Budući da stotine tisuća Hrvata redovito jedu pizzu, liste najboljih pizzerija redovito se uvrštavaju među najčitanije tekstove u svim medijima koji se bave hranom. U zadnjih pola godine, nažalost, nije došlo do osobitih kvalitativnih pomaka u svijetu hrvatskih pizzerija. U Zagrebu se nije otvorila ni jedna nova ambiciozna pizzeria nego tek par fast foodova poput Pizza Huta i prosječnih lokala poput Mime’sa.
U Istri se, međutim, Labin afirmirao kao hrvatska Caserta, dok u Rijeci sjajno tijesto pizzerije Pirati pati od piratskog servisa i slabih sastojaka. Dobra je vijest da je Pista & Pazza u Dubrovniku uspjela preživjeti i da radi cijelu godinu a ne samo u turističkoj sezoni. Dobra je vijest i da se neke od najuspješnijih hrvatskih pizzerija šire na nove lokacije, pa tako Al Dente ovoga ljeta otvara u Rovinju. Loša je vijest da smo se, nažalost, uvjerili da su neke pizzerije izvan većih gradova, koje imaju dobar imidž, tek mediokritetske. Evo dakle 11 najboljih hrvatskih pizzerija za prvu polovinu godine.
Jedina hrvatska pizzeria koja je ušla u europski Top 50 Pizza izvan Italije i dalje unapređuje rad na tijestu, koji sad rutinski traje nekoliko dana. Franko’s koristi veoma dobre sastojke, uključujući i neke najbolje hrvatske, što je iznimno važno na sceni čiji se neki akteri pomalo provincijalno vole hvaliti samo talijanskim sastojcima. Franko’s u redovitom ritmu promovira nove pizze, a vinska je karta netipično dobra za hrvatske pizzerije.
Al Denteov cannoto (napoletana s visokim rubovima) najprozračnija je pizza u Hrvatskoj. Sastojci su uglavnom jako dobri, katkad luksuzni, a katkad naprosto precijenjeni. No, Al Dente zaista spada među nekoliko najboljih pizzerija u Zagrebu, Hrvatskoj i užoj regiji.
Rumore je izmislio moderne, visokokvalitetne pizzerije u Istri. Rumore se već barem pet godina ubraja među najbolje pizzerije u Istri i cijeloj Hrvatskoj. U zadnje se vrijeme i izbor pića popravio. Uz solidnu selekciju craft piva, u Rumoreu se sada može naručiti i pristojno vino. Terasa na labinskim zidinama apsolutno je spektakularna.
Ova pizzerija posvećena nogometu, Diegu Maradoni i Leu Messiju, svojim je napoletanama bitno pridonijela statusu Labina kao glavnog grada pizze Istre i Kvarnera. Napoli koristi dobru mortadelu, lardo, talijanske sireve, ali i vrhunska lokalna ulja, tako da se na stolovima mogu naći Belićeve i Chiavalonove bočice, što je gastronomski luksuz koji vežemo uz skupe restorane a ne uz pizzerije.
Pista & Pazza je ultrazabavni, veseli bistro s prvorazrednim napoletanama punima lokalnih sastojaka, uključujući jedan neobičan, dosta agresivan sir iz Konavala. Mala jela od povrća također su veoma dobra, a kokteli odlični. Pista & Pazza, smještena u jednom od najboljih hotela na dubrovačkom području, otvorena je cijeli godinu a ne samo u turističkjo sezoni pa je, prirodno, postala popularno gradsko okupljalište.
Karijola je, nikad nije prečesto ponoviti, stvorila modernu scenu pizzerija u Hrvatskoj. Prije dvadesetak i više godina kad se Karijola otvorila, nitko u Zagrebu nije na pizzu stavljao mozzarellu, nitko nije pršut dodavao nakon što je pizza izašla iz peći i nitko nije koristio svježe sezonsko povrće i svježe začinsko bilje. Karijola je bila avangarda, a danas je vrijedni klasik zagrebačke i hrvatske gastronomije.
Ruspante je najpoznatiji i vjerojatno najbolji lički restoran. Prilično je herojski mijesiti i peći vrhunske napoletane u selu usred ničega. Još je značajnije što Ruspante afirmira ličke sastojke poput base, škripavca i gacke pastrve. Iritantno je, međutim, da Ruspante ne prima kartice.
Primizia je gastronomski bistro glasovite obitelji Fernetich. Fernetichi, vlasnici San Rocca, jednog od prvih hrvatskih gastrohotela, u Primiziju su uveli niz praksi visokog ugostiteljstva poput odlične vinske karte i servisa u rukavicama. U sezonama, na pizzu se pred gostima ribaju bijeli ili crni tartufi, što je samo po sebi spektakularno. San Roccova ulja spadaju među bolja u Istri i cijeloj Hrvatskoj.
Bokamorra je relativno skupa i doslovno stalno prepuna, što znači da rade nešto dobro. Bokamorra je atraktivno mjesto za izlaske sa zanimljivim koktelima, solidnim vinom i korektnim napoletanama.
Park peče comfort food napoletane koje mjestimično asociraju na starinske zagrebačke pizze. Pizza Risnjak, nazvana po nacionalnom parku u kojem žive sve tri hrvatske zvijeri, ris, medo i vuk, primjer je krepke, dobro začinjene pizze s kobasicama. Park, smješten kraj parka u Martićevoj. često zna biti prepun. Vinska karta je korektna, dok je izbor piva nažalost predosadan.
Pirati su, dakle, ona pizzeria čije osoblje maltretira svoje goste. Pirati, koji se ponašaju kao da dolaze iz agresivnog segmenta skinheadske kulture, ne koriste baš najbolje sastojke za nadjeve ali je njihovo tijesto izvanredno. Pirati peku najbolje pizze koje je Rijeka dosad vidjela.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.