Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Malo Selo iz Buja punokrvna je istarska konoba s vrhunskim sastojcima poput bijelih tartufa, mladog maslinova ulja i domaćih kobasica 

Istarske konobe mogu biti neka od najbezličnijih mjesta. Istarske konobe također mogu biti i potpuna suprotnost, što je zapravo iznimna rijetkost. Upravo takva rijetkost je Malo Selo, jedna od pravih istarskih konoba, u kojoj je kuhanje srčano, iskreno i toplo. U njoj su sastojci vrlo lokalni i katkad visokokvalitetni kao za vrijeme našeg posjeta, kad su na jelovniku bili aromatični bijeli tartufi, fantastične salame i gljive, i meso koje je trenutno u sezoni.

Odmah na početku su nam napomenuli kako trenutno imaju samo bijele tartufe, kao što bi i trebalo biti, pa nismo mogli odoljeti. Posjet Istri u ovo doba godine zapravo bi trebao podrazumijevati jela s ovom veličanstvenom namirnicom. U Malom Selu ih apsolutno preporučujemo. Bijele tartufe dobili smo na precizno pripremljenoj fritaji, pa se još jednom uvjerili u superiornost bijelog tartufa. Šteta je jedino što ne postoji praksa ribanja tartufa pred gostima, što bi prezentacijski bilo puno efektnije.

Pozitivna strana je i što u Malom Selu porcija bijelih tartufa stoji 20 eura, što zaista nije puno za toliko luksuznu namirnicu. Ostatak našeg predjela doslovno je genijalno držalo korak s bijelim tartufom. Bukovače, pripremljene na tavici s teksturom hrskavom gotovo poput čipsa, originalni su dodatak plati sa suhomesatim proizvodima. Suhi ombolo i kobasica od boškarina vrlo su dobre, dok je ekstremno pohvalno što sir s tartufima u Malom Selu ne podrazumjeva sir s konzerviranim tartufima već elegantno ribanje po siru. Daskica s raznim predjelima tako je jedan od najboljih koje smo probali u Istri. Dva glavna jela koja smo probali apoteza su Istre u prosincu.

Fuži s bijelim tartufima pokazali su zašto je toliko bitno da se u pašte ne ubacuje vrhnje, tartufata i industrijska tjestenina. Ombolo i kobasica pripremljene na ognjištu u restoranu sočan su i duboko rustikalan tanjur, ali veoma profesionalno pripremljen. Prilozi su možda još i bolji. Zapečeni krumpir u obliku slovenske frike, puno je originalniji pristup od običnog krumpira iz friteze, dok je kiseli kupus sam dovoljan razlog za posjet ovoj simpatičnoj konobici. Za deserte nismo imali snage, jer su porcije u Malom Selu ogromne. Vinska karta je napravila svemirski korak unaprijed, čisto zbog činjenice kako je sada tiskaju na posebnu kartu.

Na njoj se može pronaći i nekoliko odličnih vina poput Punta Grece, koja je nažalost bila rasprodana. Međutim, Matoševićeva Grimalda Crna iz 2019. odlična je vrijednost za tridesetak eura i maestralno ide uz bijele tartufe. Servis je domaći, veoma ugodan i prijateljski. Vrlo dobar ručak s nekima od najboljih hrvatskih namirnica platili smo 120 eura za dvoje. Teško se igdje u okolici može pronaći bolja vrijednost za novac. 

KONOBA MALO SELO

Fratrija 1, Kaldanija-Buje

HRANA 4  VINO +3  AMBIJENT 4  SERVIS 4

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.