Nikaragvansku destileriju Flor de Caña 1890. godine utemeljio je talijanski emigrant Alfredo Francisco Pellas Canessa. U povodu 130. obljetnice tvrtke, koja je i danas u obiteljskom vlasništvu, Flor de Caña pustila je na tržište dosta senzacionalni dvadesetgodišnji rum 130 Anniversary.
Ovaj je rum, kojeg smo prvi put kušali prije par dana, toliko dobar da ga je The Huffington Post doslovno proglasio “najboljim rumom na planetu”. Flor de Caña 130 Anniversary snažan je rum s 45 posto alkohola, tamne boje mahagonija s crvenim odsjajem, s naglašenim aromama prženih lješnjaka, pekana i oraha uokvirenih u tamni karamel, vaniliju i dim. Okusi su slični aromama, s tim da se na nepcu još javlja suho voće, osobito datulje i šljive. Aftertaste je dug, pun vanilije, karamela, kave i tamne čokolade.
Usprkos 45 posto alkohola ovaj rum ne peče; alkohol je fenomenalno integriran, tako da je 130 u ustima potpuno gladak i gotovo nježan. Destilerija Flor de Caña samo je osam kilometara udaljena od aktivnog vulkana San Cristobal. U Flor de Cañi kažu da klimatski uvjeti u blizini 1745 metara visokog vulkana utječu na mekoću njihovi rumova.
Flor de Caña iznimno je ekološki osviještena. Posjeduje više ekoloških certifikata, a vlasnici su posebno ponosni na Carbon Neutral Certified: radi se o jednoj od prvih destilerija na svijetu s nultim ugljičnim otiskom. Flor de Caña također naglašava da njeni rumovi ne sadrže nikakve umjetne sastojke. Vrhunski rum Flor de Caña 130 Anniversary distribuira labinska Ecuga.
Naslovna ilustracija/Kult Plave Kamenice
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.