Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

DELIKATESA TJEDNA Raža bi trebala postati omiljena riba u restoranskom i kućnom kuhanju

Ribari s Dugog Otoka, vlasnici zagrebačke ribarnice Leut, zadnjih su dana imali dobro more. O čemu svjedoče prekrasne raže izložene pred ribarnicom ovoga vikenda. Raža je jedna od najukusnijih jadranskih riba. Raža je i jedna od najjeftinijih vrhunskih jadranskih riba.

Leut je prelijepe svježe raže prodavao za samo 10,68 eura. Dakle, divlja, svježa, zdrava i distinktivno ukusna riba košta jednako ili manje od dosadnih industrijski proizvedenih pilećih prsa. Pa vi birajte. Obitelj raža spada među hrskavičnjače koje su pak rođaci morskih pasa. Grupi hrskavičnjača pripada i morski golub prilično sličan raži, koji također ima veoma ukusno meso. Raže su uistinu prvoklasna delikatesa, koju restorani nažalost relativno rijetko prodaju jer misle da na njoj ne mogu dobro zaraditi, što je potpuno pogrešno.

Raža je zapravo  idealan restoranski sastojak, jer je jeftina u nabavi i sjajna je baza za više ili manje elevirane recepte, koji mogu postići dobru cijenu. Ovdje donosimo jedan od klasičnih restoranskih recepata za ražu koji smo prenijeli sa Spruce Eats.

No, raža je izvrsna i kad je samo ispohate: odličnu pohanu ražu ovog smo proljeća ručali u rovinjskoj konobi Cantinon. Raža se, naravno, može poširati, lagano peći ali i koristiti u brudetu. Jako je važno da se raža ne kuha predugo jer postaje neugodno gumasta. Ako se, pak, priprema na previsokim temperaturama, meso se može dezintegrirati. 

Raža u smeđem maslacu 

za četvero

Sastojci

  • 4 ražina krila, bez kože
  • 60 g neslanog maslaca
  • 1 dl bijelog vina
  • 4 kriške dalmatinskog limuna
  • puno sitno scjeckanog vlasca
  • sol, svježe mljeveni papar

Zagrijte pećnicu na nisku temperaturu. Posolite ražu  pa ostavite da stoji petnaestak minuta.

Zagrijte tavu na visoku temperaturu, smanjite vatru pa ubacite pola maslaca. Ražu lagano pobrašnite, pa je na srednjoj temperaturi frigajte dvije do tri minute sa svake strane. Prebacite ražu na papir za pečenje, popaprite, pa je stavite u blago zagrijanu pećnicu skupa s kriškama limuna.

U tavu dodajte još 30 do 40 grama hladnog maslaca, i zagrijavajte na srednjoj vatri, dok maslac ne posmeđi. Dodajte vino i iskuhavajte nekoliko minuta. Poslužite ribu na velikom bijelom tanjuru. Prelijte umakom, pospite vlascem. Uz ražu servirajte kremasti pire od celera začinjen limunovim sokom. 

Vinska preporuka ovo jelo ujedinjuje snažan okus raže s kremastošću umaka od smeđeg maslaca pa traži bogato, kremasto ali svježe, čvrsto strukturirano vino poput Pilatova Chardonnaya sur Lie, Toljeva Le Chiffrea ili ozbiljnih odležanih, ne predugo maceriranih malvazija kao što su Omo i Santa Lucia.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.