz sedam dana uvijek isti, ali ponudom vrlo bogat. Nudi se više svježe cijeđenih sokova, jogurta običnih i voćnih, mnoštvo toplih napitaka, žitarica, dvadesetak vrsta kruha, peciva, kroasana, jaja na više načina, dimljeni losos, mnoštvo narezaka, kuhana praška šunka, parmski pršut, desetak vrsta sira, voće, povrće… Moguće je tražiti i jela koja nisu na popisu, a koja ljubazno osoblje donosi bez iznimke. Ponuda za ručak u pravilu je manja nego za večeru, jer je brod u luci a putnici na kopnu. Nude se lakša jela, različite vrste tjestenine i salate. Tako je i onih dana kada je brod na moru.

Večera je priča za sebe, poslužuje se od 18:30 do 21:30 i putnici joj se vesele jer je to predivan završetak dana u elegantnoj a opuštenoj atmosferi. Vrijeme dolaska na večeru može se mijenjati svakoga dana i nije potrebna rezervacija stola. Nudi se pet predjela – od kojih je uvijek jedna juha, šest glavnih jela od kojih je barem jedno tjestenina ili riža, sedam deserata, izbor sireva s pratnjom mustarde, voća i oraha te dodatno četiri glavna jela koja su ista svih sedam dana.

Može se naručiti samo jedno jelo, ali i sva jela, što nitko ne čini, ali je moguće. Za one koji slijede zdraviji način prehrane, postoji menu lakih i zdravih jela. Među vrhunskim tanjurima bili su i pačja terina, burgundski puževi, juneći carpaccio, vitello tonnato, salata od rakovice, koktel od kozica, terina od gusje jetre, juhe od rajčice, luka, krema od šparoga, bouillabaisse, steak od tune, lososa, black angus, juneći biftek, janjeći kotleti, jastog, crepe suzette, tiramisu, baklava, creme brulee, tarte tatin…

Mali kulinarski šou pripremio je jednog dana na moru Maitre d`Hotel Salvatore Paino iznenadivši sve odličnim napolitanskim tanjurom s tjesteninom i krumpirom, a u više navrata cjelokupna je ekipa konobara uz tortu i pjesmu čestitala rođendan ili godišnjicu nekome od putnika. Ponuda pića u Yacht Club “paketu” je izvrsna. Osim uglavnom svih znanih bezalkoholnih pića, žestokih alkoholnih pića i koktela, možete uživati u tridesetak izabranih etiketa šampanjca, pjenušavih, bijelih, rose i crnih vina. Količina nije ograničena i može se konzumirati na cijelom brodu, a ne samo u krugu Yacht Cluba. Na cijelom brodu osoblje je vrlo simpatično, ljubazno, susretljivo, a u Yacht Clubu sve poprima još višu dimenziju. U takvom ambijentu, uz takvu ponudu i uz takve ljude vrijeme proleti, a javlja se želja za novim putovanjima i novim užicima.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.