Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ŠOK U ITALIJI Slavni napuljski pizzaiolo Gino Sorbillo stavio je ananas na pizzu. ‘Dosta mi je gastronomskog rasizma’

Pizzaiolo Gino Sorbillo poznat je po ovakvim performansima. Što god u medijima privuklo pažnju masa, možete biti sigurni da će Sorbillo to pokušati iskoristiti za svoj PR. Kad je u Pompejima otkrivena freska s jelom za koje se smatra da je prva pizza, Sorbillo je odmah napravio i reklamirao tu pizzu. Kad se razvila rasprava o korištenju kukaca u prehrani, Sorbillo je odmah izbacio pizzu s brašnom od cvrčaka. Sada je, po mišljenju većine Talijana, zaista pretjerao. Lansirao je pizzu s ananasom.

Sorbillove pizza provokacije mogu se odbaciti kao jeftini marketinški trikovi, ali možda u njima ima i nečeg pametnijeg. Svaki put kad izbaci neku pizzu koja izaziva burne reakcije, Sorbillo zapravo komentira rigidne talijanske poglede na hranu. Pizza odavno nije samo talijansko jelo i odavno se na pizzu stavlja sve što chefovi i pizzaioli zamisle da bi mogli koristiti. Ali jedan potez i Italiji, zapravo u cijelom svijetu ozbiljnih pizza, smatra se zaista herezom. Ananas. Ananas na pizzi.

Pizzu s ananasom, poznatiju kao havajska pizza, 1962. je izmislio Sam Panopoulos, grčki kuhar koji je tako pokušao povećati promet u svom restoranu u Ontariju u Kanadi. Panopoulos je umro prije šest godina i nije dočekao da svoj izum vidi u Via dei Tribunali, napuljskoj ulici pizza. Sorbillo je svoju pizzu s ananasom nazvao Margherita con Ananas, košta 7 eura i nema ništa zajedničko s havajskom pizzom. Sorbillova je pizza bianca, bez rajčica, s tri vrste sira; dimljenom provolom i dvije vrste dimljene cacioricotte, kozjom i bivoljom. Ananas je karameliziran dvostrukim pečenjem.  

“Ljudi nažalost uvijek slijede krdo i ukuse formiraju na temelju tuđih stavova,” izjavio je Sorbillo za CNN, “dobro im je ono što drugi kažu da je dobro. Primijetio sam da zadnjih godina sve više ljudi osuđuje određene sastojke i načine pripreme hrane samo zato što im dosad nisu bili poznati, tretiraju ih kao otrov. E, baš takve sastojke želim stavljati na napuljsku pizzu i pokazati koliko mogu biti ukusni.” Prije samo pet ili šest godina, podsjeća, niz danas uobičajenih sastojaka na pizzi nisu se koristili. “Danas koristimo tirolski špek, mortadelu, sjeckane pistsacije, prah od maslina, pjenu od mozzarelle, čak i marmelade. Zašto ne bismo ponovno otkrili ananas? Živimo u novom dobu pizze.”

Reakcije na Sorbillovu pizzu s ananasom potvrđuje da je upravu kad govori predrasudama. Prvo su ga izvrijeđali portali. Onda su o njegovoj pizzi s puno ironije raspravljali na nacionalnim televizijama. Teško je reći je li više indignacije izazvala Sorbillova pizza s ananasom ili influencerica Chiara Ferragni koja u dobrotvorne svrhe nije uplatila sav prihod od prodaje svog panettonea kako je obećala, nego samo dio. Oba slučaja dobila su nesrazmjeran prostor u medijima. Prateći talijanske televizije i portale, reklo bi se da su pizza i panettone veća prijetnja od megaizborne godine i nekoliko regionalnih ratova koji se razbuktavaju.

Sorbillo tvrdi da su svi Talijani “dovoljno znatiželjni” da probaju pizzu s ananasom bili zadovoljni njenim okusom. Nekoliko tjedana prije nego ju je reklamirao na društvenim mrežama stavio je pizzu na meni da vidi stvarne reakcije publike. “Puno ju je ljudi naručivalo, Napuljci isto,” kaže. Oko pizze s ananasom nije se podijelila samo Italija. Postala je globalna vijest.

Nekoliko talijanskih gastronomskih kritičara odmah je otišlo probati pizzu i napisali su da je dobra. Barbara Politi usporedila je situaciju s počecima sushija u Europi: “Isprva ti se možda ne sviđa, ali onda ti postane fiksacija,” napisala je, podsjećajući da je ananas dio europske gastronomske kulture još otkad ga je Kolumbo u 15. stoljeću probao na Karibima i donio u Španjolsku. Drugi su, pak, zgroženi jer osjećaju kako iz godine u godinu nestaju vrijednosti i tradicije talijanske gastronomije. “Sorbillo je ambasador talijanske pizze u svijetu i sada izbaci ovakvo sranje,” napisao je jedan korisnik na Muskovoj mreži. Jedan američki pizzaiolo prigovorio je Sorbillu da baš i ne razumije kontekste: “Ovdje smo prisiljeni stavljati ananas na pizzu, ali vi niste. S ovom pizzom napravili ste nam medvjeđu uslugu dok pokušavamo educirati publiku.”

Sorbillo ima više od 20 pizzerija u Italiji, Americi, Japanu i na Ibizi. U intervjuu koji je povodom pizze s ananasom dao za Gambero Rosso rekao je da je “vrijeme da prestanemo s gastronomskim rasizmom.” Sorbillove ideje nisu uvijek dobre, ali s obzirom na veličinu njegova biznisa i javni status izvan Italije, nije loše da povremeno protrese opće pojmove o hrani.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.